Mergi direct la conținut »
"Centenar Radu Beligan": 100 de ani de la nașterea actorului

La exact 100 de ani de la nașterea lui Radu Beligan, pe 14 decembrie, Teatrul Național "I.L.Caragiale" din București, organizează evenimentul "Centenar Radu Beligan".

De Florin Ghioca,

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, la doar câteva zile după nașterea României Mari, de al cărei destin urma să fie legat până la sfârșitul vieții.

Cariera lui artistică se întinde pe mai multe perioade ale istoriei noastre, de la capitalism la comunism și la prezentul post-revoluționar.

S-a bucurat încă din tinerețe de un mare succes, a făcut parte din distribuțiile de aur ale spectacolelor regizate de Sică Alexandrescu după piesele lui Caragiale, numele său devenind sinonim cu Rică Venturiano și Agamiță Dandanache.

În anii ‘60 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care, în plină epocă a dictaturii comuniste și a esteticii realismului socialist, a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsând România într-un circuit teatral internațional remarcabil.

A condus, timp de 20 de ani, Naționalul bucureștean, unde s-au montat spectacole după piese de referință din dramaturgia românească și universală, dar și texte ale unor autori străini interziși la vremea aceea.

Evenimentul care marchează centenarul Radu Beligan va fi moderat de criticul de teatru Marina Constantinescu și se va desfășura după cum urmează: de la ora 17.00 va avea loc o proiecție video-mapping pe fațada Sălii Studio, aceasta fiind urmată de vernisajul expoziției Radu Beligan (deschisă între 14 și 21 decembrie).

De la ora 17.30, în Foaierul Sălii Studio va avea loc lansarea Albumului „Radu Beligan – 100”. De la ora 18.00, la Sala Pictură, va avea loc o „Evocare Radu Beligan”, cu participarea unor oameni de teatru care au avut ocazia să îl cunoască și să lucreze cu marele actor: Felix Alexa, Simona Bondoc, Ion Caramitru, Mihai Călin, Florina Cercel, Marius Manole, Sanda Manu, Maia Morgenstern, Ludmila Patlanjoglu, Mircea Rusu.

Radu Beligan a murit pe 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.


Citește și:

REPORTAJ/ Orfanii crescuți de bunica Tania, caz prezentat de Libertatea în septembrie, au fost vizitaţi de Moş Nicolae. Au primit în ghetuţe 50 de lei şi un lego

Close
Închide
  Close