Ce este sosul Aioli

Aioli este un sos caracteristic regiunii franceze Provence, deși este utilizat pe scară largă și în Spania și Italia.

Ca multe alte sosuri, Aioli este o emulsie, cu uleiul de măsline descompus cu oțet sau, mai des, cu suc de lămâie. Aioli trebuie să fie gros și onctuos, aproape până la punctul în care lingurița va sta în el vertical.

Se face în mod tradițional folosind ulei de măsline și usturoi, usturoiul pisat cu un mojar și un pistil. Unele rețete adaugă ou ca emulgator, dar un bucătar chef ar putea obiecta că adăugarea de ou face sosul mai mult o maioneză decât un adevărat aioli. Cu toate acestea, maioneza cu usturoi este uneori comercializată ca aioli.

Mai întâi usturoiul este zdrobit, apoi se amestecă cu sare, suc de lămâie sau oțet sau ambele și gălbenuș de ou (dacă se folosește); iar la final se adauga uleiul, puțin câte puțin.

Sosul Aioli acceptă numeroase adaosuri la componentele sale de bază, cum ar fi boia de ardei, fulgi de chili sau ceapă verde. În timpul iernii, se mânca în mod tradițional cu legume, dar restaurantele îl prezintă astăzi și cu pește cum ar fi codul sărat.

Cum a apărut sosul Aioli

Încă din Roma antică și Egipt, oamenii s-au bucurat de un sos asemănător, iar de-a lungul anilor s-a transformat în varianta delicioasă care însoțește mâncărurile din întreaga lume.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Istoricul roman Pliniu cel Bătrân a consemnat prima dată utilizarea lui în Catalonia, unde astăzi este numit allioli, descriindu-l ca fiind usturoi „bătut în ulei și oțet”.

Nu se știe cu siguranță dacă usturoiul a fost introdus în Franța de către romani, adus în Franța în timpul cruciadelor sau dacă a fost originar din pământul francez. Pliniu cel Bătrân discută pe larg despre usturoi în lucrarea sa Naturalis Historia, publicată în anul 77. El afirmă că „se presupune, în general, în țară mai ales, a fi un bun specific pentru numeroase boli.”

Descoperă mai multe despre ce beneficii are usturoiul.

Mai târziu, într-un capitol intitulat „Usturoiul: Șaizeci și unu de remedii”, Pliniu scrie: „Usturoiul are proprietăți foarte puternice și este de mare utilitate pentru persoanele aflate pe drumuri. Însuși mirosul lui alungă șerpii și scorpionii și, după ceea ce spun unii oameni, este un leac pentru rănile făcute de orice fel de fiară sălbatică, fie că e luat cu băutură sau hrană, fie că este aplicat local.

În vremurile moderne, aioli poate fi găsit aproape oriunde, de la rafturile magazinelor alimentare, la restaurantele de lux. Desigur, puteți face și aioli destul de ușor în confortul casei dumneavoastră.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Care este diferența dintre sosul Aioli și Alioli

Există multe dezbateri dacă aioli sau alioli este ortografia corectă pentru acest sos popular. Ambele variante sunt folosite interschimbabil, dar alioli este denumirea tradițională. Aioli este un sos asemănător maionezei făcut cu usturoi, ulei de măsline și suc de lămâie.

De prin 1990, a devenit obișnuit în Statele Unite ca toate maionezele aromate cu usturoi să se numească aioli.

Este popular în bucătăria mediteraneană și este adesea folosit ca sos pentru pâine sau drept condiment pentru carnea sau legumele la grătar.

Alioli (ah-lee-ohlee) este un preparat basc preparat cu ouă și se găsește în nord-vestul Spaniei. De asemenea, se produce sosul cu emulsie de usturoi și ulei din Provence, cunoscut sub numele de aioli. Acest sos cu usturoi este o pastă cremoasă făcută cu gălbenușuri de ou crude.

Care este diferența dintre sosul Aioli și maioneza cu usturoi

Există de fapt o diferență reală între aioli și maioneză. Din punct de vedere tehnic, maioneza aromată este pur si simplu maioneză cu adaos de arome și condimente, în timp ce aioli este ulei emulsionat și usturoi. Cu toate stea, putem descoperi că aioli este folosit ca termen general. Deși poate deranja bucătarii de top, cuvântul este frecvent folosit pentru ceea ce este în esență maioneză cu aromă de usturoi.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Maioneza este de obicei făcută cu ulei și ouă, ingrediente care nu se găsesc într-un alioli adevărat. În timp ce cele două pot părea interschimbabile și sunt folosite ca atare, ingredientele lor diferă destul de mult. Aioli adevărat este greu de găsit în zilele noastre în magazine, așa că mai bine vi-l faceți singuri.

Cum se prepară sosul Aioli

Pentru a face în mod tradițional aioli, aveți nevoie de mai mulți căței de usturoi tăiați și puși într-un mojar, unde sunt pisațu. Uleiul de măsline este apoi adăugat încet, în timp ce se amestecă și se pasează în mod constant pasta pentru a începe să emulsioneze amestecul.

