Ce este o stațiune balneară

Localitățile care posedă agenți curativi naturali (ape minerale, nămoluri terapeutice, climă benefică, băi de mare) și condițiile necesare pentru utilizarea acestor agenți în scopuri terapeutice și profilactice sunt numite stațiuni balneare. 

Puterile curative ale naturii – apa, nămolurile, aerul și lumina – sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. 

Utilizarea lor a fost răspândită în special în Grecia și Roma antică. Multe izvoare termale și structuri balneologice fondate de romani pe coasta Mării Negre s-au păstrat până în secolul al XX-lea.

Care sunt cele mai importante stațiuni balneare din România și ce afecțiuni se pot trata 

Vatra Dornei în județul Suceava

Ca utilizare terapeutică, aici se tratează afecțiuni cardiace, afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni reumatismale, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni asociate precum afecțiuni respiratorii, endocrine, digestive, ginecologice, metabolice, de nutriție, boli profesionale, astenie nevrotică.

Aici se găsesc ape minerale hipotonice sau hipertonice, carbogazoase, clorosodice, bicarbonatate, ape minerale climaterice fortifiante și stimulante, sulfuroase.

Stațiunea Oglinzi – Neamț

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

Aici, oamenii vin în principal pentru relaxare.

Sunt resurse precum ape cu clor-sodice de concentrație mare; climă calmă, aer puternic ionizat.

Se află la 3 km nord de Târgu Neamț și la 2 km de Cetatea Neamț.

În stațiunea Oglinzi se pot trata diverse boli și afecțiuni, precum afecțiuni ale pielii, ale sistemului respirator, nevroze sau reumatism. 

Se pot face aici băi calde, băi galvanice, împachetări cu parafină, gimnastică medicală, masaj sau diverse proceduri cu ultrasunete.

Sângeorz Băi în județul Bistrița – Năsăud

Aici se tratează boli digestive, dischinezie, colecistită cronică, hepatită cronică, boli de nutriție și metabolice (diabet, obezitate), dar și afecțiuni asociate precum rinite, sinuzite, alergii.

În Sângeorz Băi poți găsi ape minerale spumante cu conținut de bicarbonat, clor, sodiu, magneziu, brom, iod, nămoluri minerale de izvor, mofetă, climă tonică.

Se află în zona de sud-est a țării, la poalele sudice ale Munților Rodnei.

Sovata în județul Mureș

Este una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din România. Oamenii vin aici pentru a trata diverse afecțiuni, precum reumatism degenerativ, inflamator și abarticular, dechele posttraumatice, afecțiuni neurologice periferice (pareze), afecțiuni endocrine (hipertiroidie), afecțiuni cardiovasculare (ulcer varicos), dar și altele.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Se găsesc la Sovata ape minerale clorosodice din lacul heliotermic, nămol saproelic din lac și multe alte facilități.

Se află la 51 km de Târgu Mureș

Băile Felix în județul Bihor

O altă stațiune balneară celebră din România în care oamenii vin pentru a trata afecțiuni de tot felul, de la reumatice inflamatorii, afecțiuni reumatice degenerative, până la afecțiuni posttraumatice, ale sistemului nervos periferic și central sau afecțiuni asociate (boli de nutriție, metabolice, endocrine).

Se găsesc aici ape minerale termale cu conținut de: bicarbonat, sulf, calciu, sodiu, siliciu; climat continental moderat.

Se află în partea de nord-vest a României, în Câmpia Crișurilor, la 9 km de Oradea și 659 km de București

Turda în județul Cluj

De obicei aici vin persoane în vârstă care suferă de preartroză, reumatism, reumatism degenerativ, afecțiuni ale sistemului nervos sau periferic.

Se pot face băi cu nămoluri minerale terapeutice, clorosodice hipersaline.

Băile Calacea în județul Timiș

Aici se tratează afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, artroze, poliartroze, coxartroze), afecțiuni ale canalelor urinare și altele.

Există ape minerale și termale hipotone.

Se află în Câmpia Vingaiului, în vestul României, la circa 25 km de Timișoara și 30 km de Arad.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Geoagiu Băi în județul Hunedoara

O stațiune celebră pentru persoanele care vor să trateze afecțiuni reumatice degenerative, inflamatorii, afecțiuni posttraumatice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic și altele. 

Datorită apelor minerale mezotermale și ale climatului fortifiant se poate trata și astmul și afecțiunile aferente.

