Cele mai frumoase lacuri din România

Lacul Vidraru

Foto: Agerpres

Pentru cei care vor să conducă pe Transfăgărășan în această vară, Lacul Vidraru este o oprire care nu ar trebui ratată. Lacul Vidraru este un lac artificial care a devenit faimos pentru priveliștile sale uimitoare. A fost creat în 1965 prin construirea barajului Vidraru de pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică. Astăzi, lacul și facilitățile adiacente sunt folosite și pentru recreere, turism și sport. 

Priveliștea de la barajul în sine este uimitoare, dar cea mai bună parte este priveliștea de la statuia metalică a lui Prometeu înfățișat cu un fulger, simbol al electricității – supranumit și Omul Energiei.

Lacul Ochiul Beiului

Foto: Ion Mateș

Deși este un lac destul de mic, Ochiul Beiului are o culoare deosebită, albastru-verzui, ceea ce îl face unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. 

Îl găsești în mijlocul unei păduri din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, o zonă din sud-vestul României în care trebuie neapărat să ajungi.

Se spune că aici, în noaptea de Sânziene, zânele se adună în jurul lacului, dansează și fac baie, vrăjindu-i pe bărbați cu farmecul lor.

Lacul Dracului

Foto: Facebook

Un lac de munte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița care merită vizitat. Lacul Diavolului, așa cum i se mai spune, este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din România. În ciuda numelui său, acest lac cu apă verde-albastră este un loc de relaxare unic.

Lacul Roșu

Foto: Agerpres

Una dintre principalele atracții turistice ale județului Harghita. Se găsește la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare, nu departe de Cheile Bicazului.

Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în 1837, când o alunecare de teren a blocat Valea Bicazului. Copacii care au fost înghițiți de apă apar acum pe suprafața lacului.

Este situat în Parcul Național Cheile Bicazului-Hașmaș din Munții Carpați, la aproximativ 27 km de orașul Gheorgheni și la 33 km de Bicaz, pe drumul DN12C.

Lacul Vulturilor (sau lacul fără fund)

Lacul Vulturilor din Muntii Siriu, judetul Buzau.

Lacul Vulturilor este un lac periglaciar din Munții Buzăului, situat la o altitudine de peste 1.400 m. Se mai numește lacul fără fund după o legendă populară care spune povestea unui cioban care și-a abandonat turma și și-a aruncat bățul în lac pentru a începe o viață nouă, liberă. 

După un an de călătorii, ciobanul și-a găsit bățul în apele Dunării și, cuprins de un sentiment de nostalgie față de oile sale și față de patria sa, a decis să se întoarcă acasă. 

Lacul este situat într-o zonă pitorească, departe de zgomotul orașului și se poate ajunge la el pe jos.

Lacul Vida

Foto:  Amalia Irimeș/ ghidlocal.com

Lacul Vida, cunoscut și sub numele de Lacul Vârtej, este unul dintre cele mai frumoase din România. Numele său vine de la revărsarea în formă de pâlnie amenajată în centrul acestui lac artificial. 

Este înconjurat de o pădure care se reflectă în apă. Se găsește chiar lângă satul Luncasprie, în comuna Dobrești.

Cheile Videi se află în apropiere, la fel ca Valea Roșia, unde se găsesc zeci de peșteri. Zona Videi face parte din Munții Pădurea Craiului.

Lacul Sfânta Ana

Foto: Ion Mateș

Lacul Sfânta Ana este singurul lac de crater din România, situat într-un crater vulcanic din Carpații Orientali. Este aproape rotund, cu un diametru de 620 m, și poți închiria o barcă pentru a admira peisajele. Pe o parte a lacului este amenajată o plajă. Apa este curată, având aproape aceeași puritate chimică ca apa distilată. Pentru că lipsește oxigenul, peștii nu trăiesc în acest lac.

Lacul Bâlea

Panorama MUntii Fagaras si Lacul glaciar Balea.

Bâlea este un lac glaciar situat la 2.034 m altitudine în Munții Făgăraș. Este unul dintre cele mai vizitate și admirate lacuri din România. Se ajunge cu mașina pe drumul Transfăgărășan în timpul verii, iar în restul anului cu telecabina de la cabana „Bâlea Cascada”. Aici există primul hotel de gheață din Europa de Est, construit în 2006.

Lacul Albastru

Foto: Shutterstock

Este un lac rezultat în urma prăbușirii unei galerii miniere în 1920 se află la 3 km de Baia Sprie, având o altitudine de 565 de metri. Lacul Albastru a fost declarat monument natural în 1970 și este unic în lume deoarece apa își schimbă culoarea în albastru și verde în funcție de lumină.

Lacul Capra

Foto: Shutterstock

Lacul Capra, este un lac glaciar, situat la o altitudine de 2.241 de metri, în Munții Făgăraș. Lacul, ascuns în munți. Are apa albastră și este un loc cu adevărat unic.

Lacul Avrig

Foto: Shutterstock

Lacul Avrig este un lac glaciar situat în Munții Făgăraș din România, în colțul de nord-est al județului Vâlcea. Este situat la o altitudine de 2011 metri. Suprafața lacului este de 1,47 ha, iar punctul cel mai adânc atinge 4,5 m. Lacul are o formă aproximativ trapezoidală, lungimea sa ajungând la aproximativ 180 m de la vest la est și o lățime maximă de aproximativ 100 m de la sud la nord.

Lacul Izvorul Muntelui

Foto: Shutterstock

Se mai numește și Lacul Bicaz. Este un lac de acumulare, format după construirea barajului Bicaz pe râul Bistrița. Este cel mai mare lac artificial din România, cu o suprafață de 31 de kilometri pătrați, o lungime de 40 km.

Te poți plimba cu vaporașul sau barca pe acest lac, dacă pornești din portul Bicaz, aproape de baraj. 

Lacul cu nuferi

Foto: Shutterstock

În Oradea, la stațiunile Băile 1 Mai, găsești lacul cu nuferi – Pârârul Pețea, locul unic în România și Europa unde crește nufărul termal. Aceștia nuferi sunt înfloriți tot anul, dar sunt spectaculoși în perioada iunie-august. Tot aici vei găsi pești exotici care trăiesc în ape termale și broaște țestoase.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cabane montane la altitudine din România!

Urmărește-ne pe Google News