Emulsionarea este procesul de combinare a două ingrediente care de obicei nu se pot amesteca, cum ar fi uleiul și apa. Pe măsură ce uleiul este încorporat, particulele de ulei se descompun și se răspândesc uniform în amestec, rezultând o textură cremoasă.

Gălbenușurile de ou și sucul de lămâie pot fi adesea adăugate pentru a spori textura cremoasă a amestecului. Sosul aioli se amestecă până devine deschis la culoare si cremos.

Sos Aioli – rețeta lui Jamie Oliver

Ingrediente:

  • ½ căpățână mică de usturoi, decojită
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 gălbenuș mare de ou crescut în aer liber
  • 1 linguriță mustar de Dijon
  • 285 ml ulei de măsline extravirgin
  • 285 ml ulei de măsline
  • suc de lamaie, după gust

Mod de preparare:

Pisează usturoiul cu 1 linguriță de sare într-un mojar cu pistil sau folosește capătul unui sucitor într-un bol metalic. Pune gălbenușul de ou și muștarul într-un castron și amestecați împreună, apoi începeți să adăugați uleiurile puțin câte puțin. După ce ați amestecat un sfert din ulei, puteți începe să adăugați restul în cantități mai mari. Cand amestecul se îngroașă, adaugă zeama de lămâie. Când tot uleiul s-a încorporat, adăugați usturoiul. Pentru a termina, asezonați după gust cu sare, piper și puțin suc de lămâie, dacă mai este necesar.

Puteți să încercați și aioli cu aromă de busuioc, este bun cu salate, toate tipurile de pește și în supe de fructe de mare. Este grozav și cu pește prăjit, pui sau porc și este un clasic cu somon.

Cu ce se poate mânca sosul Aioli

Răspunsul scurt e că sosul Aioli se poate mânca cu absolut orice vă face plăcere.

De obicei, soslul Aioli poate fi pus pe carne, pe pește, pe cartofi și alte legume, pe ouă fierte, în sandwich-uri sau chiar mâncat simplu, pe pâine prăjită.

Sandviș cu sos alioli

Ce este sosul Aioli și cum se prepară
Sandviș cu sos alioli

Poți face un sandviș cu pâine prăjită, brânză provolone, șuncă tăiată, felii de avocado sau sparanghel și sosul aioli cu usturoi. Acesta poate fi doar un exemplu, dar sosul cu usturoi poate fi folosit pe sandvișuri în cele mai variate combinații.

Burger de pește cu sos aioli

Burger de pește cu sos aioli
Burger de pește cu sos aioli

Ingrediente:

  • 500 g pește alb fără oase
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 ou
  • 150 g pesmet
  • 1 pahar de ulei pentru prăjit
  • un praf de sare
  • piper

Mod de preparare:

Într-o tigaie cu puțin ulei se călește ceapa tocată mărunt. Ceapa trebuie să se coloreze puțin și să se înmoaie. Pentru a verifica dacă peștele mai are oase, acesta se taie în bucăți mici cu ajutorul unei foarfece de bucătărie.
Bucățile de pește se amestecă, într-un castron cu ceapa călită, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat fin, oul bătut, sarea, piperul și 2-3 linguri de pesmet. Compoziția trebuie să se lege bine, iar dacă acest lucru nu se întâmplă se mai adaugă pesmet.
Amestecul de burger de pește se lasă la frigider timp de 30-40 minute. pentru ca aromele să se cunoască mai bine. Timp în care puteți prepara sosul aioli după rețeta de mai sus sau după rețeta preferată

Se scoate aluatul de burger de la frigider și, cu ajutorul mâinilor se formează mici chiftele aplatizate. Din acesată cantitate ar trebui să rezulte circa 4 burgeri mărișori. Dacă se doresc burgeri de pește mai crocanți se pot da prin pesmet.

Într-o tigaie cu ulei, la foc mediu se prăjesc burgerii de pește timp de 3-4 minute pe fiecare parte sau până prind o culoare maronie frumoasă. Burgerul trebuie să rămână umed în interior. Burgerii se servesc în chifle alături de salată și sosul aioli. Sursă – rețete.unica.ro

Chitele de ton cu sos aioli

Chiftele de pește cu sos aioli
Chiftele de pește cu sos aioli

Ingrediente:

  • 350 g ton în suc propriu
  • 75 g file de ansoa
  • 1 ou
  • 4 linguri pesmet
  • 1 ceapa
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 2 linguri mustar iute
  • 2 linguri maioneza
  • 30 g unt moale
  • ulei pentru prajit
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Peștele se scurge, fileurile de anșoa se trec prin apa, fiind prea sarate, si se lasă și ele la scurs. Se bate oul cu maioneza și muștarul si apoi se adaugă cele doua tipuri de pește, ceapa tocată, sare şi piper. Se amestecă si se adauga untul moale si pătrunjelul marunţit şi se amestecă din nou. Cu mâna umedă se formeaza chiftele care se trec prin pesmet si se prăjesc în ulei.

Se servesc calde sau reci alături de sos aioli cu lămâie.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Roxana22   •   02.11.2023, 22:36

Excelenta reteta, cu ingrediente foarte bune!

Roxana22   •   18.09.2023, 23:04

Un articol util cu rețeta excelenta

ElenaMA   •   01.08.2023, 16:37

FOARTE BUN

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI