Sacrificiul suprem
Caracatiţele ar merita o medalie de aur! Într-o viaţă de câ-teva luni, ele depun 50.000 de ouă şi stau lângă cuib 40 de zile, neclintite. În acest timp, sunt foarte vigilente să nu se apropie vreun prădător şi agită apa din jur să ajungă cât mai mult oxigen la ouă. Dedicate progeniturilor, caracatiţele uită să se mai hrănească şi multe dintre ele îşi pierd viaţa la scurt timp după ce vin pe lume puii.
Copilăria cea mai lungă
Mamele-urangutan îşi poartă puii în braţe, în siguranţă şi confort, până la vârsta de 6 sau 7 ani. Este cea mai lungă perioadă de dependenţă faţă de părinţi din lumea animale-lor. În fiecare seară, mama-urangutan construieşte un cuib nou din ramuri şi frunze pentru a-şi adormi puiul. Ziua, îl hrăneşte, îl alintă, îl mângâie şi îl învaţă tot ce ştie despre supravieţuire.
Maternitatea la -30˚
Ursoaicele din tărâmul gheţurilor polare sunt mămici dedicate. Ele îşi îngrijesc singure ursuleţii timp de doi ani, până când sunt suficient de mari să se descurce singuri. Taţii nu au nicio contribuţie. Toată greutatea pică pe spinarea mamei, mai ales că puii se nasc orbi şi fără dinţi. Ursoaica-mamă îi poartă pe spate, să îi ferească de sloiurile de gheaţă, îi hrăneşte şi îi învaţă toate tehnicile de supravieţuire în lumea aprigă a Polului.
Educaţie de la zero
Răbdarea este trăsătura de căpătâi a mămicilor-ghepard. Probabil că sunt cele mai răbdătoare mămici din toată lumea felinelor. De obicei, au câte patru sau şase pui odată, care se nasc complet neajutoraţi şi lipsiţi de instinctul de apărare. Mama este cea care îi învaţă absolut totul, să se ferească de prădători, să vâneze, să caute cele mai bune adăposturi. Şi au nevoie de aproximativ doi ani să îi înveţe tot ce ştiu.
Mame cu normă întreagă
Puii de elefant cresc într-o lume matriarhală şi depind de mamele lor, de surorile mai mari, de mătuşi şi de bunici. O familie de elefanţi este, de fapt, compusă din femele şi puii lor. Masculii se desprind de grup pe la vârsta de 14 ani şi trăiesc singuri. În primul an, puii stau lipiţi de mama lor şi toate celelalte femele din grup au grijă de ei, ca şi cum ar fi ai lor. Între mamele-elefant şi fiicele lor se dezvoltă relaţii puternice care vor rezista toată viaţa.
Poveşti… cu cântec
Păsările sunt mame foarte grijulii şi toată ziua adună seminţe şi insecte în guşă pentru puii înfometaţi din cuiburi. Dar mama-canar le întrece pe toate! Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au descoperit recent că păsările galbene, cu tril încântător, le ciripesc duios puilor înainte să iasă din găoace. Probabil că le spun poveşti şi le promit tot felul de cadouri, aşa cum fac şi mamele cu bebeluşii lor, înainte să se nască.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!