Cuprins:
Ce este sosul Brava și cum au apărut patatas bravas
Sosul brava este un sos picant care se prepară folosind roșii ca bază. Este folosit în majoritatea mâncărurilor clasice spaniole și sunt necesare doar câteva ingrediente esențiale pentru a pregăti acest sos delicios.
Boiaua de ardei afumată este cea care îi conferă acea aromă unică și picantă. Se crede că sosul bravas este originar din Madrid împreună cu popularele patatas bravas. Trebuie doar să stropești acest sos iconic peste niște cartofi prăjiți pentru a crea acest clasic gust spaniol simplu, aromat și delicios.
Rețeta de Patatas Bravas este una pentru care Madridul se mândrește și care nu lipsește niciodată din meniu la niciun restaurant cunoscut. Mâncarea datează din 1542, după ce Spania a fost în acord cu Imperiul Inca pentru a-și lua înapoi produsele agricole, cum ar fi roșiile. Locuitorii din Madrid, Spania, au început să pregătească cartofi prăjiți de mărimea unei mușcături, îmbrăcați cu serviți cu sos de roșii picant.
În afară de Spania, acesta este un fel de mâncare familiar și în alte regiuni. Mâncarea este cunoscută în mod obișnuit ca Papas Arrugadas în bucătăriile din Insulele Canare. De fapt, patatas bravas sunt, de fapt, corespondenții cartofilor prăjiți. Diferența o reprezintă exact sosul Brava, care dă un gust aparte acestor cartofi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c6851c3e17ec63439b3286faad6a403d.jpg)
Cum se prepară sosul Brava
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/sosul-brava.jpg)
Sosul bravas clasic de la Madrid este îndrăzneț, ușor picant, cu aromă usturoi și afumat, datorită unui strop de boia afumată. Îl poți face acasă cu doar câteva ingrediente simple pe care s-ar putea să le ai deja în cămară. Și, în timp ce sosul bravas este servit în mod tradițional peste cartofi, puteți pune acest condiment picant ca sos de finisare pe pui sau pește prăjit, sau chiar și pe sandvișuri.
Sosul Bravas ar trebui să fie și un sos cremos: fără bucăți de usturoi sau ceapă care să se simtă în el.
Prezența roțiilor a devenit foarte disputat în ceea ce privește componența sosul brava. Unii susțin că sosul ar trebui să conțină roșii. Alții spun că roșiile nu își au locul în acest sos și că numai boia de ardei afumată ar trebui să dea culoarea sosului.
Sos brava cu roșii
Ingrediente:
- ¼ cană ulei de măsline extravirgin
- 2 cătei de usturoi
- 1 lingură pastă de tomate
- 2 linguriță boia afumată
- 1 linguriță piper macinat sau după gust
- 1 lingură amidon de porumb
- ½ până la 1 linguriță oțet
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bacfe6e13a3d3d3b2d1f856c0c6ea554.jpg)
Mod de preparare:
Într-o tigaie, încălziți aproximativ ¼ de cană de ulei de măsline extravirgin la foc mediu. Adăugați feliile de usturoi și gătiți, amestecând până când usturoiul își lasă aroma, nu mai mult de 2 minute. Scoateți usturoiul din tigaie și aruncați-l.
Se reduce focul și se adaugă pasta de roșii, boiaua de ardei afumată, fulgii de ardei roșu și amidonul de porumb, se amestecă. Adăugați ½ până la 1 linguriță de oțet de vin roșu, bateți din nou și luați de pe foc.
Transferați într-un castron de servire sau stropiți peste patatas bravas sau transferați într-un borcan pentru a-l păstra. Lăsați sosul să se răcească înainte de a-l băga la frigider.
Sos brava fără roșii
Ingrediente:
- Ulei de masline
- Făină
- Boia de ardei afumată
- Boia dulce
- supă de legume
- sare după gust
Mod de preprare:
Luați un castron mic și amestecați făina cu praful de boia dulce, boiaua afumată și sarea. Se amestecă bine folosind o lingură. Asigurați-vă că ingredientele sunt combinate corect.
Puneți uleiul într-o tigaie, adăugați 1 linguriță de amestec de făină în ulei și amestecați. Faina va sfârâi în ulei. Continuați să adăugați câte o linguriță și amestecați până când tot amestecul de făină este adăugat în tigaie. Veți obține un sos de culoare portocalie. Luați supa de legume și adăugați-l încet în sos în timp ce continuați să amestecați sosul. Adăugați aproximativ 3/4 din supa de legume. Sosul se va ingroșa asa ca e nevoie să amesteci
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_754ff1cf939b865b7571595e07a1e1ea.jpg)
Când sosul este prea gros, mai adăugați puțină supă de legume sau apă. Lăsați sosul 1 până la 2 minute să se încălzească, dar nu fierbeți sosul. Sosul brava este gata de servit cu patatas bravas.
Cum se prepară patatas bravas
Rețeta tradițională de Patatas bravas avea un sos de roșii amestecat cu un strop de oțet și un praf de ardei cayenne.
