Ce este mierea de mană și cum se obține

Mierea de mană este o miere neflorală, ceea ce înseamnă că nu este „fabricată” de albinele harnice din nectarul florilor, ci din seva copacilor, care se găsește în secrețiile dulci de pe frunze, ramuri mici sau scoarță. Este dulceața copacilor.

Mierea de mană conține mai multe minerale, uleiuri esențiale și o aromă mai puternică în comparație cu celelalte tipuri de miere.

Culoarea mierii de mană este de obicei închisă, cu reflexe roșii sau verzui, iar vâscozitatea sa este mai mare. 

Cum se obține

Albinele producătoare de miere mană colectează secrețiile de sevă dulce de pe frunzele, scoarța și ramurile copacilor și plantelor din pădurile bogate de conifere. 

Acest proces remarcabil are ca rezultat crearea unei mieri cu adevărat prețioase, care produce un conținut extrem de ridicat de minerale, vitamine ,aminoacizi, proprietăți antibacteriene puternice și o miere cu un gust deosebit de delicios. 

Mierea de mană poate fi produsă numai în pădurile bogate de conifere din climatele montane. Albinele care produc mierea de mană au nevoie de condiții foarte specifice pentru a prospera și a produce această miere uimitoare.

Ceea ce distinge cu adevărat mierea mană de celelalte este proprietățile vindecătoare unice și valoarea nutritivă mai mare. 

Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Crearea mierii de mană depinde de condiții climatice și atmosferice foarte specifice, care se găsesc doar în anumite locuri ale lumii. 

Este singura miere care nu provine din nectarul floral, ci din seva dulce care se găsește pe copacii din pădurile dense, ceea ce o face să fie mierea cu cel mai mare conținut de minerale și cel mai mic conținut de polen. Compoziția naturală a mierii conține de sute de ori mai multe microelemente și enzime mai puternice decât altele. 

Diferențele față de mierea obișnuită

Spre deosebire de mierea obișnuită, mierea de mană își păstrează caracteristicile antibacteriene chiar și atunci când este încălzită până la punctul de fierbere al apei.

Mierea de mană conține de 20 de ori mai multe vitamine și minerale (în special calciu și magneziu) decât mierea produsă din nectarul floral. 

Producerea și colectarea mierii de mană implică costuri ridicate și condiții de mediu specifice, ceea ce o face mult mai greu de obținut în comparație cu alte sortimente de miere. 

Albinele care produc această miere depun o cantitate enormă de energie și timp pentru a o crea. Fiecare picătură de miere de mană este extrem de prețioasă.

Aceasta conține de sute de ori mai multe microelemente și are o compoziție enzimatică mai puternică datorită prelucrării secundare a afidelor. Acest tip de miere este cel mai greu de obținut. Este o miere rară, iar procesul de fabricare a acesteia implică costuri ridicate în comparație cu alte sortimente.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Ce gust are 

Mierea de mană are note bogate de aromă de caramel și o ușoară aromă de fructe coapte. Conținutul extrem de ridicat de minerale creează un gust lemnos foarte delicios și specific, ușor caramelizat și o culoare brun-roșiatică închisă. 

Cum se depozitează

Mierea nu se strică niciodată! Arheologii au dezgropat vase cu miere după mii de ani în morminte egiptene antice care erau încă comestibile.

tât timp cât este păstrată în mod corespunzător (păstrând borcanul de miere de mană sigilat și ferit de lumina directă a soarelui, la adăpost de expunerea la căldură directă și nu este înghețată), aceasta va rezista mult după data limită de consum.

Cu toate acestea, mierea are cel mai bun gust în primii câțiva ani de la deschidere.

Mierea de mană – proprietăți și beneficii

Mierea de mană este renumită pentru calitățile sale nutriționale și de sănătate, pentru gustul său unic, pentru culoarea maro închis și pentru o aromă foarte specifică, ușor caramelizată. 

Are multe minerale și contribuie la prevenirea osteoporozei

Mierea de mană este foarte nutritivă. De fapt, are cel mai mare conținut de minerale. Dar pe lângă asta, are un conținut ridicat de calciu și magneziu, lucru care ajută la întărirea oaselor și ar putea contribui la prevenirea osteoporozei. 

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Normalizează funcția hepatică

Consumul regulat al mierii de mană ajută la normalizarea funcției hepatice. Ea poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar stimulează și circulația sângelui și ajută inima să fie mai puternică. 

Consumul regulat poate ajuta la normalizarea funcției hepatice. De asemenea, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, stimulează circulația sângelui și are un efect de întărire a inimii.

Sursă importantă de antioxidanți

Mierea de mană conține mai mulți antioxidanți decât alte tipuri de miere. Are un conținut mai ridicat de antioxidanți și mai ales polifenoli, flavonoizi, dar și carotenoide. 

Antioxidanții protejează celulele corpului de stresul oxidativ și ajută sistemul imunitar. Aceștia contribuie și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Pentru că are proprietăți antibacteriene, acest lucru duce la prevenirea răspândirii bacteriilor. Totodată, poate trata infecțiile tractului respirator.

Mierea de mană are proprietăți antiinflamatori, este un bun antiseptic și calmează gâtul instant. 

Vindecarea tăieturilor și rănilor

Mierea de mană este un bun remediu de vindecare a rănilor și tăieturilor datorită calităților sale antibacteriene deosebite. Aceasta poate ajuta rapid la vindecarea escoriațiilor, a escarelor, a ulcerelor și a altor răni. De asemenea, acționează ca un antiseptic, împiedicând dezvoltarea microorganismelor periculoase și chiar protejează de alergii.

Protecție împotriva bolilor

Deoarece mierea a de mană include o cantitate mare de antioxidanți, este extrem de eficientă în eliminarea tuturor radicalilor din organismul nostru. Acest lucru îmbunătățește sistemul imunitar și ajută la evitarea bolilor critice, cum ar fi bolile de inimă.

Eeste frecvent considerată a fi mai bună pentru persoanele cu diabet, deoarece nu crește nivelul de zahăr din sânge la fel de mult ca zahărul rafinat și poate ajuta la reducerea inflamațiilor, a nivelului de trigliceride și a colesterolului LDL. 

În timp ce mierea poate fi mai bună pentru cei cu diabet decât zahărul rafinat, ar trebui totuși să fie folosită cu grijă.

Plină de nutrienți

Există o varietate de nutrienți precum sodiu, potasiu, carbohidrați, proteine și fier în mierea organică de pădure sălbatică. Mulți atleți consumă miere ca o sursă mare de carbohidrați (glucoză, fructoză și monosacaride) pentru creșterea imediată a energiei. O persoană se simte energică prin consumul regulat de miere de mană pentru o perioadă lungă de timp.

Fitonutrienții sunt substanțele prezente în plante care le protejează de insecte și de razele ultraviolete ale soarelui. Puterea antioxidantă și antibacteriană a acestei mieri sunt rezultatul fitonutrienților prezenți în ea. De asemenea, se crede că aceștia sunt sursa de stimulare imunologică și oferă protecție împotriva cancerului.

Ajută la tratarea afecțiunilor pielii

Folosirea directă a acestei mieri pe față reduce coșurile, petele negre și celulele moarte ale pielii datorită efectelor sale antibacteriene și antifungice. Mierea de mană funcționează ca un agent de imunizare și ajută la atenuarea afecțiunilor pielii.

Controlul greutății

Mierea de mană un excelent înlocuitor al zahărului, mai ales dacă încerci să îți menții greutatea. Indicele glicemic (IG) ajută la determinarea rapidității cu care poate crește glicemia, iar IG al mierii de mană este mult sub cel al zahărului, variind între 54 și 59, în timp ce Ig al altor forme de zahăr ajunge până la 105.

Tratamentul tusei și al infecției de gât pentru copii

Mierea de mană este ideală pentru a calma un gât iritat, o tuse dificilă și pentru a reduce inflamația. În plus, are substanțe cu rol antibacterian și antiseptic.

S-a dovedit științific că mierea de mană vindecă tusea și durerile de gât.  

S-a demonstrat în numeroase studii că este deosebit de utilă pentru calmarea și reducerea tusei la copii. Conform Medical News Today, utilizarea mierii este o opțiune mai bună pentru copiii cu vârsta de peste un an, deoarece multe tratamente pentru tuse eliberate fără prescripție medicală nu sunt sănătoase pentru copiii mici.

Caracteristicile terapeutice ale mierii de mană, datorită compoziției sale bogate în minerale și bioflavonoide, sunt, pe lângă caracteristicile terapeutice ale mierii florale, caracteristici antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulatoare, laxative, depurative mai puternice, stimulează regenerarea epiteliului, endoteliului și membranelor celulare, fiind mai mult recomandate în cazul bolilor sistemului imunitar, boli bacteriene, boli virale, boli dermatologice și degenerante. 

Este cel mai recomandat pentru tratamentul local al rănilor.

Alte proprietăți ale mierii de mană

Gustul mierii de mană este mai puțin dulce decât al mierii care e obținută din nectarul florilor, culoarea sa este mai închisă, iar mierea rămâne lichidă pentru mai mult timp față de cea obținută din nectar.

Aroma acestei mieri este cu totul deosebită, amintind de cea a gemului de smochine, a caramelului sau a malțului (dulce, dar ușor sărat/acrișor).

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară din Madrid (IMIDRA), mierea de mană are de două ori mai mulți antioxidanți decât alte tipuri de miere.

Astfel, dintre cele 36 de mierii studiate, această miere se remarcă prin proprietățile antioxidante.

Are o probabilitate de 66,8% de a elimina radicalii liberi; în timp ce restul mierii nu ajung la 30%. Datorită acestui fapt, consumul său este recomandat în cazul persoanelor cu probleme de anemie, stres și chiar sportivilor.

De asemenea, este un produs de absorbție rapidă în organism, ceea ce înseamnă că este transformată rapid în energie.

Sursa foto: 123rf.com

Ce e ginkgo biloba și ce beneficii are

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Observatornews.ro
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
RECOMANDĂRI