Ce sunt lectinele?

Lectinele sunt o familie diversă de proteine ​​care leagă carbohidrații care se găsesc în toate plantele și animalele. În timp ce lectinele animale joacă diverse roluri în funcțiile fiziologice normale, rolul lectinelor vegetale este mai puțin clar. Cu toate acestea, ele par să fie implicate în apărarea plantelor împotriva insectelor și a altor ierbivore.

Leguminoasele, inclusiv fasolea, soia și alunele au cele mai multe lectine vegetale, urmate de cereale și plante din familia solaanelor.

Potrivit unui studiu de specialitate, lectinele sunt foarte rezistente la enzimele digestive ale corpului și pot trece cu ușurință prin stomac neschimbate. În timp ce lectinele din alimentele vegetale comestibile nu sunt în general o problemă de sănătate, există câteva excepții. De exemplu, fasolea crudă conține fitohemaglutinină, o lectină toxică. Cu toate acestea, cazurile raportate de această intoxicație sunt asociate cu fasole roșie care nu este gătită corespunzător, iar fasolea gătită corespunzător este sigură pentru a fi consumată.

De fapt, gătitul degradează majoritatea lectinelor din alimente, iar fierberea leguminoaselor în apă elimină aproape toată activitatea lectinei.

În urma unui studiu s-a constat că lectinele din boabele de soia au fost în mare parte eliminate atunci când boabele au fost fierte doar 5-10 minute. Astfel, nu ar trebui să eviți leguminoasele din cauza activității lectinei din leguminoasele crude, deoarece aceste alimente sunt aproape întotdeauna gătite mai întâi.

Alimentele bogate în lectină pe care oamenii le consumă, cum ar fi cerealele și leguminoasele, sunt aproape întotdeauna gătite înainte, iar prin gătit rămâne numai o cantitate neglijabilă de lectine pentru consum.

Totodată, cantitățile din alimente sunt probabil mult prea mici pentru a reprezenta o amenințare pentru persoanele altfel sănătoase. Cele mai multe dintre aceste alimente care conțin lectină sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și numeroși compuși benefici.

Beneficiile acestor nutrienți sănătoși depășesc cu mult efectele negative ale urmelor de lectine.

Pericolele consumului de alimente bogate în lectine

Pericolele consumului de alimente bogate în lectine nu trebuie trecute cu vederea. Consumul de alimente bogate în lectină poate avea consecințe asupra sănătății tale generale. 

Consumul de alimente bogate în lectină poate reprezenta un pericol, mai ales că lectinele au fost concepute pentru a fi un insecticid puternic pentru a îndepărta insectele și prădătorii de la consumul de plante. 

Lectinele sunt mai abundente în alimente bogate în proteine ​​pe bază de plante, cum ar fi arahide, cereale, fasole și leguminoase.

Consumul de lectine poate provoca tulburări digestive acute, ceea ce este cu atât mai mult un motiv pentru care ar trebui să eviți consumul de alimente bogate în lectine. 

Precum am menționat anterior, lectinele sunt foarte rezistente la enzimele digestive ale corpului tău și pot trece cu ușurință prin stomac neschimbate. Problemele de sănătate gastrointestinală pot apărea din cauza consumului de alimente bogate în lectină. Lectinele sunt capabile să se lege de carbohidrații din organism, ceea ce înseamnă că pot întrerupe mesajele între celule sau pot provoca în alt mod reacții toxice sau inflamatorii.

Deoarece lectinele sunt rezistente la digestia umană, se crede că acestea interferează cu absorbția adecvată a vitaminelor, mineralelor și a unor proteine-​​cheie. Mai exact, consumând alimente bogate în lectine, se poate ajunge la prevenirea asimilării diferitelor minerale și vitamine din alimentele pe care le consumi.

Antinutrienții sunt abundenți în alimente bogate pe bază de plante bogate în proteine, cum ar fi leguminoasele, semințele, cerealele și nucile

Consumul de alimente care sunt bogate în lectine ridică probleme de sănătate suplimentare dincolo de cele menționate mai sus deoarece lectinele tind să fie lipicioase în tractul gastrointestinal și se pot atașa de peretele intestinal, pot apărea probleme din consumul de alimente bogate în lectină dacă mucoasa intestinelor tale nu este sănătoasă.

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi:

Suc de sfeclă roșie. Cum se face și ce beneficii are

Dieta de 3 zile cu roșii. Cum poți slăbi 3 kilograme în 3 zile fără efort

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Un jandarm din Bucureşti a oferit imaginile anului la parada de 1 Decembrie: cum a reuşit să cadă de pe cal
Observatornews.ro
Un jandarm din Bucureşti a oferit imaginile anului la parada de 1 Decembrie: cum a reuşit să cadă de pe cal
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie