Despre cozonac

Este un desert dulce și cu un miez pufos, care poate avea diferite umpluturi, de la rahat, nucă, stafide, mac, până la cremă de ciocolată, cremă de vanilie sau fructe uscate.

Cozonacul este, de fapt, un împrumut de la desertul bulgăresc numit kozunak, combinat cu celebrul panettone al italienilor. În România, cozonacul a devenit tradițional și se prepară, în funcție de regiune, cu diverse umpluturi, împletiți sau simpli, în formă de chec. 

În antichitate, grecii avea un desert numit plakous, care era un fel de aluat dulce, cu miere și nuci, asemănător cu mucenicii românești. 

Odată cu folosirea drojdiei, rețetele s-au îmbunătățit și au apărut diverse rețete de cozonac. În Evul Mediu se făcea un desert asemănător cu cozonacul, dar umplut cu fructe uscate, pentru a se păstra mai mult timp.

Cozonac cu ciocolată

În mod normal, cozonacul se prepară din făină, drojdie, lapte, ouă, unt și coajă de citrice pentru aromă. Umplutura este clasică: nucă și cacao, stafide, mac sau rahat. În timp ce există mai multe combinații între aceste ingrediente, cozonacii cu rahat și cei cu nucă și cacao sunt cei mai populari. 

Echivalentul cozonacului în alte țări

Fiecare țară are propriul desert tradițional de Crăciun sau de Paște. Unele dintre aceste deserturi seamănă izbitor de tare cu tradiționalul cozonac, cum este cazul celebrului Panettone, desertul italienesc cu fructe confiate. 

Franța

Francezilor nu le lipsește de pe masa de Crăciun bușteanul sau buturga – bûche de Noël. Este o ruladă făcută din pandișpan pufos, decorat cu zahăr pudră sau învelit în ciocolată

Bûche de Noël

Portugalia

În Portugalia nu există Crăciun fără Bolo Rei, prăjitura regală. Este un pandispan pufos, copt într-o formă rotundă goală la mijloc, un fel de gogoașă mai mare. Se decorează cu fructe confiate, nuci sau cremă de lapte cu cocos. 

Bolo Rei

Italia

Nu este sărbătoare fără Panettone. Un aluat dulce și pufos, copt într-o tavă înaltă și umplut cu fructe confiate. Seamănă foarte mult cu cozonacul tradițional românesc și a fost inventat în Verona. 

Panettone

Polonia și Ucraina

În Polonia sau Ucraina, babka este desertul de Crăciun sau de Paște. Este un cozonac cu ciocolată, împletit. Aluatul se împarte în două fâșii și înainte de a se împleti se fac crestături pe fiecare fâșie. La final, ciocolata dinăuntru se va coace în cuptor, iar rezultatul este delicios. 

Cozonac Babka

Belgia

Cougnoux sau pâinea lui Iisus este prăjitura tradițională în Belgia. Este o pâine dulce, care adesea conține stafide și are formă de bebeluș. Este făcută dintr-un aluat asemănător cu cel din care se face cozonac. 

Spania

În Spania, de Paște se face Mona de Pascua, o rețetă de pâine dulce în formă de coroniță în care sunt așezate ouă vopsite. Ele se pot face și individuale, mai micuțe și cu un singur ou în centru. 

