Cuprins:
Ce faci dacă ai scăpat sare în mâncare? 7 metode rapide să rezolvi
O ciorbă, o tocană sau o mâncărică cu sos nu are nevoie de prea multe ca să fie gustoasă. Sare, piper și ingrediente simple, dar de calitate sunt secretul pentru o mâncare gustoasă. Cu toate astea, se întâmplă oricui, fie că e experimentat sau la început, să scape prea multă sare în mâncare.
Se știe că sodiul în exces duce la retenție de apă și cauzează deshidratare, balonare, umflarea picioarelor sau uneori chiar și feței, dar și multe alte probleme. Cu siguranță n-ai vrea să mănânci ciorba așa sărată, doar ca să nu o arunci.
Nici nu e nevoie, pentru că există câteva metode rapide, ușoare și deloc costisitoare pentru a rezolva greșeala.
Diluează ciorbele și supele
O soluție rapidă pentru ciorbele prea sărate sau mâncărurile lichide în care ți-a scăpat sare este să adaugi apă. Doar toarnă puțină apă rece și readu ciorba pe foc mic. Este posibil să se estompeze aroma celorlalte ingrediente, dar vei fi echilibra nivelul de sare și poți adăuga condimente după gust, în timp ce o dai din nou în clocot.
Acreală
Suc de lămâie, oțet – oricare ar fi acidul, este ingredientul tău salvator. Folosește zeamă de lămâie sau un strop de oțet pentru a masca gstul prea sărat cu o aromă nouă.
Optează pentru ceva universal, cum ar fi oțetul de vin alb și nu alege niciodat borșul, pentru că și el conține sare.
Lasă mezelurile sau brânzeturile în apă
Dacă ai cumpărat o șuncă de la magazin sau o brânză mult prea sărate ca să le poți consuma, pur și simplu pune-le într-un vas și lasă-le să stea câteva ore. Sarea în exces se va scurge în apă.
Pune un cartof crud în ciorbă
Dacă ciorba sau tocana ta e prea sărată ori prea condimentată, taie un cartof mare în patru și adaugă-l în preparat.
Va absorbi pe măsură ce se gătește sarea în exces și va lăsa amidon în mâncare, care va dilua și mai mult sărătura.
Apelează la acest truc dacă ai scăpat doar puțin mai multă sare, pentru că amidonul nu poate absorbi prea multă sare în exces.
Adaugă iaurt, smântână sau smântână lichidă
Adăugarea unei componente cremoase poate schimba percepția gustului și face ca aroma felului de mâncare să pară mai blândă. Folosirea smântânii lichide într-un sos de roșii îl face mai bogat, dar are și rolul de a diminua sarea în exces.
Adaugă ceva dulce
Contracarează toate acele arome sărate amestecând un vârf de zahăr în supe, sosuri sau alte lichide. Ia în considerare zahărul brun pentru sosuri mai închise cum ar fi un sos pe bază de soia pentru preparate chinezești.
Adaugă legume, orez sau tăiței
Adaugă legume suplimentare, tăiței, orez sau alte cereale pentru a salva o rețetă, astfel încât să nu mai aibă gust prea sărat. Îți va ieși o cantitate mai mare, dar măcar nu vei arunca tot preparatul.
Cum să nu mai faci mâncare prea sărată
Fii atent la ingredientele care pot adăuga sare suplimentară în mâncare. Sosurile bogate în sodiu, cum ar fi sosul de soia sau de pește, își vor adăuga propria salinitate, împreună cu aroma.
Același lucru este valabil și pentru măsline, murături, capere și pește la conservă, cum ar fi anșoa.
În plus, parmezanul ras peste porția de paste poate adăuga mai multă sare decât realizezi. Dacă gătești cu brânzeturi fără un conținut mare de apă, ai grijă la cantitatea de sare.
De asemenea, mare atenție la borșul instant. Borșul din tărâțe la plic poate veni cu o cantitate mare de sare, motiv pentru care e posibil ca ciorba să îți iasă prea sărată. Cel mai bine e să folosești borș de casă.
Nici sosurile gata făcute, din comerț, cum ar fi un sos dulce acrișor sau orice fel de sos la borcan pe care îl folosești nu sunt tocmai de încredere și poți fi ușor păcălit să adaugi mai multă sare decât e necesar în mâncăruri.
Nu pune niciodată sare direct în oale, tigăi sau boluri în care gătești. Dacă verși prea mult, vei ajunge să strici mâncarea.
Verifică recipientul de sare de fiecare dată! Este o idee bună să te asiguri că nu ți se va desface capacul recipientului de sare în toată mâncarea.
Condimentează doar puțin în timp ce gătești și la final adaugă ce mai e nevoie.
Sarea se intensifică în supe și alte feluri de mâncare pe măsură ce lichidele se gătesc, așa că așteaptă până la final pentru a gust din felul de mâncare și adaugă orice mai are nevoie.
Nu mai adăuga sare. Medicii ne avertizează constant să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm, deoarece deseori depășim, fără să știm, recomandarea zilnică.
Evită să pui sare în timp ce gătești și adaugă doar la masă, atât cât ai nevoie. Acest lucru va permite tuturor să își săreze mâncarea în funcție de propriile preferințe.
De ce nu e bine să consumi sare în exces
Sarea este alcătuită din aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Este folosită în mod obișnuit pentru a adăuga aromă alimentelor sau a le conserva.
Sodiul este un mineral esențial pentru funcția musculară și nervoasă optimă. Împreună cu clorura, ajută și corpul să mențină echilibrul adecvat al apei și mineralelor.
Cu toate acestea, în ciuda funcțiilor sale esențiale, ingerarea unei cantități prea mari de sare poate avea efecte neplăcute, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Retenție de apa
În primul rând, poți observa că te simți mai umflat decât de obicei. Acest lucru se întâmplă deoarece rinichii doresc să mențină un raport corect sodiu-apă în corpul tău.
Pentru a face acest lucru, se folosesc de apa în plus pentru a compensa cantitatea suplimentară de sodiu pe care ai mâncat-o.
Această retenție crescută de apă poate duce la umflături, în special la nivelul mâinilor și a picioarelor, și poate determina creșterea în kilograme.
Creșterea tensiunii arteriale
O masă bogată în sare poate provoca, de asemenea, un volum mai mare de sânge să curgă prin vasele de sânge și arterele. Acest lucru poate duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale.
Acestea fiind spuse, nu toată lumea poate experimenta aceste efecte. De exemplu, cercetările sugerează că persoanele rezistente la sare pot să nu experimenteze o creștere a tensiunii arteriale după mesele bogate în sare.
Se consideră că sensibilitatea unei persoane la sare este influențată de factori precum genetica și hormonii. Îmbătrânirea și obezitatea pot amplifica, de asemenea, efectele de creștere a tensiunii arteriale ale dietelor bogate în sare.
Aceste variabile pot explica de ce dietele bogate în sare nu duc automat la creșterea tensiunii arteriale pentru toată lumea.
Sete intensă
Consumul unei mese sărate poate provoca, de asemenea gura uscată sau senzația de sete. Acesta este un alt mod prin care corpul tău încearcă să corecteze raportul sodiu-apă.
Creșterea rezultată a aportului de lichide te poate determina să urinezi mai mult decât de obicei.
Pe de altă parte, dacă nu consumi lichide după ce ai consumat cantități mari de sare poate determina creșterea nivelului de sodiu al corpului peste un nivel sigur, rezultând o afecțiune cunoscută sub numele de hipernatremie.
Hipernatremia poate provoca scurgerea apei din celulele tale în sânge, în încercarea de a dilua excesul de sodiu. Dacă este lăsată netratată, această deplasare a fluidului poate duce la confuzie, convulsii, comă și chiar moarte, potrivit specialiștilor.
Ce faci dacă ciorba iese prea acră? Trucuri prin care să poți repara greșeala
Sursa foto: 123rf.com