De mai bine de un secol, filmele SF sunt printre cele mai vizionate filme pe marile ecrane. Îți propunem topul celor mai bune filme SF pe care să le vezi oricând deoarece au un concept original, dar și o importanță majoră pentru dezvoltarea genului SF.

Top 30 de filme SF pe care să le urmărești

Film SF – Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

Filmul cunoscut și sub denumirea Războiul stelelor – Episodul V: Imperiul contraatacă, este un film epic al anului 1980 regizat de către Irvin Kershner, Lawrence Kasdan și scenaristul George Lucas. În urma unui sondaj la care au participal peste 250.000 de cinefili, aceștia au stabilit că filmul Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back este unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile.
Darth Vader împreună cu Imperiul reușește să zdrobească rebeliunea și să pună capăt acestora în galaxie. Vor reuși oare să restabilească pacea în galaxie?

 • Urmărește trailerul filmului Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
Secureanu își plătește două avocate, mamă și fiică, din banii spitalului public, în timp ce-l apără în dosarele de corupție
Recomandări
Secureanu își plătește două avocate, mamă și fiică, din banii spitalului public, în timp ce-l apără în dosarele de corupție

Film SF – The Matrix – anul 1999

Este filmul științifico-fantastic scris și regizat de către frații Wachowski și lansat pe marile ecrane în anul 1999. Tema principală a filmului este aceea că oamenii trăiesc într-o lume virtuală, creată de inteligența artificială în urma războiului dintre oameni și mașini. Filmul tratează o serie de ideologii diferite, filosofice și religioase și a câștigat patru premii Oscar, dar și multe alte premii, inclusiv Premiul BAFTA.

 • Urmărește trailerul filmului The Matrix

Film SF – Back to the Future – anul 1985

Filmul cu cele mai mari încasări ale anului 1985, Back to the Future, a avut încasări de peste 210 milioane de dolari în Statele Unite ale Americii și peste 170 de milioane de dolari în alte țări. A luat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, dar și pentru cel mai bun mixaj sonor.
Vei urmări povestea unul adolescent american care locuiește împreună cu părinții și cei doi frați în Valley, un oraș imaginar din California. Într-o noapte din octombrie 1985, acesta este trimis, în mod accidental, înapoi în timp în anul 1955, pe data de 5 noiembrie, într-o mașină a timpului.

REPORTAJ. În Roșia Montană, pompierii scot apă din Tăul Mare, dar de secat, a secat încrederea oamenilor. Viceprimar: „N-avem un plan concret”
Recomandări
REPORTAJ. În Roșia Montană, pompierii scot apă din Tăul Mare, dar de secat, a secat încrederea oamenilor. Viceprimar: „N-avem un plan concret”

Urmărește trailerul filmului Back to the Future

Film SF – Star Trek II: The Wrath of Khan – anul 1982

Filmul american științifico-fantastic este bazat pe serialul Star Treck creat de Gene Roddenberry și este al doilea film din seria de filme Star Trek: The Wrath of Khan. Filmul continuă povestea celui de-al 22-lea episod din Star Treck: Seria originală, sezonul I, Space Seed, acolo unde Khan este exilat pe o planetă din sistemul Alpha Ceti.

 • Urmărește trailerul filmului Star Trek II: The Wrath of Khan
https://www.youtube.com/watch?v=-pGoyxx1o_s

Film SF – Jurassic Park – anul 1993

Filmul bazat pe romanul cu același nume scris de Michael Crichton îl prezintă pe filantropul miliardar John Hammond și o echipă de oameni de știință ai companiei sale, care creează un aprc de distracție cu dinozauri clonați, pe o insulă ficțională din apropierea statului Costa Rica.

Când șeful Poliției Capitalei nu spune adevărul: 33 de accidente grave au provocat șoferii băuți în București și 3 au făcut șoferii aflați sub influența drogurilor
Recomandări
Când șeful Poliției Capitalei nu spune adevărul: 33 de accidente grave au provocat șoferii băuți în București și 3 au făcut șoferii aflați sub influența drogurilor
 • Urmărește trailerul filmului Jurassic Park

Film SF – Terminator 2: Judgment Day – anul 1991

Filmul SF regizat, co-scris și co-produs de James Cameron din a cărui distribuție fac parte și Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton și Robert Patrick. Povestea filmului începe la zece ani după evenimentele petrecute din “Terminatorul” și are în prim plan pe Sarah Connor, fiul ei de zece ani și un protector din viitor, care încearcă să prevină Ziua Judecății, o zi din viitor în care mașinile vor începe exterminarea rasei umane.

 • Urmărește trailerul filmului Terminator 2: Judgment Day

Film SF – Planet of the Apes – anul 1968

Filmul SF american care este ecranizarea romanului “La planete des singes”, din 1963. Este primul film din seria Planeta Maimuțelor, iar acțiune se desfășoară atunci când astronauții, Taylor Dodge și Landon ajung cu o navă spațială, care a atins aproape viteza lumii, pe o planetă necunoscută. Nava se scufundă în apă, iar cei doi rămân într-o lume complet necunoscută.

 • Urmărește trailerul filmului Planet of the Apes

Film SF – Starship Troopers – anul 1997

Film thriller științifico-fantastic militar bazat pe romanul Starship Troopers de Robert A. Heinlein, este primul film din franciza Starship. Povestea filmului are în prim plan peripețiile unui soldat tânăr în cadrul Infanteriei Mobile, o unitate militară din viitor. Tânărul avansează în carieră de la recruter, la subofițer și urmează să devină ofițer, pe fondul unui război interstelar între omenire și o specie arahnoidă numită “gândaci”.

Urmărește trailerul filmului Starship Troopers

Film SF – Her – anul 2013

Un film care ne prezintă povestea unui bărbat complex, care își câștigă existența scriind scrisori personale pentru alți oameni. După un mariaj eșuat, acesta se interesează tot mai mult de un nou sistem de operare care răspunde comenzilor vocale și devine un fel de entitate de sine stătătoare.

 • Urmărește trailerul filmului Her

Film SF – Godzilla – anul 1954

Film SF japonez regizat de Ishiro Honda pentru compania Toho, care prezintă povestea unei bestii cu aspect de dinozaur. Din cauza testelor americane cu bombe nucleara, apare această creatură care transformă orașul Tokyo în ruine.

 • Urmărește trailerul filmului Godzilla

Film SF – Men in Black – anul 1977

Film SF care se bazează pe seria de benzi desenate Men in Black de Lowell Cunningham. Premiera filmului a fost pe data de 2 iulie 1997, iar încasările filmului au fost de peste 500 de milioane de dolari, la un buget de 90 de milioane de dolari.

 • Urmărește trailerul filmului Men in Black

Film SF – Predator – anul 1987

Film SF american distribuit de 20th Century Fox. Povestea filmului prezintă acțiunea unei echipe de elită a forțelor speciale, într-o misiune de salvare a ostaticilor de pe un teritoriu de gherilă din America Centrală. Aceștia sunt vânați, fără știrea grupului, de o formă de viață extraterestră avansată tehnologic.

 • Urmărește trailerul filmului Predator

Film SF – Twelve Monkeys – anul 1995

Armata celor 12 maimuțe este un film științifico-fantastic care prezintă povestea unui condamnat. Acesta trăiește într-o lume din viitor devastată de boli și este trimis înapoi în timp pentru a strânge informații despre persoana care a produs virusul, ce a omorât majoritatea populației umane de pe planetă.

 • Urmărește trailerul filmului Twelve Monkeys

Film SF – The Martian – anul 2015

Film SF american regizat de Ridley Scot, după un scenariu scris de Drew Doddard, după un roman omonim care a câștigat Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film. Filmul prezintă povestea unui astronaut care, din greșeală, este considerat mort și lăsat pe planeta Marte. Acesta luptă pentru supraviețuire.

 • Urmărește trailerul filmului The Martian
https://www.youtube.com/watch?v=QH5m72sZB8w

Film SF – 2001: A Space Odyssey – anul 1968

Film SF care se remarcă prin realismul științific, dar și prin efectele speciale folosite în premieră. Acțiunea filmului are în prim plan evoluția umană, tehnologia, inteligența artificială și viața extraterestră.

 • Urmărește trailerul filmului 2001: A Space Odyssey

Film SF – Blade Runner – anul 1982

Vânătorul de recompense este un film științifică-fantastic bazat pe romanul “Visează androizii oi electrice” scris de Hampton Fancher și David Peoples. Filmul prezintă oameni prefabricați genetici denumiți și replicanți. Aceștia seamănă identic din punct de vedere fizic cu oamenii normali, dar sunt folosiți drept sclavi pe coloniile din sistemul solar.