Trucuri pentru un cozonac cu ciocolată perfect

  • Pentru a face această rețetă, trebuie să știi câteva trucuri importante, indiferent de umplutura cozonacului tău.
  • Pentru început, trebuie să te asiguri că bucătăria în care faci cozonacul este caldă, ferită de curenți și de orice sursă de frig.
  • Apoi, ingredientele pe care le folosești trebuie să fie de cea mai bună calitate. Încearcă să folosești ouă proaspete de țară, cu gălbenușul portocaliu, astfel încât cozonacul să ias cu miez galben.
  • Înainte să te apuci de orice, scoate toate ingredientele necesare pentru cozonac pe masa din bucătărie și lasă-le câteva ore ca să ajungă la temperatura camerei. Este foarte important ca ingredientele să nu fie reci.
  • Asigură-te că folosești unt cu cel mai mare procent de grăsime. Grăsimea din unt este esențială pentru un cozonac pufos. Poți folosi și ulei, însă cozonacul nu se va rupe în fâșii și nu va fi la fel de afânat.
  • Pentru umplutura de ciocolată, asigură-te că folosești ciocolată de bună calitate, cu un conținut ridicat de cacao. Calitatea ciocolatei contează foarte mult, pentru că dacă vei folosi o ciocolată cu lapte normală din comerț, ea nu se va topi uniform și sunt șanse să se ardă în cuptor.
  • Folosește lapte proaspăt, nepasteurizat, dacă ai ocazia. Dacă nu, îndreaptă-te către un lapte cu un conținut ridicat de grăsime și nu folosi nicidecum lapte semidegresat.
  • Ai grijă ca formele în care coci cozonacii să fie de bună calitate. Poți folosi forme de silicon sau chiar fontă, dacă ai. Ca să nu se lipească nimic, tapetează formele cu o foaie de copt.
  • Folosește păstăi de vanilie, pentru o aromă intensă. Dacă vrei să îți iasă cel mai delicios cozonac, folosește păstaie de vanilie. Când încălzești laptele, taie o păstaie de vanilie, scoate-i semințele și adaugă-le în lapte. Apoi, pune păstaia cu totul și îndepărteaz-o când laptele s-a încălzit suficient.
  • Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii.
  • Ca sa nu se ardă cozonacii, pune hârtie de copt unsă cu ulei în tăvile de copt.

Rețeta de cozonac cu ciocolată

Pentru această rețetă de cozonac ai nevoie de următoarele ingrediente, din care îți vor ieși doi cozonaci. 

  • Pentru aluat:
  • 1 kilogram de făină tip 000
  • 400 ml lapte gras
  • 60 g zahăr pudră
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g unt gras
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • 100 g zahăr tos
  • 1 păstaie de vanilie
  • esență de vanilie
  • 1 portocală
  • 1 lămâie
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 150 g unt gras
  • 150 g ciocolată cu 60-70% cacao
  • 40 g cacao
  • 100 g zahăr
  • esență de vanilie
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 30 g lapte
  • 30 g zahăr brun

Mod de preparare: 

Pentru început, ține cont de sfaturile pentru un cozonac perfect și pufos de fiecare dată. Formează maiaua din laptele călduț încălzit cu vanilia, drojdia și zahărul tos și cel pudră. Amestecă totul bine și acoperă bolul pentru 10 minute. După cele 10 minute, ar trebui ca maiaua să se fi umflat. Vei observa un fel de spumă la suprafață, iar ăsta este un semn că drojdia s-a activat. 

Adaugă apoi esențele, untul topit, gălbenușurile, coaja rasă de portocală și lămâie și un praf de sare. Apoi, adaugă făina și frământă totul pe blatul de lucru până ce aluatul ți se dezlipește de mâine. Fă mișcări ample prin care să încorporezi aerul în aluat. 

După ce ai frământat, acoperă bolul cu un prosp curat și lasă-l într-un loc călduț timp de o oră. Ar trebui să își dubleze volumul. 

În acest timp, poți pregăti umplutura. Topește untul și apoi adaugă ciocolata mărunțită bine. Adaugă apoi cacaua și zahărul și amestecă cu telul. Pune și esența de vanilie și lasă deoparte la răcit. 

Aluat de cozonac

Împarte aluatul în două bucăți egale, pe blatul de lucru. Încinge cuptorul la 180 de grade și pregătește-ți tăvile de cozonac, tapetându-le cu hârtie de copt. 

Din prima bucată de aluat vei face două părți egale, pe care le vei întinde pe masă și le vei unge cu cremă. Apoi rulează-le ca pe o rulată și împletește-le între ele. Transferă ambii cozonaci în tăvi și lasă-i la crescut măcar 30 de minute. Unge-i cu amestecul de lapte și gălbenuș de ou apoi presară zahăr brun deasupra. 

Lasă-i în cuptor cam 20 de minute la 170 de grade, apoi scade temperatura la 150-160 și mai lasă-i încă 40 de minute. Când îi scoți, îi lași să se răcească în tăvi, apoi îi scoți și nu îi tai decât după ce s-au răcit complet. 

Nu ai chef să frămânți? Uite mai multe rețete de cozonac fără frământare

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News