De-a lungul anilor, au fost create variații regionale ale acestei rețete. De exemplu, în Catalonia și Valencia, sosurile includ ulei de măsline, ardei iute, boia de ardei și oțet. Fiecare bucătar are propria rețetă pentru sosul brava. Unele rețete nu includ roșii, altele nu includ boia și așa mai departe.
De asemenea, sosul aioli cu usturoi este un adaos comun la patatas bravas.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/patatas-bravas.jpg)
Ingrediente pentru sosul brava
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 ceapa mică, tocată
- 2 catei de usturoi, tocati
- 250 g roșii tocate in sos de rosii
- 2 linguri boia dulce, picanta sau afumata – dupa gust
- chili praf
- un praf de zahăr
- patrunjel proaspat tocat, pentru ornat
Ingrediente pentru cartofi
- 900 g cartofi, tăiați cubulețe mici
- 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa aproximativ 5 minute până se înmoaie. Se adaugă usturoiul, roșiile tocate, piureul de roșii, boia dulce, praf de chilli, zahărul și un praf de sare, apoi se aduce la fierbere, amestecând din când în când. Se lasă să fiarbă la foc mic și se fierbe timp de 10 minute.. Poate fi ținut la rece până la 24 de ore.
Încălziți cuptorul la 200C/180C . Uscați cartofii cu hârtie de bucătărie, apoi puneți-i într-o tavă și adăugați uleiul de măsline și condimente, după gust. Se coc timp de 40-50 de minute până devin crocanți și aurii. Pune cartofii în vasele de servire și puneți cu lingura peste sosul brava. Presărați puțin pătrunjel proaspăt pentru a servi.
Patatas bravas – rețeta lui Jamie Oliver
Cum aceasta este una dintre cele mai cunosute rețete mediteraneene, celebrul Jamie Oliver a ales să creeze propria rețetă pentru un plus de gust și originalitate.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/patatas-bravas-reteta.jpg)
Ingrediente:
- 4 cartofi medii, decojiți și tăiați în jumătate, (aproximativ 800g)
- 2 caței de usturoi, curățați de coaja și feliați mărunt
- 2 crenguțe de rozmarin proaspăt
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță de semințe de fenicul
Sosul brava
- ulei de măsline
- 1 ceapa, curățată de coajă și tocată mărunt
- 4 caței de usturoi, curățați de coajă și feliați
- 3 ardei iuți roșii proaspeți, fără semințe și tocați grosier
- 1 morcov, decojit și tocat mărunt
- câteva crenguțe de cimbru proaspăt
- 400 g roșii tocate
- 1 lingură oțet de sherry
Mod de preprare:
Fierbeți cartofii la foc mediu timp de 10 până la 15 minute sau până când încep să devină fragezi, dar încă își păstrează foarte bine forma. Scurgeți într-o strecurătoare și lăsăți la răcit.
Între timp, puneți o tigaie la foc mic și începeți să faceți sosul bravas. Se adaugă un strop de ulei de măsline și, odată ce devine fierbinte, se adaugă ceapa tocată și usturoiul tăiat felii. Gătiți 5 minute sau până ce ceapa este moale, dar nu maronie. Adăugați ardeiul iute, morcovul și frunzele de cimbru și gătiți încă 5 minute. Adăugați roșiile din conservă, oțetul de sherry și un praf bun de sare de mare și piper negru. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 15 minute, sau până când morcovii sunt moi, iar sosul este delicios și gros.
În timp ce sosul se fierbe, puneți o tigaie mare la foc mediu și adăugați 0,5 cm de ulei de măsline. Tăiați-vă cartofii în bucăți mari. Odată ce uleiul este fierbinte, adăugați cu grijă cartofii în tigaie. Gătiți-i aproximativ 8 minute, întorcându-le din când în când, până devin aurii. Adăugați usturoiul și frunzele de rozmarin în tigaie pentru ultimul minut de gătit.
Transferați cartofii, usturoiul și rozmarinul pe o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie pentru a se scurge, apoi împrăștiați peste boia de ardei, semințele de fenicul și un praf bun de sare și amestecați până se îmbracă bine.Pune cu grijă sosul gătit într-un blender sau folosește un blender de mână și amestecă până când este omogen. Gustați și ajustați condimentele dacă este necesar. Serviți sosul lângă cartofi sau, dacă doriți , turnați sosul peste cartofi înainte de a servi și amestecați-l. Dacă ți-a rămas sos, folosește-l cu paste sau pe o pizza de casă.
Descoperă care este diferența dintre cartofi albi vs cartofi roșii și cum este mai bine să-i folosiți.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_5b14908cc2c87751d13c357dcaba40d0.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_9f26fcbccea1fd7715a6076ef0184b9c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_1abfe6c754f2be1af9328d922b34d0cf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d6fc81979e5eb006844b6bc0417fe532.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_cd2742580f5b37284cb0cb299b6256d9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_7d9d7726a95b69c0346fa841ed35b9bf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_d0c67351b61a20d0c0434e7de45b308b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_110c76c522682f1b4f46d6946128a550.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_7509f8af14e152abafb8eb97a0c8cd0e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_bb2a3b9e205355b7f7b0c9a246ceca67.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.