 • Urmărește trailerul filmului Blade Runner

Film SF – Moon – anul 2009

Genul filmului este dramă, mister și thriller SF. Filmul îl prezintă pe Sam Bell, care lucrează de mai bine de 3 ani la o companie privată care se ocupă cu extragerea Helium 3, gaz prețios despre care acesta crede că poate soluționa criza energetică de pe Pământ.

 • Urmărește trailerul filmului Moon

Film SF – Arrival – anul 2016

Film american cu un scenariu scris ca o adaptare a povestirii Story of Your Life. În povestirea Story of Your Life, Louise Banks este înrolată într-un proiect militar de stabilire a comunicării cu o rasă de extratereștrii sferici, care au contactat omenirea.

 • Urmărește trailerul filmului Arrival

Film SF – Ex Machina – anul 2014

Un film SF psihologic de mister cu două nominalizării la Oscar. Povestea filmului îl are în prim plan pe un programator care este invitat de către angajatorul său, un miliarda excentric, la locuința sa retrasă, pentru a administra testul Turing unui robot android cu inteligență artificială.

 • Urmărește trailerul filmului Ex Machina

Film SF – The Fifth Element -anul 1997

Film științifico-fantastic cu o puternică influență franceză de comic storytelling. Costumele din film au fost create de designer-ul francez Jean Paul Gaultier. În film vei urmări răul și aliatul său, lordul corporativ Zorg, cum plănuiesc distrugerea Pământului. Al cincilea element (Milla Jovovich) are alt plan, acela de a salva lumea de la cucerire.

 • Urmărește trailerul filmului The Fifth Element

Primul film SF – Metropolis (1927)

Cu o durata initiala de peste doua ore, “Metropolis” de Fritz Lang este prima lucrare de anticipatie stiintifica de mare respiratie, cu decoruri uriase, mii de figuranti, efecte speciale realizate printr-o tehnica de varf la acea vreme, numeroase scene de violenta si sex, o morala severa, un joc actoricesc excelent, o nota de gotic german si secvente fantastice inovatoare. Actiunea, simplista, se aseamana unui basm: Freder Fredersen (Gustav Frtihlich), fiul protejat at Stapanului Metropolisului (Alfred Abel), afla despre vietile nefericite ale milioanelor de muncitori care asigura existenta stralucitorului megalopolis. Freder ajunge sa descopere realitatea cu ajutorul virtuoasei Maria (Brigitte Helm), o pacifista care propovaduieste in permanenta calea medierii in disputele industriale, dar si angajandu-se sa munceasca in secret, intr-o infernala tura de zece ore, la una dintre masinile de slefuit.

Cele mai bune filme SF – Star Wars – Episode IV – A new hope (1977)

Unul dintre cele mai extraordinare filme din istoria cinematografiei, Războiul stelelor a deschis noi orizonturi în cea de-a șaptea artă. Geniul din spatele acestui univers science-fiction care a înnebunit o lume întreagă se numește George Lucas, fiind, probabil, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din ultimii 100 de ani.

Povestea, pentru acea minoritate infimă care nu o cunoaște, începe cu o descoperire neașteptată făcută de băiețanul Luke Skywalker. El locuiește undeva într-o fermă de pe Planeta Tatooine și, într-o zi, observă că robotul de mâna a doua primit în dar de la părinții este purtătorul unui mesaj venit din spațiul intergalactic, de la o anumită prințesă Leia.

Aceasta cere disperată ajutorul unui anumit Obi-Wan Kenobi. Nedumerit, Luke cere sfatul lui Ben Kenobi, un prieten de-al tatălui său și constată cu surprindere că el este cel vizat de mesajul venit de la o distanță de mii de ani lumină.

Kenobi îl va pune în temă pe Luke cu privire la războiul dintre gruparea Rebelilor pe de o parte și Imperiul Conducător și energia spirituală numită Forța pe de altă parte.

Fără să mai stea pe gânduri, Luke și Kenobi cărora li se alătură Han Solo (Harrison Ford) își unesc forțele pentru a o salva pe prințesa Leia din ghearele maleficului Imperiu, condus de sinistrul geniu Darth Vader.

Top filme SF – Inception (2010)

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) este un hoț priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informații și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează, când mintea lor este cel mai vulnerabilă.

Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar l-a făcut în același timp să piardă tot ceea ce era mai important pentru el și l-a transformat într-un fugar internațional. Acum i se oferă o șansă să recapete tot ceea ce a pierdut: o ultimă misiune i-ar putea reda viața de dinainte dacă reușește un lucru imposibil, opusul extracției de informații: implantarea lor în mintea cuiva.

Însă un inamic periculos urmărește fiecare mișcare a lui Cobb și a echipei sale, în scopul de a-i împiedica să-și ducă la îndeplinire misiunea. Iar Cobb este singurul care ar fi putut anticipa acest lucru.

Film SF – Alien (1979)

Povestea dramatică a navei Nostromo care, pe drumul înapoi spre Pământ, interceptează un mesaj S.O.S., îşi modifică traiectoria şi descoperă epava unei navete spaţiale ce adăposteşte nişte paraziţi misterioşi. Atunci când aceştia atacă un membru al echipajului, misterul abia începe. De acum înainte, nimic nu va mai fi la fel. Din distribuție fac parte Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skerritt, filmul fiind regizat de celebrul Ridley Scott.

Cele mai noi filme SF – Mad Max: Fury Road (2015)

E anul 45 de la sfârşitul lumii. Nu mai există lege, nu mai există energie electrică, apă potabilă, şi nici milă. În Mad Max: Fury Road, civilizaţia nu mai e decât o amintire, şi doar pentru câţiva. De cele mai dezvoltate ţări s-a ales praful, oraşele din zonele de coastă au fost distruse, şi în lupta pentru apă şi petrol aerul însuşi a devenit otrăvitor. Ceea ce a mai rămas din omenire hoinăreşte prin Wasteland/Pustiu, în triburi sălbatice care încearcă să supravieţuiască la poalele Citadelei, o fortăreaţă dintr-un sistem de peşteri în care mai există singura sursă de apă potabilă pe o rază de kilometri. Având controlul asupra acestor resurse esenţiale, Citadela şi aliaţii săi, Gas Town şi Bullet Farm, controlează Pustiul…

„Una dintre ideile care a animat primul Mad Max şi care animă, de altfel, şi Fury Road, a fost ideea lui Alfred Hitchcock de a face filme care pot fi urmărite oriunde fără subtitrări”, a declarat regizorul George Miller. „Încerci ceea ce reuşesc piesele muzicale excepţionale – indiferent de starea sufletească a ta ca spectator, reuşesc să te transporte într-un loc în afara a ta însuţi ca om, şi să revii după aceea cu o nouă experienţă. Asta este ceea ce am încercat să facem cu filmele acestea”.

Filme SF bune – The Thing (1982)

Autorul acestui remake este un maestru al horror-ului, John Carpenter, care a făcut uz de efecte speciale extrem de elaborate, dintre cele mai înfricoșătoare făcute vreodată de magicienii Hollywood-ului, lăsând în plan secund povestea în sine și personajele sale.

Cele mai bune filme SF din toate timpurile – Aliens (1986)

Cu doua premii Oscar și alte 5 nominalizări, Aliens este o capodoperă a genului sf, fiind unul dintre cele mai bune filme sf din toate timpruile.Ripley, singurul supraviețuitor al contactului echipajului de pe Nostromo cu creatura extraterestră, plutește prin spațiu în naveta sa de salvare timp de 57 ani. După ce este salvată, Ripley este surprinsă de neîncrederea cu care este întâmpinată povestea ei. Însă comunicațiile cu coloniștii trimiși pe planeta extratereștrilor se întrerup brusc. Compania îi cere lui Ripley să se întoarcă pe planeta LV-426 împreună cu o echipă de pușcași marini, însă refuză. În cele din urmă, Ripley își dă seama că singura cale a-și alunga teama din suflet este să se confrunte direct cu ea. Sigourney Weaver este din nou Ellen Ripley într-o continuare dintre cele mai copleșitoare și apreciate de critică din toate timpurile.

Film SF – Live Die Repeat: Edge of Tommorrow (2014)

Prezentând o luptă a pământenilor pentru a-şi apăra planeta de invazia unor extratereştri şi folosind ideea buclei temporale întâlnită în „Groundhog Day” (1993), filmul „Edge of Tomorrow” este o realizare ambiţioasă a regizorului Doug Liman, al cărui perfecţionism ne este deja cunoscut din remake-ul „The Bourne Identity” (2002). Scenariul este foarte inteligent şi complex, autorii mulţumindu-se nu doar să se inspire din filmele cu teme similare, ci adăugându-şi propria lor contribuţie la dezvoltarea genului SF. Complexitatea acţiunii adusă de modificările datorate repetiţiei buclei temporale, precum şi modul captivant de prezentare al ei, atrag spectatorii în experienţa vizuală.

Cel mai bun film SF din toate timpurile – The Terminator (1984)

The Terminator este considerat de mulți cel mai bun film SF din toate timpurile. Notorietatea vine și din faptul că a avut încasări uriașe în box-office-ul mondial, considerat printre cele mai reușite prestații ale lui Arnold Schwarzenegger. Un story care oferă numeroase efecte speciale, împușcături și explozii formidabile, confruntări spectaculoase, dar și scene de candoare adevărată. Doi luptători din viitor sunt trimiși în trecut, prezentul nostru, unul cu misiunea expresă de a ucide o tânără femeie, celălalt de a o proteja. Primul este Terminator, un cyborg lipsit de sentimente, care trebuie să extermine victima indiferent de obstacole; al doilea este Kyle Reese, un tânăr călit în război de gherilă, care se îndrăgostește de femeia pe care o protejează și-și sacrifică viața pentru ea. De ce această luptă mortală în jurul ei? Sarah Connor este aparent o femeie banală, îngrozită de înverșunarea ferocelui cyborg de a o ucide. Kyle însă îi dezvăluie faptul că fiul pe care-l va naște într-o zi, John Connor, va deveni liderul supraviețuitorilor unui nimicitor război nuclear și va salva omenirea de revolta mașinilor.

Film SF – Children of men (2006)

Realizatorul de filme, nominalizat al Premiului Oscar®, ALFONSO CUARÓN (Y tu mamá también; Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) creează o viziune surprinzătoare asupra viitorului și transmite un semnal de alarmă prezentului cu un thriller hipnotizant, Copiii tatalui.

Pământ, anul 2027: speranțele pentru viitor s-au diminuat. Sunt aproape 19 ani de la ultima naștere a unui copil și cu fiecare an care trece, inexplicabil, fără o naștere pe întreg pământul, omenirea se apropie de dispariție, cerându-și ultimele drepturi asupra viitorului. În timp ce majoritatea oamenilor aleg să îmbrățișeze inevitabilul și se îndreaptă spre separatism, ilegalitate și nihilism, alții se luptă pentru o planetă unită și pentru drepturile populației, adlată acum pe cale de dispariție.

Citește și:

Filme Horror – Top 20 cele mai bune filme horror din toate timpurile

Filme Comedie – Top 20 cele mai bune filme de comedie din toate timpurile

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum a reacționat Eugenie Bouchard când a ajuns la Cluj. Mulți străini care vin pentru prima dată în România sunt șocați
GSP.RO
Cum a reacționat Eugenie Bouchard când a ajuns la Cluj. Mulți străini care vin pentru prima dată în România sunt șocați
ȘOC! I-au tăiat microfonul lui Băsescu! HALUCINANT ce a spus despre Putin în Parlamentul European
Playtech.ro
ȘOC! I-au tăiat microfonul lui Băsescu! HALUCINANT ce a spus despre Putin în Parlamentul European
Imagini incredibile de la parastasul Ionelei Prodan! Ce a putut să facă Anamaria Prodan astăzi, în cimitirul Bellu
Viva.ro
Imagini incredibile de la parastasul Ionelei Prodan! Ce a putut să facă Anamaria Prodan astăzi, în cimitirul Bellu
Un român din Italia și-a răpit fiul de 4 ani și s-a baricadat cu el în casă. După multe ore de negocieri cu poliția, copilul a fost eliberat
Observatornews.ro
Un român din Italia și-a răpit fiul de 4 ani și s-a baricadat cu el în casă. După multe ore de negocieri cu poliția, copilul a fost eliberat
Putin s-ar putea confrunta cu o lovitură de stat. Care sunt scenariile
Știrileprotv.ro
Putin s-ar putea confrunta cu o lovitură de stat. Care sunt scenariile
Scandal în cazul Caracal. Avocata familiei Melencu, despre mama Alexandrei: ”A fost păcălită sau știe unde e fata”
FANATIK.RO
Scandal în cazul Caracal. Avocata familiei Melencu, despre mama Alexandrei: ”A fost păcălită sau știe unde e fata”
Reghecampf, lovitură teribilă pentru Anamaria Prodan. Ce decizie a luat acesta
Orangesport.ro
Reghecampf, lovitură teribilă pentru Anamaria Prodan. Ce decizie a luat acesta
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
HOROSCOP
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite
PUBLICITATE
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite