Cuprins:
Despre uleiul de rozmarin
Uleiul de rozmarin este un ulei esențial extras din planta de rozmarin. Este distilat prin metode de extracție cu aburi din florile plantei.
A fost recoltat și folosit de mii de ani pentru beneficii antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante, precum și pentru beneficii presupuse, cum ar fi îmbunătățirea memoriei și stimularea creșterii părului.
În ultimii ani, studiile relevă beneficiile uleiului de rozmarin pentru produsele de îngrijire a pielii.
Dar rozmarinul nu numai că are un gust bun în preparate culinare, cum ar fi puiul și mielul cu rozmarin, dar este și o sursă bună de fier, calciu și vitamina B-6.
Pe de altă parte, uleiul de rozmarin este un lichid de culoare galben pal sau aproape incolor, cu miros puternic, proaspăt, lemnos-herbaceu, oarecum asemănător cu cel de mentă.
Există diferențe considerabile în ceea ce privește mirosul diferitelor tipuri de ulei de rozmarin.
Deși este renumit pentru aplicațiile sale în lumea culinară, rozmarinul are utilizări care depășesc cu mult sfera cărților de bucate sau a meselor de sărbători.
Uleiul esențial de rozmarin este un ulei esențial versatil care se dovedește util în viața de zi cu zi pentru lucruri precum promovarea unui păr cu aspect sănătos, crearea unui masaj relaxant, gătitul unor mese sănătoase și multe altele.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_72457097ab268cd6920b89ab49beb521.jpg)
Compoziția chimică
Uleiul de rozmarin include constituenții chimici 1,8-Cineole și alfa-pinen. Compoziția chimică a uleiului de rozmarin contribuie la capacitatea sa de a respinge insectele și de a influența starea de spirit. Pinenul și camforul sunt monoterpenele responsabile de capacitatea uleiului de rozmarin de a descuraja insectele.
Aceste substanțe chimice sunt, de asemenea, cele care fac ca uleiul de rozmarin să fie atât de stimulant – permițându-i să aibă efecte de îmbunătățire a stării de spirit. La fel ca și utilizările uleiului, profilul chimic al uleiului de rozmarin este extrem de divers.
Uleiuri care se combină bine cu uleiul de rozmarin
Aroma erbacee și energizantă a uleiului de rozmarin îl face să fie partenerul perfect pentru uleiurile de citrice, cum ar fi portocala sălbatică sau lămâia.
Cu un miros care seamănă cu o grădină de plante medicinale, uleiul de rozmarin se combină bine și cu uleiuri florale precum levănțica sau iasomia. Când vrei un parfum cald, lemnos, ia în considerare combinarea uleiului de rozmarin cu uleiuri precum lemnul de cedru și tămâia.
Cum se obține uleiul de rozmarin
Extracția uleiului esențial din frunzele de rozmarin prezintă interes pentru aplicații industriale, deoarece este considerat un potențial agent terapeutic pentru vindecarea multor boli.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1514bf0ab330bdbc52e43de971e9375e.jpg)
Metodele actuale de extracție a uleiului esențial de rozmarin includ hidrodistilarea, distilarea cu aburi, extracția asistată de ultrasunete, distilarea moleculară, adsorbția, extracția cu apă supercritică, extracția supercritică cu CO2.
Hidrodistilarea este cea mai simplă metodă și este utilizată în mod obișnuit pentru a realiza producția industrială.
Plantele care conțin uleiuri esențiale sunt introduse într-un distilator amestecat cu apă. O sursă de căldură încălzește amestecul, le face să sufere modificări fizice, iar vaporii de ulei împreună cu vaporii de apă ies datorită difuziei termice, iar aburul creat trece printr-un condensator care permite recuperarea uleiului esențial.
Această procedură realizează izolarea componentelor în funcție de gradul lor de hidrosolubilitate și nu de punctele lor de fierbere.
Deoarece peretele celular oferă o rezistență maximă, acest procedeu necesită o extracție îndelungată, un consum relativ ridicat de solvenți și, de obicei, ireproductibilitate.
Proprietățile uleiului de rozmarin
Combate acneea
Cu calitățile sale antibacteriene puternice, uleiul esențial de rozmarin ajută la combaterea bacteriilor acneice care pătrund în porii tăi.
Această calitate, combinată cu proprietățile non-comedogenice ale uleiului de rozmarin, înseamnă că acneea nu are niciun punct de sprijin, deoarece uleiul curăță porii și formează o barieră protectoare împotriva viitoarelor erupții.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e5086fe7f147fd5b8f21cb52787288d2.jpg)
Ajută la tonusul pielii
Dacă porii tăi sunt foarte mari și se văd orice ai face, uleiul de rozmarin este aici pentru a ajuta la micșorarea aspectului porilor mari, deoarece este un astringent natural, ceea ce înseamnă că ajută la micșorarea porilor pentru a strânge aspectul tenului tău.
Acest lucru este minunat pentru persoanele cu tenul gras în mod natural, deoarece încorporarea unor ingrediente precum uleiul de rozmarin în cât mai multe dintre produsele de îngrijire a pielii înseamnă că înmulțești aceste beneficii în fiecare zi pentru o piele fără imperfecțiuni care arată minunat.
Netezește liniile fine
La fel ca multe alte uleiuri esențiale, uleiul de rozmarin este un antioxidant natural, ceea ce înseamnă că protejează pielea împotriva elementelor dăunătoare din mediul înconjurător, numite radicali liberi, care afectează ADN-ul celulelor pielii, ceea ce duce la afecțiuni precum liniile fine și laxitatea pielii.
