Cele mai bune cărți SF

Parcurgerea celor mai bune cărți SF reprezintă una dintre cele mai fascinante experiențe, te poartă în lumi fantastice care îți eliberează imaginația.

Dune

Privită ca una dintre cele mai bune cărți SF din toate timpurile, Dune, de Frank Herbert, prezintă un viitor post-apocaliptic dominat de un imperiu intergalactic, în care casele nobile se luptă pentru supremație. După ce familia îi este trădată, Paul, moștenitorul Casei Atreides, pornește într-o călătorie incredibilă, în urma căreia va aduce la realitate cel mai important vis al umanității.

2001: Odiseea spațială

Romanul semnat de Arthur C. Clarke este prima parte a unei serii importante a literaturii SF, o alegorie scrisă impecabil despre explorarea universului și despre reacția universului la umanitate.

Luna ascunde o mare enigmă. Drept urmare, pentru prima oară, oamenii sunt trimiși departe, în spațiu.
Dar, cu mult înainte să ajungă la destinație, totul începe să meargă extrem de prost pentru echipajul de la bordul Discovery, aflat în drumul spre Saturn. Nava este comandată de HAL9000, un super-computer cu inteligență artificială, capabil de cele mai dezvoltate funcții cognitive, mai dezvoltate poate și decât ale minții umane.

Sondaj: Nicușor Dan, pe primul loc într-o cercetare comandată de el, în lupta pentru Primăria București. Ce partide ar lua cele mai multe voturi pentru Consiliul General
Recomandări
Sondaj: Nicușor Dan, pe primul loc într-o cercetare comandată de el, în lupta pentru Primăria București. Ce partide ar lua cele mai multe voturi pentru Consiliul General

Germenul Andromeda

Germenul Andromeda de Michael Crichton împletește cu măiestrie aventura palpitantă și prelegerea științifică și-i educa subtil pe cititori. Lumea se poate sfârși în orice clipă. Poate fi un cataclism natural. Sau un fenomen cosmic. Dar cel mai probabil va fi o eroare umană. Numărătoarea inversă a omenirii este declanșată atunci când un germene de natură extraterestră extrem de versatil ajunge pe Pământ și provoacă instantaneu moartea tuturor locuitorilor unui orășel. Singurii supraviețuitori, un nou-născut și un bătrân, reprezintă răspunsul căutat de oamenii de știință. Tot ce au de făcut este să înșele timpul.

Din acest moment, mai sunt trei minute până la declanșarea dispozitivului nuclear de autodistruge.

Cele mai bune cărți SF - science fiction
Cele mai bune cărți SF – science fiction

Răzbunare ancilară

Ancillary Justice este un roman science-fiction al scriitoarei americane Ann Leckie, publicat prima dată în 2013. Este romanul de debut al scriitoarei și primul din trilogia ei de operă spațială Imperial Radch.

Un ministru francez avertizează Europa: „Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei lui Putin şi a curelelor sale de transmisie”
Recomandări
Un ministru francez avertizează Europa: „Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei lui Putin şi a curelelor sale de transmisie”

Breq este aproape de a-și îndeplini obiectivul care a obsedat-o fară încetare vreme îndelungată – acela de a răzbuna distrugerea unei nave spațiale. Dar ultimul pas pe care trebuie să-l facă se dovedește cea mai grea încercare a misiunii ei, în joc fiind propria-i viață. De ce ar fi o nava spațială dispărută demult atât de importanta pentru o locuitoare anonimă din galaxie. Secretul lui Breq ar putea zdruncina temeliile Imperiului Galactic.

Fahrenheit 451

O poveste tulburătoare şi poetică, Fahrenheit 451 este o parabolă a unei societăţi în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul şi legiferează arderea cărţilor. Cetăţenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferenţă indusă de droguri şi de mass-media.

Unul dintre ei este Guy Montag. El are o sarcină simplă: trebuie să dea foc tuturor cărţilor şi caselor în care acestea sunt ascunse. Îi place meseria pe care-o practică de zece ani, simte că-şi face pe deplin datoria şi nu are niciodată îndoieli… până în momentul în care o adolescentă îi povesteşte despre un trecut în care oamenilor nu le era teamă. 

