Originea expresiei „Evrika!”

Povestea celebrului cuvânt începe în urmă cu mai bine de 2.250 de ani, în vremea Regelui Hieron al II-lea al Siracuzei.

În aceeași perioadă în Siracuza trăia unul dintre cei mai mari învăţaţi ai lumii antice, savantul Arhimede. Acesta se lăuda nu numai cu mari realizări în domenii ştiinţifice precum matematică, fizică, astronomie şi chiar filozofie, ci și cu faptul că era prietenul de încredere al regelui.

Hieron al II-lea al Siracuzei dorea să ofere o coroană de aur zeilor, iar pentru asta a tocmit un bijutier. Coroana era foarte frumoasă, însă prin Siracuza circula atunci un zvon. Se spunea că bijutierii luau o parte din aur şi o înlocuiau cu argint mai ieftin, fără să se observe la cântar.

Regele l-a suspectat pe meșterul făurar că a încerca să-l păcălească, însă nu a putut dovedi acest lucru. Drept urmare, l-a chemat pe Arhimede ca să-l ajute să dezlege misterul. El i-a cerut să-i spună dacă meșterul făurar a încercat să-l fure sau nu, dar fără să strice coroana.

Arhimede

Arhimede a exclamat „Evrika!”

Arhimede nu a putut da un răspuns pe loc, dar nu a renunțat. Se spune că Arhimede s-a chinuit zile în şir pentru a rezolva această problemă, însă oricât încerca, nu ajungea la niciun rezultat.

Legenda spune că, într-o bună dimineață, el a găsit soluția în timp ce făcea baie. Stând în cadă, a observat că nivelul apei crește pe măsură ce corpul său se scufunda, iar acest lucru l-a ajutat să rezolve dilema.

El a realizat că un obiect scufundat într-un lichid dislocă un volum de apă egal cu volumul acelui obiect, în cazul de față chiar corpul său. Drept urmare, a aplicat același principiu cu coroana de aur.

Arhimede a introdus în ecuaţie datele pe care le avea de la rege şi, astfel, a descoperit următoarele: coroana era mai puţin densă decât aurul, dar mai densă decât argintul. Asta însemna că bijutierul amestecase cele două metale, iar suspiciunile regelui erau cât se poate de întemeiate.

În momentul în care a realizat importanța descoperirii sale, Arhimede a sărit din cadă, i-a ignorat pe discipoli care îl implorau să rămână şi a rupt-o la fugă spre palat.

Doar că el a uitat că este dezbrăcat, astfel că a alergat pe strâzile din Siracuza gol-pușcă în timp ce striga întruna „Evrika!” (n.n. – „Eureka!” în limba elenă, cuvânt care înseamnă „am descoperit!”).

„Evrika!” este motto-ul statului California

Exclamația „Evrika!”, care i-a fost atribuită lui Arhimede, reprezintă în zilele noastre motto-ul statului american California.

În cazul de față, acest cuvânt se referă la descoperirea, în 1848, a unui zăcământ de aur lângă moara de apă Sutters Mill, situată pe malul râului Amereican South Fork de la poalele Munților Sierra Nevada.

Cel care a făcut această descoperire a fost James W. Marshall, omul care a construit respectiva moară.

Momentul a reprezentat scânteia pentru California Gold Rush.

Foto: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News