Fie că este folosit local sau ingerat în ceva precum ceaiul, rozmarinul ajută la prevenirea multor tipuri de semne premature de îmbătrânire.
Deodorant natural
Un alt motiv pentru care rozmarinul este un ingredient popular în produsele de curățare este că luptă în mod natural împotriva mirosului.
Mirosul corporal este cauzat de bacteriile benigne care trăiesc pe piele și care consumă substanțele nutritive pe care le transpiri și care se găsesc în sebum.
Fiind un ulei esențial antibacterian, uleiul de rozmarin împiedică aceste bacterii să se dezvolte și să elibereze compuși urât mirositori.
Îndepărtează pungile de sub ochi
Uleiul de rozmarin are proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că ajută la alungarea fluidelor din țesuturile în care este aplicat. Acest lucru poate ajuta cu aspectul pungilor de sub ochi care par umflate prin eliminarea retenției de lichide și ameliorarea congestiei.
Ajută la diminuarea celulitei
Celulita, care poate fi cauzată de acumularea de toxine în țesuturile de sub piele, poate fi ajutată cu produse pe bază de ulei de rozmarin. Uleiul de rozmarin ajută la stimularea fluxului responsabilității sistemului limfatic de a elimina toxinele și deșeurile care dăunează capacității pielii de a se regenera și de a rămâne sănătoasă.
Reduce inflamația
Te lupți cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau rozaceea? Dacă da, uleiul de rozmarin și alte uleiuri esențiale antiinflamatorii pot ajuta la calmarea aspectului de roșeață cauzat de aceste afecțiuni.
Atât acționând direct ca un antiinflamator, cât și protejând pielea cu antioxidanți și compuși antibacterieni, uleiul de rozmarin este o soluție all-in-one pentru iritațiile pielii.
Cum să folosești uleiul de rozmarin pentru creșterea părului
Combină-l cu alt ulei
Unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de rozmarin, sunt prea puternice pentru contactul direct cu pielea. De aceea, trebuie să îl amesteci cu un ulei de bază, cum ar fi uleiul de jojoba sau de nucă de cocos, înainte de a-l aplica pe păr și scalp.
Raportul ideal este de cinci picături de ulei de rozmarin la o linguriță de ulei de bază.
Poți aplica acest amestec oricât de generos dorești, atât timp cât respecți proporția recomandată, dar dacă nu vrei ca părul tău să se simtă greu, masează doar o cantitate de mărimea unei lingurițe pe scalp.
Apoi, poți fie să lași să acționeze timp de cinci până la 10 minute și să o clătești, fie să o lași să acționeze întreaga zi.
Combină-l cu şampon sau balsam
Cu ajutorul unor chimicale ușoare, poți încorpora uleiul de rozmarin în rutina ta de îngrijire a părului.
Adaugă câteva picături în șamponul, balsamul sau produsele de îngrijire a părului pe care le alegi.
Dacă nu ai un ulei de bază la îndemână, poți adăuga două-trei picături de ulei de rozmarin pe șamponul, balsamul sau produsul de îngrijire a părului ales și să le folosești așa cum faci de obicei.
Fă un spray pentru creșterea părului cu ulei de rozmarin
Poți încerca, de asemenea, să faci un spray pentru creșterea părului cu ulei de rozmarin, pentru care ai nevoie doar de 115 ml de apă distilată, o jumătate de linguriță de ulei suport (jojoba sau nucă de cocos), 10 picături de ulei de rozmarin și o sticlă cu pulverizator
Amestecă totul, agită bine și poți deja să o folosești pentru a îți stropi părul ori de câte ori vrei să îi oferi un plus de volum sau prospețime.
Detoxifică scalpul
Bogat în antioxidanți și proprietăți antiseptice, uleiul esențial de rozmarin pentru păr elimină eficient infecțiile scalpului și mătreața.
Fierbe o ceașcă de trei sferturi de apă și apoi adaugă în ea o crenguță proaspătă de rozmarin. Odată ce apa se răcește, transfer-o într-o sticlă cu pulverizator și adaugă două linguri de oțet de mere. Pulverizează amestecul pe scalp. Acest lucru calmează inflamația și reduce mătreața, dacă utilizezi amestecul cu regularitate.
Ține minte că orice rezultat are nevoie de consistență și disciplină. Va trebui să folosești aceste tratamente cel puțin două luni pentru a observa schimbări. Altfel, rozmarinul este un ingredient ideal pentru creșterea părului, sănătatea, strălucirea și calitatea firului de păr.
Nu folosi niciodată ulei de rozmarin direct pe scalp sau pe piele. El trebuie diluat cu un ulei de bază, pentru cele mai bune rezultate.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi despre alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_7201662fd4eeb0238502059ac302a762.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_bdec8b02311d7fb9bc6753e05b2fd051.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_a5e49ceec3ecb7ae716108f232332952.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_0be3732dbd144d8c3a48f6375a77e747.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_13c8bdbd51919f3a1e736484529f832f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_4299cffa1d244c82d540e4835c4e80c9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_d74e9d84e2390d5eef019378e19291ae.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_a6b4e5528a899cf0921f5b0aaaea0384.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_33d0c3923b499af5cdc7511dac336e55.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_46ded7afdc2e3f969d113772852bf6cd.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.