Despre Salina Praid

Zăcămintele de sare de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani în urmă, sub un climat tropical foarte cald. Stratul de sare se întinde în subsolul Transilvania și inițial avea o grosime de circa 400 de metri. 

Straturile groase de sedimente care s-au depus ulterior deasupra orizontului de sare au presat stratul maleabil de sare, care s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1000 de metri. 

În cazul localităților vechi, acestea au ajuns chiar până la suprafața pământului. 

Corpul de sare de la Salina Praid este pe orizontală o formă ușor elipsoidală, iar la baza sondelor de explorare ar avea o adâncime de 2,8 kilometri, fiind cel mai mare corp diapirogen de sare gemă din țară. 

Salina Praid - obiectib turistic langa Lacul UrsuIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Estul Transilvaniei, teritoriul Ținutului Secuiesc, și-a căpătat numele de Ținutul Sării. Această denumite includea localitățile Sovata, Ilieși, Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Sărățeni, Atia, Șiclod, Solocma și Corund, Ilieși, Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Sărățeni, Atia, Șiclod, Solocma și Corund. 

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

La Praid este unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, depozitul de sare având diametre de 1,2 km x 1,4 km și o adâncime de 2,7 km. 

Tehnica mineritului din salinele din Transilvania și Maramureș își are originile în epoca feudală, 1920. În timp ce în 1945 a fost introdusă metoda de exploatare prin împușcare. 

Aerul de aici face foart bine la câteva boli precum bolile tractului respirator. Aerul sărat de aici este ideal pentru infecțiile cronice ale aparatului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronșic, bronșite astmatiforme, diverse forme de alergii, oboseală sau stare de nervi.

Cu toate acestea, cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi bine să nu intre în Salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze. 

Cum ajungi la Salina Praid. Program de vizită și tarife

Salina Praid se află la o distanță de: 7 km de Sovata, 62 km de Tg. Mureş, 72 km de Sighişoara, 86 km de Miercurea Ciuc, 108 km de Bistriţa, 131 km de Piatra Neamţ, 138 km de Braşov, 146 km de Sibiu, 150 km de Alba Iulia.

Acces rutier

  • Pe DN15 Piatra Neamţ – Bicaz, DN12C Bicaz – Gheorgheni, DN13B Gheorgheni – Salina Praid;
  • Pe DN13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Lupeni – Corund – Praid – Salina Praid;
  • Pe DN14 Sibiu – Mediaş – Sighişoara, DN13 Sighişoara – Vânători – Morăreni, DN13A Lupeni – Praid – Salina Praid;
  • Pe DN13 Tg.Mureş – Bălăuşeri, DN13A Bălăuşeri – Sângeorgiu – Sovata – Praid – Salina Praid.
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Cu trenul

Cea mai apropiată gară este cea din Praid.

Program de vizită Salina Praid

Programul de vizită este zilnic între orele 8:00 și 18:00, iar transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, pe o distanță de 1250 de metri. Ultimul autobuz intră în salin la ora 16:30. 

La fiecare jumătate de oră, un autobuz pleacă spre salină. 

Tarife intrare:

Abonament de minim 5 zile consecutive: 20 de lei/zi adult, 25 lei/zi copil

Bilete pentru o zi: adulți-35 lei, copii- 25 lei. 

Grupuri: La 20 de bilete pentru adulți cumpărate se acordă 1 intrare gratuite

Copii (3-18 ani): La 10 bilete cumpărate se acordă 1 intrare gratuită. 

Activități și obiective turistice la Salina Praid și în apropiere

Dacă ajungi la Salina Praid cu siguranță vei reveni pentru beneficiile pe care îl are aerul sărat, dar și pentru activitățile pe care le poți face aici. 

Biserică în cadrul Salinei Praid
Biserică în cadrul Salinei Praid

În plus, este locul ideal în care să scapi de caniculă, pentru că înuntrul Salinei sunt 16 grade.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Centrul de speleo și climatoterapie

Aici  se află centrul de speleo și climatoterapie, unde pacienții beneficiază de asistență medicală permanentă. Se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafață. Aici s-a deschis în 1960 prima bază de tratament cu aerosoli. 

Galeria Vinurilor

O atracție turistică este Galeria Vinurilor, aflată la 100 de metri adâncime. Aici se găsesc peste 500 de sortimente de vin care provin din 25 de zone viticole din șase țări. 

O degustare de vin într-un cadru intim și cu totul special, Galeria Vinurilor este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi dacă vii la Salina Praid. 

Ștrandul cu apă sărată

La 200 de metri de la intrarea în mină, în nordul muntelui de sare se află ștrandul cu apă sărată. Aici, apa provine din interiorul salinei. 

Este cel mai modern ștrand al acestui ținut și conține două bazine cu apă sărată, șezlonguri, dușuri, baruri și vestiare, dar și restaurante. 

Canionul de sare

Canionul de sare este una dintre principalele atracții turistice de aici. Săpăturile după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizolvat și le-a lărgit. 

S-au transformat în lanțuri de lacuri, iar în valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit mai apoi de pârâul Corund. 

Centru de Wellness

Centrul de Wellness se află în apropierea ștrandului și este dotat cu bazine cu apă termală sărată, piscine, jacuzzi, saune, băi de abur, locuri de joacă pentru copii, terasă cu șezlonguri și sală de fitness. 

Casa Fluturilor Exotici

Un obiectiv turistic deschis în Praid unde poți vedea fluturi exotici. Ei provin din ferme de fluturi din țările tropicale.

Catatea Rapsonne

Un obiectiv turistic de neretat în jurul căruia există mai multe legende. Se spune că aici a trăit doamna Rapsonne, care a reușit să păcălească diavolul.

Dealul Kincses Kodaros

Pe colina dealului se află o gură de sifon de 30 de centimetri, unde se credea că se află o peșteră plină de comori de pe vremea regelui Darius. 

Trasee în apropiere de Salina Praid

Dacă vrei să alegi un traseu care să includă și Sulina Prad, poți vizita în aceeași drumeție Mocănița Sovata -Câmpu Cetatii, Lacul Roșu sau Cheile Bicazului

Aerul din mina de sare este benefic persoanelor cu alergii și astm
Aerul din mina de sare este benefic persoanelor cu alergii și astm

În Praid, poți face mai multe trasee, printre care: 

Traseul Piatra Şiclodului

7 km, 2-3 ore.

Prin strada Minei, de lăngă moara de sare sau din apropierea băii porneşte traseul, care după 1,5 km ajunge la minele vechi de sare, apoi, prin valea pârâului Harom urcă pe vârful cel mai înalt al Ţinutului Sării, Piatra Şiclodului (1028 m).

Traseul Cetatea Rab (Cetatea Rapsonne)

Traseu: Praid – km 5. – Bodea – Cetatea Rab (952 m)

7 km, 2 ore.

Ieşi din Praid spre est, spre Pasul Bucin, urci valea Târnavei Mici până la piatra kilometrică nr. 5. Lași maşina în parcarea amenajată şi urci pe drumul forestier care urcă prin poieni şi făneţe spre nord pănă când ajungila formaţiunea stăncoasă Piatra Rab (905 m, 2,5 km de la şosea). 

Vârful din faţă (952 m), pe care era odată cetatea „Rapsonné” (Cetatea Rab), merită escaladat dinspre versantul sud-estic

Traseul Valea Creanga Mică

Traseu: Praid – DN 13B – Bucin (km 8.) – Valea Creanga Mică – Câmpia Bogdan – Cabana Bogdan(1297 m) – Culmea Luminată (1436 m) – Vf. Borzont (1436 m) – (aici întâlnim marcajul traseului de creastă – bandă albastră) – staţia Meteo – Pasul Bucin (1273 m)

14 km, 4 ore.

Trasee în Pasul Bucin 

Craterul Seaca-Tătarca

Traseu: Cabana Bucin (1287 m) – Frăsileasa (1640 m) – Tătarca (1777 m)

7 km, parcurs de 3-4 ore.

Traseul urcă versantul sud-estic al craterului vulcanic Seaca-Tătarca. De aici avem o privelişte excelentă spre majoritatea munţilor din Carpaţii Orientali.

Vîrful Borzont – Masivul Şumuleu

Traseu: Cabana Bucin – Culmea Luminată (Verőfény sarka) – Vf. Fagul Mic – Pasul Putna – Vf. Piatra Ascuţită (1576 m).

10 km, parcurs 5 ore.

Valea Zânelor – care este povestea locului, cum ajungi și ce poți face acolo

Pentru pasionații de munte, vezi tot ce trebuie să știi despe stațiunea Durău și despre stațiunea Straja!

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Daniel9090   •   06.02.2024, 12:43

Salina oferă tururi ghidate care oferă informații despre istoria exploatării sării și procesele de extracție

Daniel9090   •   06.02.2024, 12:42

Cea mai mare atracție este Lacul Ursu, un lac subteran de sare, unde vizitatorii pot pluti datorită concentrației ridicate de sare

Daniel9090   •   06.02.2024, 12:42

Aerul din interiorul minei este recunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății respiratorii, fiind folosit în tratamente balneare

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI