Rozmarin – ce este

Planta de rozmarin, a cărei denumire științifică este Salvia rosmarinus, este o plantă aromată care crește ca un arbust peren, rotunjit, veșnic verde. Are frunze subțiri, asemănătoare unui ac, de culoare gri-verzuie, pe tulpini erecte de lemn. Produce grupuri de flori mici, de la albastru deschis până la alb, de obicei la sfârșitul primăverii până la începutul verii, deși poate înflori și în alte momente ale anului.

Rozmarinul face parte din familia mentei (Lamiaceae) și frunzele sale sunt folosite pentru aromatizarea alimentelor. Originar din regiunea mediteraneană, rozmarinul s-a extins în mare parte din Europa și este cultivat pe scară largă în locurile cu climă caldă. Frunzele au un gust înțepător, ușor amar și, uscate sau proaspete, sunt în general folosite pentru a asezona alimente, în special miel, rață, pui, cârnați, fructe de mare, umpluturi, tocane, supe, cartofi, roșii, napi și alte legume, precum și băuturile.

În antichitate se credea că rozmarinul întărește memoria. În medicina tradițională a fost un component aromat. Astăzi, uleiul său parfumat este un ingredient în numeroase produse cosmetice și în vermut. Conținutul de ulei esențial este de la 0,3 la 2 la sută și se obține prin distilare, componenta sa principală este borneolul.

REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”

Cum se plantează rozmarinul

Cum se plantează rozmarin
Cum se plantează rozmarin

Este cel mai bine să plantăm rozmarinul primăvara, odată ce vremea s-a încălzit și nu mai există risc de îngheț. Rozmarinul crește cel mai bine într-un loc însorit, care are un sol bine drenat. Asigurați-vă că nu e vreun copac sau arbuști mai înalți în zonă, care să umbrească rozmarinul. Rozmarinul crește bine și în aer liber, cât și în interior, atât timp cât poate primi suficientă lumină.

Spațiați arbuștii de rozmarin la cel puțin 30-40 cm unul de altul. Plantați răsadurile la aceeași adâncime la care creșteau în recipientul lor anterior. Semințele ar trebui să fie abia acoperite cu pământ la plantare. O structură de susținere nu este, de obicei, necesară pentru acest arbust.

Arbuștii de rozmarin au o toleranță bună la secetă odată ce sunt maturi și este mai bine aibă mai puțină apă decât prea multă. Lăsați câțiva centimetri de la suprafața solului să se usuce între udări, apoi udați astfel încât solul să fie uniform umed, dar să nu băltească apa.

Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România
Recomandări
Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România

Rozmarinului îi place soarele și nu tolerează umbra. Aceasta înseamnă că necesită cel puțin șase ore de lumină solară directă în majoritatea zilelor. O fereastră orientată spre sud este ideală pentru creșterea în interior, iar luminile de creștere sunt adesea necesare pentru a oferi lumină suplimentară. Aduceți plantele de interior afară pe vreme caldă pentru a le permite accesul la lumina naturală a soarelui. Lumina inadecvată poate provoca o creștere slabă.

Cum să cultivi rozmarin în ghiveci

Rozmarin în ghiveci
Rozmarin în ghiveci

Cultivarea rozmarinului în ghivece vă permite să-l aduceți în interior pe vreme rece. De asemenea, puteți păstra recipientele pe o terasă, lângă bucătărie, pentru un acces ușor în timp ce gătiți. Alegeți un ghiveci care este puțin mai mare decât globul rădăcină al plantei. Asigurați-vă că are găuri de drenaj. Un recipient de lut nesmălțuit este cel mai bine pentru a permite excesul de umiditate din sol să se evapore prin pereții săi.

Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”
Recomandări
Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”

Descoperă lucruri interesante despre salvie și ce beneficii are pentru sănătate.

Rozmarin – ce beneficii are

Rozmarinul poate avea beneficii pentru sănătate. Totuși, cercetările sunt limitate în acest moment și majoritatea studiilor se concentrează pe utilizarea extractelor în doze mari și a uleiului esențial de rozmarin, care este complet diferit de rozmarinul pe care îl consumăm în mâncăruri precum puiul fript și cartofi.

Antioxidant și antimicrobian

Extractul de rozmarin prezintă proprietăți antioxidante și antimicrobiene datorită constituenților chimici ai plantei. Acești compuși sunt clasificați ca acizi fenolici, flavonoide și diterpenoide.

Ca aditiv alimentar natural, rozmarinul este folosit pentru a preveni oxidarea și contaminarea cărnii și a anumitor uleiuri, și anume carnea de vită și porc. Un studiu din 2018 sugerează că rozmarinul poate fi un înlocuitor util pentru antioxidanții din alimente și băuturi sintetice, datorită capacității sale de a întârzia alterarea.

Cercetătorii din același studiu explică că utilizarea terapeutică a rozmarinului pentru conservarea alimentelor depinde de metoda de extracție și de concentrația compușilor.

Beneficii asupra performanței cognitive

Unele studii sugerează că ingerarea rozmarinului poate aduce beneficii sănătății cognitive. De exemplu, un studiu din 2018 a constatat că apa potabilă care conține extract de rozmarin a avut efecte benefice asupra performanței cognitive la adulții sănătoși.

Un studiu mai vechi, din 2013, indică faptul că extractul de frunze de rozmarin ar putea fi capabil să trateze și să prevină demența. Un alt studiu a indicat că rozmarinul ar putea îmbunătăți funcția cognitivă în rândul persoanelor în vârstă.

Aceste descoperiri sugerează că rozmarinul poate îmbunătăți performanța cognitivă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga această potențială legătură.

Poate îmbunătăți starea de spirit și somnul

Dovezi limitate sugerează că suplimentele cu doze mari de rozmarin pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și a calității somnului la adulții sănătoși.

Un mic studiu din 2017 a demonstrat că administrarea zilnică a unei doze de 1.000 mg de rozmarin timp de 1 lună a ajutat la reducerea simptomelor de anxietate și depresie și a îmbunătățit calitatea somnului la studenți.

Beneficii pentru digestie

Extractul de rozmarin este uneori folosit pentru a trata indigestia, dar cercetările privind această utilizare sunt insuficiente. Totuși, se crede că rozmarinul sprijină digestia prin promovarea unui echilibru sănătos al bacteriilor intestinale și prin reducerea inflamației.

Uleiul esențial de rozmarin

Studiile au arătat că utilizarea uleiului esențial de rozmarin ca tratament de aromoterapie ar putea fi utilă pentru îmbunătățirea performanței la examen la studenți și a performanței cognitive la persoanele cu boala Alzheimer.

Când este utilizat ca parte a tratamentului de masaj cu aromoterapie, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea calității vieții la persoanele cu diabet.

Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care aromaterapia cu ulei esențial de rozmarin poate aduce beneficii sănătății.

Alte cercetări indică faptul că uleiul de rozmarin poate combate căderea neregulată a părului sau alopecia areata, care afectează până la jumătate din populația sub 21 de ani și aproximativ 20% dintre persoanele peste 40 de ani.

Uleiul de rozmarin poate fi folosit în aromaterapie sau aplicat local. Este foarte concentrat, așa că ar trebui să utilizați doar câteva picături o dată. Sticlele mici în care este vândut conțin capace speciale care facilitează distribuirea picăturilor individuale.

Deși unii producători susțin că este sigur să înghiți sau să consumi uleiurile lor esențiale, nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru, mai ales pe termen lung. Uleiurile esențiale nu trebuie niciodată înghițite.

Rozmarin – contraindicații

În timp ce consumul de rozmarin și utilizarea uleiului esențial de rozmarin ca aromoterapie este sigur și poate oferi câteva beneficii pentru sănătate, nu ar trebui să luați suplimente de rozmarin în doze mari sau ulei esențial fără a discuta în prealabil cu un medic sau un profesionist din domeniul sănătății.

Suplimentele de rozmarin au potențialul de a provoca efecte secundare și de a interacționa cu anumite medicamente. Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, ori dacă aveți o afecțiune medicală sau luați unul sau mai multe medicamente, evitați suplimentele de rozmarin, cu excepția cazului în care sunt sugerate în mod expres de un profesionist calificat.

Așadar, deși utilizarea culinară a rozmarinului este sigură, ar trebui să vă consultați întotdeauna cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a încerca orice suplimente sau tratamente noi.

Ceaiul de rozmarin

Ceaiul de rozmarin oferă câteva beneficii pentru sănătate.

Consumul propriuzis de ceai sau chiar pur și simplu inhalarea aromei acestuia vă poate aduce beneficii stării de spirit și sănătății creierului și ochilor. De asemenea, poate ajuta la prevenirea daunelor oxidative care pot duce la numeroase boli cronice.

Unii oameni susțin că utilizarea ceaiului de rozmarin la clătirea părului ajută la creșterea părului, dar cercetări care să demonstreze acest lucru nu au fost efectuate. Unele studii sugerează că uleiul sau extractul de rozmarin pot reduce căderea părului, dar trebuie aplicat pe scalp.

Ceaiul de rozmarin poate fi preparat cu ușurință acasă folosind doar două ingrediente și se potrivește bine într-o dietă generală sănătoasă și echilibrată. Deși aceste beneficii par promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce beneficii poate oferi consumul de ceai de rozmarin.

Cu toate acestea, este important să fim conștienți de potențialele sale interacțiuni cu anumite medicamente.

Contraindicații

La fel ca și în cazul altor plante medicinale, unii oameni ar putea fi nevoiți să fie precauți atunci când consumă ceai de rozmarin din cauza potențialelor sale interacțiuni medicamentoase.

Unele dintre medicamentele cu cel mai mare risc de a interacționa negativ cu ceaiul de rozmarin includ:

  • anticoagulante, care sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge prin subțierea sângelui
  • Inhibitori ECA, care sunt utilizați pentru a trata hipertensiunea arterială
  • diuretice, care ajută organismul să elimine lichidul suplimentar prin creșterea frecvenței urinării
  • litiu, care este utilizat pentru tratarea depresiei maniacale și a altor tulburări de sănătate mintală
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!