Situat în județul Argeș, Lacul Vidraru este un punct de atracție pentru cei care vor să traverseze Trasfăgărășan.

Despre barajul și Lacul Vidraru

Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică.

Situat intre Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți: Râul Doamnei, Cernatul și Valsanul, Topologul, Valea lui Stan și Limpedea.

Suprafață totala a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lățimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărita și o circumferință de 28 km. Adâncimea maximă a apei este de 155 m lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri.

Barajul și Lacul Vidraru
Barajul și Lacul Vidraru

Construcția barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate. S-au forat 42 km de galerii subterane. S-au excavat 1. 768. 000 metri cubi de rocă, din care aproximativ 1 milion metri cubi în subteran. S-au turnat 930. 000 metri cubi de beton, din care 400. 000 metri cubi în subteran și s-au montat 6. 300 tone de echipamente electromecanice. Nivelul normal de retenție este de 830 metri deasupra mării.

Barajul Vidraru se situa la data finalizării, măsurat la înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.

Stația subterană a centralei, aflată la 104 metri sub nivelul râului, este ”bijuteria” cu care se mândresc cei care au participat ani în sir la dezvoltarea Complexului Vidraru. Acolo este hala mare a mașinilor unde lucrează cinci oameni în fiecare din cele cinci schimburi. Ei supraveghează tot ce tine de întregul proces hidroenergetic. Centrul de control este adânc săpat în munte.

Conform „Planului de Apărare al Argeșului”, împotriva dezastrelor, dacă s-ar întâmpla ca barajul Vidraru să se rupă, viitura ar atinge 12 metri înălțime în Pitești, în 72 de minute de la ruperea barajului.

Cum ajungi la Lacul Vidraru

Barajul Vidraru se află la o distanţă de: 29 km de Curtea de Argeş, 64 km de Pitești, 65 km de Râmnicu Vâlcea, 107 km de Horezu, 128 km de Sibiu, 153 km de Brașov, 175 km de Tg.Jiu, 175 km de București, 205 km de Alba Iulia. Acces rutier:

 • pe A1 București – Pitești, DN7C Pitești – Curtea de Argeș – Corbeni – Barajul Vidraru;
 • pe DN67 Tg.Jiu – Horezu – Rm.Vâlcea, DN73C Rm.Vâlcea – Curtea de Argeș, DN7C – Corbeni – Barajul Vidraru;
 • pe DN73 Brașov – Râșnov – Câmpulung – Curtea de Argeș, DN7C – Corbeni – Barajul Vidraru;
 • pe DN7 Sibiu – Țuțulești, DJ703M – DN7D – Curtea de Argeș, DN7C – Corbeni – Barajul Vidraru.

Ce activități poți face în zonă

Pe Barajul Vidraru se pot practica sporturi extreme, aici fiind amenajată cea mai înaltă pistă de lansare pentru bungee jumping.

Pe linia barajului, în vârful unui turn prismatic se afla monumentul electricității, un Prometeu gigantic cu fulgerul în mână, fiind opera sculptorului Constantin Popovici.

La câteva sute de metri de Baraj se află debarcaderul, de unde se organizează curse de agrement cu vaporașul. De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.

Povestea Lacului Vidraru

Barajul Vidraru este considerat de către specialiști o adevărată bijuterie inginerească. A fost construit însă, cu mari sacrificii omenești (circa 80 de persoane decedate), între 1961 și 1966.

Unii martori ai acelori vremuri vorbesc și acum despre ceea ce se află pe fundul Lacului Vidraru și despre cum a fost condamnată o întreagă zonă la pierire din cauza construcției barajului.

Locuitorii comunității de la Cumpăna au fost evacuați și despăgubiți, însă unele legende vorbesc despre oameni care au pierit sub ape după umplerea lacului, pentru că au refuzat să-și părăsească locuințele.

Acum nu au mai rămas decât legende ale lumii de sub apele lacului Vidraru. Mai mult de atât, oamenii locului povestesc că atunci când nivelul acumulării scade se poate vedea confluenţa râurilor Buda şi Capra, dar și fundațiile unor construcții importante.

Înainte ca lacul să fie umplut, au fost demontate acele construcții care mai puteau fi salvate, inclusiv linia ferată ce ajungea la Cumpăna. Imediat după ce valea s-a umplut s-a așternut o tristețe ce nu putea fi combătută.

Obiective turistice în apropiere de Lacul Vidraru

Împrejurimile Lacului Vidraru sunt o oază de liniște și armonie departe de agitația orașelor.

 • Transfăgărășan- Transfăgărășanul este unul dintre cele mai impresionante trasee din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara. Are o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.
Transfăgărășan - obiective turistice îndrăgite în apropiere de Lacul Vidraru
Transfăgărășan – obiective turistice apreciate în apropiere de Lacul Vidraru
 • Cetatea Poenari- Cetatea Poenari, o încântătoare fortăreață medievală, este situată pe un vârf de munte în județul Argeș, la 27 de kilometri de Curtea de Argeș. Această cetate constituie un monument istoric încă din secolul al XIV -lea, fiind un important punct de atracție turistică pentru cei ce vor să viziteze Transfăgărășanul.
 • Valea lui Stan –Valea lui Stan este un râu în Munții Frunții. Izvorăște din zona de creastă a masivului sus-menționat și are o lungime de 11 km; înainte de amenajarea barajului Vidraru se vărsa în Argeș. În prezent debușează prin intermediul unui sistem de captări în Lacul Vidraru.
 • Cascada Capra- Cascada Capra este o cascadă situată pe versantul sudic al Munților Făgăraș în apropiere de cota 2.000, chiar lângă Transfăgărășan, între Cabana Capra și Lacul Bâlea, pe DN7C.
 • Bâlea Lac -Bâlea Lac este cel mai popular obiectiv turistic de pe Transfăgărășan. Lacul Bâlea este un lac glaciar cu peste 11 metri adâncime, iar spațiul ce îl înconjoară a fost declarat rezervație științifică.
Bâlea Lac
Bâlea Lac

Alte obiective turistice în apropiere de Lacul Vidraru:

 • 28 km de Mănăstirea Curtea de Argeș,
 • 71 km de Salina Ocnele Mari,
 • 80 km de Mănăstirea Nămăiești,
 • 80 km de Mănăstirea Govora,
 • 82 km de Mausoleul Mateiaș,
 • 84 km de Schitul Ostrov,
 • 87 km de Mănăstirea Cozia,
 • 88 km de Mănăstirea Dintr-un Lemn,
 • 90 km de Mănăstirea Turnu,
 • 92 km de Mănăstirea Surpatele,
 • 90 km de Schitul DRAGOSLAVELE,
 • 95 km de Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă.
Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Știrileprotv.ro
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi