Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun? Ei bine, este drept, Crăciunul n-ar avea același farmec în casele românilor fără sarmale, caltaboși, tobă, cârnați, friptură și cozonac, însă și sticla cu vin ocupă un loc de cinste pe masa festivă.
Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun?…Roșu, alb sau roze
Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie. „Piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care ănu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor”, afirmă Livia Gîrboiu, specialista în domeniu.
„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, mai susține aceasta.
Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun ce vin să bei!
- La servirea aperitivelor se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze.
- Recomandarea pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec.
- La servirea preparatelor din peşte se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid.
- Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară
- Desertul tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci
Citește și: Cum alegi carnea pentru masa de Crăciun, pentru a fi sigur că e proaspătă