Olănești în județul Vâlcea

La Băile Olănești se tratează afecțiuni renale și ale căilor urinare, boli digestive, boli hepatice, afecțiuni respiratorii și multe altele.

Oamenii vin aici pentru resurse precum ape minerale care conțin: sulf, clor, iod, brom, sodiu, calciu și magneziu. Găsești aici și izvoare oligo-minerale, izvoare hipotone și izvoare izotonice, iar clima este una propice pentru afecțiunile respiratorii.

Băile Herculane din județul Caraș Severin

Cei mai mulți oameni vin la Băile Herculane ca un fel de tradiție. În fiecare an, mii de oameni vin aici pentru a trata afecțiuni ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos, probleme respiratorii, diabet zaharat incipient, intoxicații cu metale grele și multe alte afecțiuni.

Aici există ape minerale termale, care sunt clorosodice, bicarbonatate cu sulf sau calciu sau cu brom-iod-sulfură. Aerul este bogat în ioni negativi, lucru extrem de benefic pentru cei care suferă de afecțiuni respiratorii.

Govora în județul Vâlcea

La băile Govora, oamenii vin de ani de zile pentru terapie. Mulți își tratează aici rino-sinuzite cronice, sinuzite, amigdalite, laringite, faringite, micoze, afecțiuni respiratorii, afecțiuni endocrine și altele.

Datorită apelor minerale hipo-tonice care conțin sulf, clor, iod, brom, sodiu și bicarbonat, dar și a climatului, afecțiunile se ameliorează considerabil.

Călimănești – Caciulata în județul Vâlcea

La Călimănești vei găsi persoane care vin pentru a trata boli digestive, boli hepatice, boli renale, boli metabolice și de nutriție, afecțiuni reumatismale inflamatorii, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni respiratorii, afecțiuni ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, profesionale, neurastenie. 

Este, de asemenea, un loc de relaxare, unde clima blândă este benefică pentru aparatul respirator, iar apele minerale cu sulf, clor, brom, sodiu, calciu și magneziu sunt ideale pentru piele.

Ocnele Mari în județul Vâlcea

În Ocnele Mari, o stațiune balneară cunoscută din România, se  tratează afecțiuni ale aparatului locomotor, artrite, artroze, afecțiuni ale oaselor și mușchilor, afecțiuni post inflamatorii sau post operatorii.

De aceea, oamenii vin anual aici pentru a face băi.

Minele sărate au influențat compoziția apelor minerale folosite în bazinele de băi. Apele minerale conțin clor, bicarbonat, iod; nămol sapropelic.

Slănic Prahova în județul Prahova

O altă stațiune balneară importantă din România este Slănic Prahova. Aici se tratează afecțiuni respiratorii cronice infecțioase și alergice, dar și probleme cardiovasculare periferice sau afecțiuni dermatologice.

Printre resurse se numără ozon, lacuri sărate, nămol sapropelic și o mină de sare, ideală pentru cei care suferă de astm sau afecțiuni respiratorii.

Praid în județul Harghita

Această stațiune este faimoasă pentru că ameliorează și tratează boli precum astm, bronșită cronică, boli cronice de rinichi, sinuzită cronică, emfizem pulmonar sau infecții respiratorii

Este un climat stimulativ, bogat în ozon, microclimat de mină de sare adâncă, care ajută sistemul respirator. În plus, la Salina Praid se tratează afecțiuni respiratorii.

Băile Tușnad în județul Harghita

La băile Tușnad vin cei care au probleme la stomac, gastrite cronice, enterocolite, reumatism articular acut sau insuficiență cardiacă, afecțiune tiroidiană. Stațiunea balneară este recunoscută pentru că ar trata astfel de afecțiuni. Altfel, oamenii aleg să vină aici și pentru peisaje și relaxare.

Printre resurse se numără ape minerale carbo-gazoase, clorosodice, bicarbonatate. Verile sunt răcoroase, motiv pentru care este o destinație de vacanță ideală pentru verile fierbinți.

Se află pe un defileu al râului Olt, în partea sudică a Depresiunii Ciuc, între Munții Harghita și Bodoc, la 30 km de Miercurea Ciuc.

Sursa foto: 123rf.com

Statiunea balneară Vatra Dornei. Foto: 123rfIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Vezi şi în ce țări să nu mergi în vacanță în luna iulie!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

paul_timisoara_10   •   13.07.2022, 12:38

"la 38 km nord de Timișoara și la 30 km nord-est de orașul Arad" ...Serios? Cu cine ati făcut geografie?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI