Cuprins:
Între Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei există o legătură profundă integrată în Biserică. Vezi Ce semnifică Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei.
Ce este Taina Spovedaniei
Spovedania este privită ca un al doilea botez, o taină a curățirii de păcate pentru persoanele care decid să refacă legătura spirituală cu Dumnezeu și Biserica. Prin Taina Spovedaniei se mărturisesc păcatele în fața duhovnicului, iar Dumnezeu iartă păcatele celor care se căiesc și le mărturisesc sincer, în scaunul spovedaniei.
Spovedania constituie principala parte a Tainei Pocăinței și reprezintă momentul în care credinciosul primește iertarea păcatelor săvârșite după botez, așa cum a fost și numită, taina curățării de păcatele personale și a refacerii legăturii spirituale cu Biserica, moment ce a fost întrerupt ori slăbit temporar prin păcat.
Taina pocăinței are patru faze:
- Părerea de rău sau căința pentru păcatul săvârșit;
- Spovedania către dohovnic;
- Îndeplinirea canonului de pocăință de duhovnic;
- Dezlegarea sau iertarea păcatelor dată de Sfântul Duh prin duhovnic.
Mărturisirea păcatelor se face prin spovedanie, prin viu grai, în fața preotului-duhovnicului. Spovedania este astăzi în strânsă legătură cu împărtășirea, pentru că că ambele se fac, însă una în funcție de cealaltă.
Ce semnifică Taina Împărtășaniei
Împărtășania este Taina prin care creștinii se împărășesc, în chipul pâinii și a vinului, cu însuși Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.
Taina Spovedaniai a fost întemeiată de Iisus Hristos, la Cina cea de Taină, în Joia Mare, atunci când ucenicii săi mâncau, iar El a luat pâinea și a binecuvântat-o, apoi a rupt-o și le-a dat-o Zicând „Luați, mâncați, acesta este trupul Meu”. Apoi, a luat paharul și le-a mulțumit, zicând „Beți dintru acesta toți, acesta este sângele meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor”. (Matei 26, 26-28).
În Biserica Ortodoxă, la slujba de Sfânta Liturghie, preotul sfințește pâinea și vinul, iar Taina este urmată de toți creștini după porunca lui Hristos: „Aceasta să faceți spre pomenirea mea” (Luca XXII,19).
Sfânta Taină a Împărtășaniei se dă oamenilor credincioși spre iertarea păcatelor, spre înnoirea vieții duhovnicești. Nici un om nu poate mântui asta fătă cele patru Sfinte Taine: Taina Botezului, Mirungerea, Spovedania și Taina Împărtășaniei.
Prin primele două Taine, credincioșii devin fii ai Bisericii și ai lui Dumnezeu, după har. Prin ultimele două Taine, credincioșii devin fii și moștenitori ai Împărăției Cerurilor. Domnul a zis despre Sfânta Împărătșanie: „De nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi de nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă întru voi” (Ioan 6, 53).
Când se face Taina Spovedaniei
Toți creștinii care simt nevoia să împărtășească păcatele, se pot spovedi în fața dohovnicului ales. Copiii, după vorbele din bătrâni, se spune că de la 7 ani se pot spovedi.
Ca perioadă de timp, nu există un moment ales pentru Taina Spovedaniei, ci se face ori de câte ori credinciosul alege. O poruncă a Bisericii spune „Să ne spovedim de patru ori pe an, în cele patru posturi”, însă nu este o perioadă restrictivă, ci doar orientativă.
Asocierea Spovedaniei este cu Postul, deoarece în această perioadă se postește, dar se și practică rugăciunea și conștiința devine mai limpede.
Când se face Taina Împărtășaniei
Creștinii nu se pot împărtăși cu Sfânta Euharistie de fiecare dată când se spovedesc. Cum, nimeni nu se poate împărtăși fără Sfânta Spovedanie.
Împărtășania se face în fața ușilor împărătești, în afara Sfântului Altar. Când sunt împărtășiți, preotul spune de fiecare dată: „Se impărtășește robul (roaba) lui Dumnezeu (Numele) cu cinstitul și Sfântul Trup și Sânge al Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor și spre viață de veci”.
Care este legătura dintre Spovedanie și Împărtășanie
Prin Taina Spovedaniei, duhovnicul iartă și dezleagă păcatele făcute de credincios de la Botez. Prin Taina Împărătășaniei, cea mai înaltă hrană dohovnicească oferită în dar de Iisus Hristos omului pe pământ, se desăvrâște iertarea păcatelor mărturisite și se face unirea cu Dumnezeu.
În timp ce Spovedania este recomandată credincioșilor care simt să mărturisească orice păcat, Taina Împărtășaniei este dată doar celor vrednici, cu dezlegarea duhovnicului, spre creșterea lor duhovnicească, spre dobândirea vieții veșnice.
Rugăciune pentru Spovedanie
„Ție, Doamne, Celui Ce ești Unul bun și Care nu ții minte răul, Îți mărturisesc păcatele mele. La tine cad strigând eu, nevrednicul: greșit-am, Doamne, greșit-am și nu sunt vrednic să caut spre înălțimea cerului din pricina mulțimii nedreptăților mele. Dar, Doamne al meu, dăruiește-mi lacrimi de pocăință, Cel Ce ești Unul Bun și Milostiv, ca prin acestea rugându-mă Ție, să mă curățesc mai înainte de sfârșitul meu de tot păcatul. Căci prin înfricoșătoare și groaznice locuri am a trece odată ce mă voi despărți de trup, și mulțime de demoni întunecați și lipsiți de omenie mă vor întâmpina atunci, și nimeni nu mă va însoți ca să-mi vină întru ajutor sau să mă izbăvească. Pentru aceea cad înaintea bunătății Tale, să nu mă dai celor ce mă batjocoresc, nici să se laude cu mine vrăjmașii mei, Bunule Doamne, nici să zică: în mâinile noastre ai venit și nouă ne-ai fost dat. Nu, Doamne, nu uita mărinimiile Tale și nu-mi răsplăti mie după fărădelegile mele, nici nu Îți întoarce fața Ta de la mine. Ci Tu, Doamne, mustră-mă, însă cu milă și îndurare, ca să nu se bucure de mine vrăjmașul meu. Ci stinge înfricoșarea lui care o îndreaptă asupra mea și toate lucrurile lui le zădărnicește. Și dă-mi cale neîmpiedicată către Tine, Bunule Doamne, pentru că și de am păcătuit, n-am alergat la alt tămăduitor și n-am întins mâinile mele către Dumnezeu străin. Nu lepăda, dar, rugăciunea mea, ci auzi-mă întru bunătatea Ta și întărește inima mea întru frica Ta. Și să fie harul Tău asupra mea, Doamne, Lumină mai presus decât toată lumina, Bucurie mai presus decât toată bucuria, Odihnă mai presus decât toată odihna, Viața cea adevărată și mântuirea, care rămâi în vecii vecilor. Amin.”
Rugăciune după Împărtășanie
„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție. Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori). Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău. Doamne miluiește (de trei ori), Slavă…, și acum…
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin.”
Sursa: CrestinOrtodox.ro; doxologia.ro
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Calendar Ortodox 2024
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!