Lilith’s Brood

Octavia Butler, câștigătoare a premiului Hugo și Nebula, relatează povestea unei rase extraterestre care vine pe Pământ după un holocaust nuclear și se îmbină genetic cu supraviețuitorii umani.

Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”
Recomandări
Interviu. Iranian stabilit în România, despre realitatea din țara natală: „Sunt anunțuri pe străzi cu «Vând organe – rinichi, ochi, inimă»”

Prezentat pentru prima dată într-un volum cu o introducere de Joan Slonczewski, Ph.D., Lilith’s Brood este o epopee profund evocatoare, senzuală – și tulburătoare – a transformării umane.

Lilith Iyapo se află în Anzi, plângând moartea familiei sale, când războiul distruge Pământul. Secole mai târziu, ea este înviată de către ființe nepământene miraculos de puternice, Oankali. Conduși de o nevoie irezistibilă de a-i vindeca pe ceilalți, Oankali ne salvează planeta pe moarte prin fuziunea genetică cu omenirea. Dar Lilith și întreaga umanitate trebuie să împartă acum lumea cu creaturi ciudate, neînchipuit de extraterestre: proprii lor copii.

Toate trecuturile noastre

Toate trecuturile noastre de Cristin Terrill este considerată una dintre cele mai bune cărți SF.

Întemnițată în inima unei baze militare secrete, Em nu are nimic de care să se agațe, în afara de vocea băiatului din celula alăturată și o listă cu instrucțiuni găsită într-o gură de scurgere. Deși nu a mai văzut niciodată bucata aceea de hârtie, Em e sigură de un lucru: scrisul îi aparține.

Ce e și mai înspăimântator e că tânăra a încercat tot ce i-a stat în putință ca să împiedice construirea unei mașini a timpului care va distruge lumea.

Marina a fost îndrăgostită dintotdeauna de cel mai bun prieten al ei, James, un mic geniu care speră să poată controla timpul. Când în sfârșit băiatul o observă și pare dornic sa dea o șansă poveștii lor, un eveniment cumplit le năruie toate speranțele. Marina însă nu renunță și e hotărâtă să îl protejeze pe James, chiar dacă adevărurile descoperite îi vor frânge inima și îi vor răpi inocența.

Străin în țara străină

Străin în țară străină este un roman științifico-fantastic scris de Robert A. Heinlein, pentru care autorului i-a fost acordat Premiul Hugo. Deși este un roman vechi, a fost reeditat de mai multe ori de-a lungul timpului.
Romanul descrie viața lui Valentine Michael Smith, un tânăr născut pe planeta Marte, din părinti de origine pământeană, și devenit, prin educație, pe jumătate marțian. Pe lângă o personalitate fermecătoare, acesta are și puteri ascunse PSI, pe care le-a dobândit pe Marte.

Omul demolat

Omul demolat de Alfred Bester este considerată una dintre cele mai bune cărți SF din toate timpurile și a fost reeditată, de asemenea, de mai multe ori.

Omul demolat este un roman polițist science fiction a cărui acțiune se petrece într-un viitor în care telepatia este un lucru obișnuit, mare parte din eficiența ei datorându-se faptului că un individ are capacități telepatice superioare altuia. Scrisă cu 30 de ani înaintea exploziei din anii ’80 a genului cyberpunk, romanul anticipează acest sub-gen și amestecul său de elemente ale intrigii, cum sunt corporațiile puternice, armamentul de înaltă tehnologie și întrepătrunderea diferitelor clase sociale.

Descoperă și top cele mai bune 30 de filme SF.

Spațiul Revelației

Spațiul Revelației de Alastair Reynolds se numără, de asemenea, printre cele mai bune cărți SF.

Amarantinii au fost distruși în urma cu nouă sute de mii de ani. Poate pentru că au avut ghinion sau poate din altă cauză. Pentru cei care colonizează acum planeta, Resurgam nu prezintă aproape niciun interes, nici măcar după descoperirea unui oraș amarantin multă vreme ascuns și a unei statui gigantice înfățișând un amarantin înaripat. Strălucitul savant Dan Sylveste vrea să afle adevărul cu orice preț. Amarantinii au fost șterși de pe fața planetei dintr-un motiv. Însa pericolul e mai mare și mai aproape decât și-ar putea imagina…

Calea regilor

În romanul Calea regilor de Brandon Sanderson descoperi o lume fantasy extrem de bine construită și te simți parte din poveste de la primele rânduri.

Au trecut secole de când Cavalerii Radianţi, odată salvatori ai omenirii, au dispărut de pe planeta Roshar. În urma lor, au rămas doar Cristalarmurile şi Cristalsăbiile, obiecte magice care pot transforma oamenii obişnuiţi în războinici aproape invincibili. Acestea ajung să unească destinele a patru personaje importante pentru viitorul Rosharului. Unul dintre ele poate salva lumea, altul o poate distruge.

Institutul

Romanul Institutul de Stephen King îmbină supranaturalul cu proiecte guvernamentale secrete și teorii ale conspirației într-un thriller fantasy care te ține cu sufletul la gură. Luke este diferit – mintea sa este capabilă să absoarbă informații într-un ritm mult mai rapid decât a unui om obișnuit și are capacități telekinetice. Viața i se schimbă dramatic când este răpit și adus la Institut – un loc în care sunt închiși și exploatați copii cu abilități speciale și de unde nimeni nu a reușit să scape. Dar, niciun alt copil până atunci nu s-a dovedit a fi la fel de inteligent și puternic precum Luke.

Orașul Scărilor

Un roman polițist, un thriller de spionaj, o carte fantastică de aventuri și un tratat filosofic. Toate într-un singur volum, Orașul scărilor, de Robert Jackson Bennet.

Într-un trecut îndepărtat, orașul Bulikov s-a folosit de puterile zeilor pentru a cuceri lumea, dar asta a durat până când protectorii divini au fost uciși, iar Bulikov a devenit un banal avanpost colonial al noii puteri mondiale. Tânără diplomată Shara Thivani, în realitate una dintre cele mai bune spioane ale asupritorilor, încearcă să dezlege misterele de împânzesc realitățile paralele ale orașului.

Orașul Semilunii

Situată într-o lume fantastică, dar modernă în același timp, povestea din Orașul Semilunii. Casa pământului și a sângelui o are în prim plan pe tânăra Bryce, jumătate zână, jumătate om. Părea să aibă viața perfectă – ziua muncea, iar noaptea petrecea de zor, asta până când un demon îi omoară cea mai bună prietenă. Când presupusul asasin este găsit, dar crimele continuă, Bryce pornește o investigație pe cont propriu, mânată de răzbunare și având alături un înger căzut.

Materiile întunecate

Materiile întunecate de Philip Pullman prezintă o Anglie alternativă în care toții oamenii dețin un daimon – manifestarea fizică a sufletului lor, care ia forma unui animal protectiv. La doar unsprezece ani, Lyra pornește într-o călătorie primejdioasă spre Luminile Nordului pentru a-și salva cel mai bun prieten. Călătoria este una primejdioasă și tot ce știa despre praf, materia care ţine daimonul legat de persoană, este pus sub semnul întrebării. Răspunsurile se află dincolo de lumea pe care o cunoaște ea.

1984

1984 de george Orwell este cu sigurană printre cele mai bune cărți science fiction. Într-o Londră guvernată de un sistem politic dictatorial, oamenii sunt supravegheați în cel mai mic detaliu de către guvern și întreaga societate este ordonată “științific” după voința Fratelui cel Mare. Winston Smith, personajul principal și om de partid, nu este sub nicio formă de acord cu minciunile și propaganda partidului, iar asta îl va costa scump.

Circe

Mai degrabă o carte fantasy, Circe, de Madeline Miller este un roman apreciat și în rândul adolescenților. Disprețuită de propria familie, dar și de muritori pentru că nu a moștenit nici puterea tatălui, Zeul Soarelui, Helios, nici frumusețea mamei, Perseis, Circe fuge în exil pe insula Aiaía. Dar Circe descoperă că poate face vrăji foarte puternice, devenind acum o amenințare la adresa zeilor care se tem de noua sa putere.

Descrise prin ochiii protagonistei, istorii precum călătoria lui Ulise sau războiul între Olimpieni și Titani vor căpăta o altă semnificație.

Orașul de la miezul nopții

E un roman cu și despre ”mileniali”, oameni tineri, care trebuie să-și găsească drumul printr-o lume nedreaptă, coruptă și violentă, scrie The Guardian despre una dintre cele mai bune cărți SF – Orașul de la miezul nopții, de Charlie Jane Anders.

