Planta de chives este folosită în numeroase rețete culinare. Ea este cultivată nu doar pentru aromă, ci și pentru multiplele beneficii pe care le are pentru sănătate.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de chives

Chives sau arpagic a cărui denumire științifică este Allium schoenoprasum este o plantă perenă, mică și robustă, din familia Liliaceae, înrudită cu ceapa. Bulbii săi mici, albi și alungiți, și frunzele subțiri și tubulare se dezvoltă grupat la baza tulpinii.

Deasupra frunzelor cresc niște inflorescențe albăstrui sau liliachii, cu o formă sferică, dense și atrăgătoare. Frunzele de chives pot fi tăiate la nivelul solului pentru a fi folosite la condimentarea mâncărurilor.

Planta de chives

Perioada sa de înflorire este între lunile mai și august, însă tulpinile proaspete pot fi recoltate aproape pe toată durata anului. Au înălțimea de până la 15 cm și sunt tubulare, asemenea culturii de ceapă verde. Gustul este asemănător cu cel al cepei, iar mirosul cu cel de usturoi.

Cultivare chives în ghiveci sau în grădină

Chives este potrivită pentru cultivare pe tot timpul anului în ghivece. Poate atinge înălțimea de 20-30 cm. Frunzele acestuia sunt goale pe dinăuntru, tubulare, cu gust asemănător cu cel al cepei, însă mai fin și delicat.

De asemenea poate folosi și ca plantă decorativă, datorită florilor de culoare violet pe care le formează. Nu este pretențioasă în ceea ce privește solul, preferă soarele și umiditatea, nu tolerează bine solurile uscate. Semințele se seamănă în în luna martie în ghiveci. În grădină se poate semăna în luna aprilie,

Pentru recoltare, se începe tăierea frunzelor de pe exterior la 5 cm față de sol. Pentru a crește, în mod constant florile se elimină. Perioada de vegetație 60-90 de zile.

Chives – beneficii și proprietăți

Doar o lingură de chives tocat asigura 3% din doză zilnică recomandată de vitamina A şi Vitamina C. Conţine, în cantităţi mai mici, vitamina K, folați, calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi colină, o vitamină care intervine în degradarea acizilor graşi şi a glucozei, cu efecte benefice pentru somn, memorie şi dezvolatrea muşchilor.

Scade nivelul colesterolului

Potrivit studiilor, chives ajută la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, deoarece eliberează oxid nitric în fluxul sanguin, ceea ce reduce rigiditatea vaselor de sânge, precum și tensiunea arterială.

Îmbunătățește sănătatea osoasă

Datorită conținutului de vitamina K, chives este benefic pentru coagularea sângelui și menținerea sănătoasă a oaselor. Vitamina K poate îmbunătăți densitatea mineralelor osoase și poate reduce riscul de fracturi.

Reduce inflamațiile

Inflamația poate sta la baza mai multor afecțiuni, ba chiar poate dezvolta boli autoimune sau tulburări neurodegenerative. Chives este o sursă bogată de antioxidanți, iar asta îl transformă într-un tratament natural pentru reducerea inflamației. Frunzele acestei plante ajută la reducerea stresului oxidativ.

Protejează sănătatea inimii

Potrivit studiilor, chivesl ajută la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, deoarece eliberează oxid nitric în fluxul sanguin, ceea ce reduce rigiditatea vaselor de sânge, precum și tensiunea arterială. Și quercetina din compoziția arpagicului reduce acumularea plăcii în artere.

Previne cancerul

Diferite studii au arătat că legumele care conțin alicină au efecte inhibitoare asupra cancerelor de stomac și esofag. De asemenea, chives ajută corpul să producă glutation, un agent care îi permite organismului să identifice substanțele care provoacă cancer și să le elimine. Studiile au arătat că chives poate ajuta și la prevenirea cancerului de prostată.

Cum se folosește chives în bucătărie

Fie că o folosim la salate, supe sau sosuri, chives se combină cu succes cu ou, brânză, pește şi legume, la fel ca și ceapa verde.

Retete cu chives

Este indicat să o adăugăm la finalul procesului de gătire, când temperatura este scăzută, pentru a profita de toate beneficiile plantei proaspete. Folosiţi un cuţit ascuţit pentru a tăia tulpinile, evitând ruperea acestora, astfel se păstrează aroma cât mai bine.

Alegeţi întotdeuana planta de chives cu frunze verzi, fără seme de îngălbenire sau uscare. Se păstrează la frigider aproximativ o săptămână.

Rețete cu chives

Omletă cu chives

Omleta cu chives

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • o mână de brânză telemea rasă
  • 1 ardei roșu
  • 1 linguriță de ulei
  • o legătură de chives

Mod de preparare:

Frunzele de chives se toacă, la fel și ardeiul. Se pun 1 minut la călit în ulei, apoi se adaugă ouăle bătute în care s-a pus brânza rasă. Se lasă omleta câte 2 minute pe fiecare parte. Se poate servi simplă, cu salată verde sau roșii.

Plăcintă cu chives, brânză și mărar

Placinta cu chives

Ingrediente:

  • 6 foi de plăcintă
  • 500 g telemea
  • 500 g brânză proaspăta de vaci
  • 200 g smântână grasă
  • 3 ouă
  • 50 g unt moale
  • o legătură de chives
  • 1 legătură mărar verde
  • 1 ou pentru uns deasupra

Mod de preparare:

Se unge tava cu unt din abundență. Untul trebuie să fie moale. Se amestecă telemeaua răzuită cu brânză proaspătă și smântâna. Se taie chives mărunt. Mărarul se taie mărunt. Se adaugă peste compoziția de brânză și ceapă, mărarul și ouăle. Se amestecă bine totul.

Se ia o foaie și se pune o parte din umplutura, se întinde foarte bine, în strat subțire. Se pun câteva bucățele de unt ici și colo. Acesta se va topi și va frăgezi foile. Se rulează, se bagă capetele înăuntru ca să nu curgă umplutura, apoi se așază în tavă.

La fel se face și cu celelalte foi. Se unge plăcinta deaupra cu ou bătut cu sare. În felul acesta, plăcinta noastră va fi foarte moale și va avea un aspect rumen-auriu. Se bagă la cuptor încălzit la 180 de grade și se lasă aproximativ 30 de minute, până când plăcinta este rumenită pe deasupra.

Urmărește-ne pe Google News