Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun? Ei bine, este drept, Crăciunul n-ar avea același farmec în casele românilor fără sarmale, caltaboși, tobă, cârnați, friptură și cozonac, însă și sticla cu vin ocupă un loc de cinste pe masa festivă.

Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun?…Roșu, alb sau roze

Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.  „Piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care ănu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor”, afirmă Livia Gîrboiu, specialista în domeniu.

Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun lângă sarmale şi cozonac

„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, mai susține aceasta.

Ad placeholder
Sindromul inflamator multisistemic. Ce spune medicul Mihai Craiu despre starea copilului de 8 ani cu COVID, internat la Terapie Intensivă, la care au apărut complicații
Recomandări
Sindromul inflamator multisistemic. Ce spune medicul Mihai Craiu despre starea copilului de 8 ani cu COVID, internat la Terapie Intensivă, la care au apărut complicații

Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun ce vin să bei!

  • La servirea aperitivelor se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze.
  • Recomandarea pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec.
  • La servirea preparatelor din peşte se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid.
  • Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară
  • Desertul tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci
Ad placeholder

Citește și: Cum alegi carnea pentru masa de Crăciun, pentru a fi sigur că e proaspătă

Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
Ies la iveală detalii terifiante! Celebra balerină, dezmembrată şi dizolvată în acid sulfuric. Poliţia are un suspect
Telekomsport
Ies la iveală detalii terifiante! Celebra balerină, dezmembrată şi dizolvată în acid sulfuric. Poliţia are un suspect