Ce sunt pui de baltă și care este istoria lor

Puii de baltă sau Cuisses de grenouille sunt considerați o delicatesă culinară națională în Franța. Se crede că unii călugări francezi au început să mănânce picioare de broaște în jurul secolului al XII-lea în timpul Postului Mare, deoarece carnea lor nu era, pe vremea aceea, considerată carne, așa că, prin urmare, era acceptabil să se le consume în timpul Postului Mare.

În Franța se consumă anual între 3000 și 4000 de tone de cuisses de grenouilles, ceea ce reprezintă aproximativ 80 de milioane de broaște.

Broaștele au fost luate din sălbăticie în Europa în cantități atât de mari până în anii 1980 încât au dispărut la nivel local, ceea ce a determinat Uniunea Europeană să interzică comerțul majorității speciilor.

În 1980, Franța a interzis vânătoarea comercială de broaște pentru a proteja populațiile de broaște epuizate. Astăzi, majoritatea pulpelor de broaște consumate în Franța sunt importate congelate din Indonezia. Dar există un motiv și mai important pentru care Franța pare să nu fie totuși țara de origine a acestui preparat culinar.

Nu se știe încă cu exactitate care este originea acestui obicei de a găti broaște, însă în 2013, arheologii au descoperit fragmente osoase de amfibieni vechi de 10.000 de ani care „evident că fuseseră gătite într-un fel” în Wiltshire, Anglia, lângă Stonehenge.

Dosarul Mineriadei. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General. Iliescu ar putea fi audiat acasă. UPDATE
Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General. Iliescu ar putea fi audiat acasă. UPDATE

În plus, Europa nu deține monopolul când vine vorba de a mânca pulpe de broască. Chinezii, spre exemplu, mâncau pulpe de broaște încă din secolul I d.Hr. Pulpele de broaște sunt încă omniprezente în mâncarea chinezească astăzi, în special în bucătăria cantoneză, unde amfibienii sunt uneori prăjiți sau adăugați la congee. De fapt, pulpele de broaște sunt populare în toată Asia, în special în țările din sud-estul Vietnamului, Indonezia, Cambodgia și Thailanda.

De exemplu, în Indonezia, o supă populară numită kodok oh implică gătirea pulpelor de broască în sos de soia fermentat. În Vietnam, ech chien bo, pulpe de broască prăjite în sos de unt, este o gustare populară, servită la cafenelele de pe trotuar. Chiar și aztecii au mâncat broaște – adesea combinate cu porumb sau încorporate în tamale și asta se întâmpla cu mult înaintea francezilor.

Din 2014, cel mai mare exportator mondial de broaște comestibile este Indonezia, al doilea este China, al treilea este Turcia. În Turcia, Brazilia, Mexic și Caraibe, multe broaște sunt încă prinse sălbatice. Balıkesir, Adana, Edirne și Hatay sunt orașele turcești populare pentru broaștele sălbatice comestibile.

Ce beneficii are carnea de broască

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Este important de menționat că nu toate broaștele sunt comestibile, ci doar anumite specii de broaște sălbatice.

Pulpele de broasca sunt bogate in proteine, acizi grasi omega-3, vitamina A si potasiu. Carnea de broască conține mulțți nutrienți esențiali, motiv pentru care este considerată benefică pentru sănătate.

Deseori se spune că au gust de pui datorită aromei lor blânde, cu o textură cel mai asemănătoare cu aripioarele de pui. Gustul și textura cărnii de broaște sunt o combinație între pui și pește. Broaștele sunt crescute comercial în anumite țări, inclusiv în Vietnam.

Descoperă ce este Sannakji şi de ce poţi muri dacă mănânci aşa ceva.

Cum se prepară pui de baltă

Puii de baltă sau pulpele de broască se pot prepara în multe feluri și asta depinde și de zona în care aceste preparate sunt consumate.

Pui de baltă pane

Pui de baltă pane
Pui de baltă pane

Ingrediente

  • 24 pulpe de broască, cu pielea îndepărtată
  • 1 cană făină
  • ½ cană făină de porumb
  • 1 pachet de biscuiți sărați, zdrobiți
  • 1 lingură piper negru măcinat
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță ceapa tocată
  • 2 ouă
  • ½ cană lapte
  • 2 căni de ulei vegetal pentru prăjit
  • 1 cană ulei de arahide pentru prăjit
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Mod de preparare

Clătiți pulpele de broască și uscați. Combinați făina, mălaiul, firimiturile de biscuiți sărați, piperul, sarea și ceapa într-o pungă mare resigilabilă. Se agită bine pentru a se amesteca. Bateți ouăle și laptele într-un castron puțin adânc.

Încinge uleiul vegetal și uleiul de arahide într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Uleiul ar trebui să aibă aproximativ 1 cm adâncime.

Înmuiați picioarele în amestecul de ouă în loturi, apoi dați prin amestecul de biscuiți până când sunt acoperiți uniform. Puneți pulpele pane, nestivuite, pe o farfurie. Repetați cu picioarele rămase.

Coborâți cu grijă pulpele pane în uleiul fierbinte în loturi. Se prăjește până se rumenește, aproximativ 4 până la 5 minute pe fiecare parte. Transferați pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a se scurge. Repetați cu pulpele de broască rămase

Pui de broască cu usturoi și ciuperci

Pui de broască cu usturoi și ciuperci
Pui de broască cu usturoi și ciuperci

Ingrediente

  • 1 căpățână mică de usturoi
  • Ciuperci (proaspete)
  • O grămadă de pulpe de broaște
  • Unt
  • Ulei din semințe de struguri
  • Făină
  • Bere
  • vin alb

Mod de preparare

Lăsați pulpele de broască în bere timp de aproximativ o oră.
Rulați pulpele de broască în făină cu sare, piepr și ce alte condimente mai doriți, apoi lăsați deoparte.
Într-o tigaie mare, puneți untul și uleiul de sâmburi de struguri la încălzit, cu grijă să nu se ardă.
Când uleiul și untul încep să sfârâie, rumeniți pulpele de broască pe ambele părți.
Așezați pulpele de broaște rumenite într-o parte. Acum, la ce a mai rămas în tigaie adăugați vin alb, usturoi și ciuperci și gătiți câteva minute.
Adăugați toate pulpele de broaște înapoi peste aceasta, puneți capacul și gătiți la cuptor timp de aproximativ 30 de minute la 180 de grade, în funcție de cât de mari sunt pulpele.

Pulpe de broaște sotate

Ingrediente

  • 12 perechi de pulpe de broaște
  • 1 cană și jumătate de lapte
  • sare și piper
  • 1 cană de făină
  • unt
  • 2 căței de usturoi
  • suc proaspăt de lămâie
  • pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Tăiați fiecare pereche de picioare de broaște. Combinați pulpele de broaște și laptele într-un castron și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute. Transferați picioarele pe prosoape de hârtie, uscați și asezonați generos cu sare și piper. Puneți făina pe o farfurie și, lucrând în reprize, ungeți picioarele cu făină, scuturând excesul și transferați pe o altă farfurie.

Se încălzesc 6 linguri de unt într-o tigaie de 12″ la foc mare până sfârâie. Adăugați jumătate din pulpele broaștelor și gătiți, întorcând o dată, până când se rumenesc, 3–4 minute. Transferați picioarele pe o farfurie și lăsați deoparte; ștergeți tigaia; repetați cu 6 mai multe linguri de unt și pulpele rămase. Aruncați untul în tigaie; apoi adăugați untul rămas și usturoiul și gătiți, învârtind constant, până când amestecul este parfumat și usturoiul se rumenește ușor, aproximativ 1 minut. Scoateți tigaia de pe foc, adăugați sucul de lămâie și condimentați cu sare și piper.Pentru a servi, așezați pulpele de broasca în centrul unei farfurii de servire, ungeți cu sos pe marginea farfurii și garnisiți cu pătrunjel.Serviți cu cartofi și roșii sotate, dacă doriți.

Pui de baltă cu unt

Ce sunt pui de baltă şi cum se prepară
Pui de baltă cu unt

Ingrediente

  • 1 kilogram pulpe de broasca, clătite și uscate
  • 2 lingurițe de zahăr alb
  • 2 lingurițe de sare de usturoi
  • ½ linguriță piper negru
  • Ulei pentru prăjire
  • 1 ou, bătut
  • ¾ cană amidon de porumb sau amidon de tapioca
  • 2 linguri de unt
  • 2 lingurițe de usturoi, tocat
  • sare după gust

Pentru sos

  • ¼ cană sos de soia
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 2 lingurițe de pastă de chili sau sos
  • 1 linguriță zahar alb
  • 1 linguriță de usturoi tocat
  • ½ linguriță ulei de susan (opțional)

Mod de preparare

Puneți pulpele de broaște într-un castron și stropiți cu un amestec de 2 lingurițe de zahăr, sare de usturoi și piper negru. Se amestecă până se îmbracă uniform, apoi se lasă deoparte la marinat timp de 30 de minute.

Încălziți 2 cm de ulei într-o tigaie.

Se amestecă pulpele de broaște în oul bătut pentru a le acoperi, apoi se scurge excesul. Adăugați amidonul de porumb și scuturați excesul. Se prăjește în ulei încins până se rumenește, 4 până la 5 minute. Întoarceți o dată pentru a vă asigura că se gătesc uniform.

În timp ce pulpele de broască se gătesc, topește untul într-o tigaie mică la foc mediu; se amestecă 2 lingurițe de usturoi tocat. Gătiți ușor aproximativ 3 minute până se înmoaie usturoiul, asezonați cu sare după gust.

Când pulpele de broască s-au terminat de gătit, scurgeți bine pe prosoape de hârtie, apoi puneți-le pe un vas de servire. Se toarnă deasupra sos de usturoi-unt, se servește cu sos.

Pentru a face sosul de asezonare, amestecați într-un castron mic sosul de soia, sucul de lămâie, pasta de chili, 1 linguriță de zahăr și 1 linguriță de usturoi tocat. Asezonați după gust cu ulei de susan, dacă doriți.

Pulpe de broască cu ghimbir

Pulpe de broască cu ghimbir
Pulpe de broască cu ghimbir

Ingrediente

  • 3 broaște, fără piele și spălate
  • 0,5 cm de ghimbir, feliat subțire
  • 3 căței de usturoi, ușor zdrobiți
  • 3 tulpini de ceapă verde, tăiate în 3 bucăți frunzele – cubulețe partea albă
  • 1 până la 2 linguri ulei de gătit
  • Soluție de făină de porumb (1 lingură făînă de porumb + 1½ lingură apă)
  • Marinadă: 1 linguriță sos de soia premium închis 1 lingură sos de soia light 1 linguriță ulei de susan 1 lingură de vin chinezesc piper 1 lingura făină
  • Sos: 1 lingura sos de soia light 1 lingură vin chinezesc ½ linguriță sos de soia închis la culoare ¼ linguriță sare piper

Mod de preparare

Tăiați broasca în bucăți, apoi clătiți bine. Marinați cu ingredientele pentru marinată timp de 30 de minute. Încinge uleiul într-un wok sau o oală de lut. Adăugați ghimbir și prăjiți până este parfumat. Adăugați usturoiul și partea albă de ceapă verde. Se prăjește timp de 1 minut. Adăugați broaștele marinate și amestecați bine cu aromaticele. Adăugați sosul și amestecați bine. Apoi, adăugați puțină apă și aduceți-o la fiert. Acoperiți și fierbeți timp de 3 minute. Descoperiți apoi adăugați partea verde de ceapă verde și soluția de făină de porumb pentru a îngroșa sosul. Serviți imediat cu orez.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 16:13

Până acum nu am mâncat!!!

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 16:12

O rețeta foarte interesantă

bartusgeorgiana   •   29.07.2023, 16:52

Un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
O tânără de aproximativ 20 de ani s-a aruncat de la etajul 5 al unui bloc din Brașov. Femeia ar fi născut recent
Observatornews.ro
O tânără de aproximativ 20 de ani s-a aruncat de la etajul 5 al unui bloc din Brașov. Femeia ar fi născut recent
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI