MENIU CAUTĂ

Folosești des folie de aluminiu când gătești? Îți pui sănătatea în pericol!

Distribuie

Ce riști dacă gătești în folie de aluminiu? Propria sănătate! S-a descoperit că, în timpul gătirii la temperaturi înalte, se face un transfer de particule de aluminiu din recipiente în alimente. Așadar, mai bine folosește folia de aluminiu pentru alte treburi din gospodărie...

Organismul uman poate procesa maximum 40 mg de aluminiu per kilogram într-o zi (de exemplu, dacă ai o greutate de 50 kg, acest maximum este de două grame). Aluminiul există în mod natural într-o serie de alimente – porumb, spanac, ridichi, ciuperci, unele fructe, cașcaval, carne, sare, ierburi aromatice, condimente, ceai -, iar sulfatul de aluminiu e folosit pentru purificarea apei (așadar, există în apa îmbuteliată). Prin consumul acestor alimente și a apei, aluminiul pătrunde în organism în mod natural. Ce ingerăm din alte surse poate crește în mod periculos procentul pe care trebuie să-l metabolizăm.

Ce riști dacă gătești în folie de aluminiu. Carnea roșie preparată astfel devine toxică

Un studiu condus de dr. Ghada Bassioni la Universitatea Ain Shams din Cairo, Egipt, a evidențiat faptul că, la temperaturi înalte, aluminiul din oale, cratițe și tăvi de unică folosință trece în mâncare. Transferul celor mai multe particule are loc însă în cazul foliei de aluminiu (folosită atât în cuptor, cât și la grătar, pentru prepararea cărnurilor și legumelor), iar dacă alimentele preparate în folie sunt foarte acide (cum sunt peștele și roșiile) sau se folosesc condimente, iar temperatura de gătire este foarte ridicată, cantitatea de aluminiu care trece din recipiente în mâncare e și mai mare. În plus există riscul să pătrundă în preparatul gătit particule de aliminiu și din ustensilele folosite – furculițe și linguri, palete, clești. Un exemplu concret: conținutul de aluminiu din carnea roșie crește cu până la 378%, dacă e gătită în folie de aluminiu!

Ca să vă faceți o idee despre cât de nociv este aluminiul în cantități mari, aflați că bolnavii de Alzheimer prezintă un nivel ridicat al acestui metal în creier. În plus, o mulțime de studii au arătat că aluminiul ar putea duce la declanșarea sindromului de colon iritabil, o afecțiune destul de greu de diagnosticat și care se manifestă prin dureri abdominale, balonare și modificarea tranzitului intestinal.


Casa cu suflet a familiei Pleș din Maramureș. Are 400 de ani și toate obiectele din ea sunt funcționale

Citește mai multe despre alimente, aluminiu și gatit pe Libertatea.

Comentarii