Ianuarie este o lume muribundă. O parte a planetei este cufundată într-un întuneric înghețat, în vreme ce, pe partea cealaltă, totul e pârjolit de o lumină orbitoare. Umanitatea atârnă de un fir de ață, împrăștiată în două orașe arhaice, construite pe o fâșie de apus nesfârșit. Dar viața în orașe este la fel de periculoasă că în deșerturile din afară.

Într-o lume în care până și timpul este controlat de conducători, iar nivelul de lumină e reglat artificial, sufletele pierdute sunt trimise printre umbre, în sălbăticie.

O astfel de paria, sacrificată în noapte, dar salvată de timp și de legătura cu o bestie misterioasă, se va ridica din sălbăticie că să preia întreaga putere, înainte că planeta să fie zdrobită de greutatea rasei umane.

Partea întunecată a magiei

Partea întunecată a magiei de Victoria Schwab se află de asemenea în topul celor mai bune cărți SF ale ultimilor ani, deși este mai degrabă un roman fantasy.

Într-un univers guvernat de magie există mai multe Londre: Roșie, Gri, Albă și, în trecut, una Neagră.

Kell este ultimul dintre Antari, magicieni care pot călători între lumile paralele. A crescut în Londra Roșie și este mesagerul oficial pentru afacerile cu sângeroasă Londra Albă și cu Londra Gri, cea fară de magie. Neoficial însă, Kell e un contrabandist pasionat de artefacte din alte lumi Lila, o hoață care bântuite în travesti străzile Londrei Gri și visează să ajungă pirat, îi fură un obiect magic extrem de periculos. Inițial dușmani, Kell și Lila sunt nevoiți să se ajute unul pe altul când își dau seama că au intrat într-o conspirație mortală.

Biblioteca de pe Lună

Biblioteca de pe Lună de Francesc Miralles încheie acest top al celor mai bune cărți SF, însă lista rămâne mereu deschisă.

Francesc Miralles ne invită în viitor, într-o fascinantă călătorie pe Lună, unde magnatul excentric Kumar întemeiază prima colonie umană, Exovillage, menită să devină un centru turistic pentru milionarii lumii. La Barcelona, Verne, filolog specialist în limba sanscrită, este îndrăgostit de ani de zile de Moira, care se află însă în Exovillage, responsabilă cu telecomunicațiile. Hotărât să încerce imposibilul pentru a câștiga inima Moirei, Verne se va înrola într-o aventură îndrăzneață, cu consecințe inimaginabile. Pentru că pe Lună legile pământene nu se mai aplică, și nici pământenii din Exovillage nu sunt singuri.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

MirunaI   •   26.07.2023, 08:58

Recomand Biblioteca de pe Lună

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant.
FANATIK.RO
Horia Ivanovici, dezvăluiri în premieră despre Adiță Mititelu, după ce fiul patronului FC U Craiova s-ar fi “otrăvit” cu un pumn de pastile! Video emoționant.
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Libertateapentrufemei.ro
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
GSP.RO
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
Ultimul mesaj al tinerei de 19 ani, însărcinate și ucise! Ce i-a scris Ana-Maria iubitului chiar înainte de tragedie
FANATIK.RO
Ultimul mesaj al tinerei de 19 ani, însărcinate și ucise! Ce i-a scris Ana-Maria iubitului chiar înainte de tragedie
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Știrileprotv.ro
Ce urmează să se întâmple pe front după ce Congresul SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. Avertismentul ISW
Cum a mers îmbrăcată Bianca Censori, soția lui Kanye West, la Disneyland. Ținuta ei a stârnit controverse / FOTO
Unica.ro
Cum a mers îmbrăcată Bianca Censori, soția lui Kanye West, la Disneyland. Ținuta ei a stârnit controverse / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Afacerea inedită pornită de Adriana după ce s-a întors din Spania. Oferă experienţe inspirate din legende într-un domeniu foarte puţin exploatat de români
Observatornews.ro
Afacerea inedită pornită de Adriana după ce s-a întors din Spania. Oferă experienţe inspirate din legende într-un domeniu foarte puţin exploatat de români
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie
HOROSCOP
Horoscop 22 aprilie 2024. Capricornii sunt pe cale să respingă anumite responsabilități profesionale, pe motiv că îi țin departe de familie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI