Ce este maiaua?

Maiaua este agentul de fermentare și dospire care se folosește în aluaturile cu făină pentru pâine, cozonac, biscuiți, etc. Maiaua pentru pâine nu este dulce, precum maiaua clasică pentru cozonac, ci este puțin acrișoară. Maiaua care se folosește la prepararea pâinii este crescută doar din apă, făină și eventual sare ori semințe. Drojdia dezvoltată în maia nu este drojdie de bere ori drojdie comericală. Este o tulpină de drojdie inițial dezvoltată de pe coaja bobului de strugure și ulterior cultivată pe pat de azot, în regim intenes, pentru nevoile din alimentație.

Ce este bine să știm despre maia

În epoca modernă, maiaua a fost înlocuită cu drojdia de bere, dar această practică nu a fost adoptată de bucătăria tuturor popoarelor, în multe locuri de pe glob, preferându-se încă varianta pâinii cu maia. În Marea Britanie, de exemplu, maiaua deține o supremație de necontestat, ea comercializându-se în magazinele de specialitate și supermarket-uri proaspătă sau sub formă de pulbere deshidratată.

Despre beneficiile pâinii cu maia s-a scris mult și, este o certitudine că aceasta este mult mai sănătoasă decât „sora ei cu drojdie”. Sunt și alte avantaje: pâinea rămâne mai mult timp proaspătă și este mai gustoasă, crește mai frumos, mai uniform și „fără accidente”. Multe gospodine au încercat să facă maia în casă dar, după multe încercări eșuate, au renunțat. Condiția succesului pentru a face cea mai bună maia presupune respectarea câtorva condiții:

Maia pentru pâine (Foto: Pixabay)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3
 • Folosirea unui vas de sticlă sau faianță/porțelan, nu de lemn, aluminiu sau plastic;
 • Apă plată sau cât mai puțin mineralizată. Cea de la robinet trebuie lăsată 24 de ore să-și piardă clorul;
 • Respectarea strictă a cantităților indicate în rețetar prin folosirea unui cântar;
 • Respectarea orei la care se împrospătează maiaua.

Cel mai important aspect este cel legat de calitatea făinii: neapărat integrală (nu 000 și nici măcar 650) și, tot neapărat, folosirea făinii cumpărată direct de la producător. Făina din comerț ambalată conține stabilizatori și conservanți care împiedică procesul de fermentație. De fapt, aceasta este principala cauză a eșecurilor.

Cum se face maiaua naturală pentru pâine

Într-un borcan de minimum 800 ml (maiaua va crește din a treia zi) se pun 50 gr făină integrală și 60 ml apă la temperatura camerei. Compoziția se amestecă, pentru omogenizare și se pune în borcanul care se va acoperi cu un șervet ce nu va împiedica oxigenarea aluatului.

Maiaua trebuie „hrănită”

maiaua in borcan
Maia pentru pâine – cum trebuie păstrată maiaua

Să presupunem că ați făcut această manevră într-o seară, la ora 22. A doua zi, tot la ora 22, veți amesteca 50 gr făină integrală și 60 ml apă și, după omogenizare, o veți amesteca cu maiaua din borcan. Acoperiți din nou. Repetați procedura în a treia seară, la aceiași, oră, amestecând tot 50 gr făină și 60 ml apă cu maia din borcan. Veți avea, astfel, la fermentat, în acel vas, după trei zile, 150 gr făină și 180 ml apă. Această procedură înseamnă că „hrăniți maiaua”.

În absența acestei hrane, baza „moare” pentru că procesul de fermentație încetează. Din a treia zi, în funcție de temperatura camerei, maiaua trebuie „să învie”, indiciul fiind apariția bășicuțelor care se formează în întreaga masă (vezi foto). Din a treia zi, maiaua trebuie să-și dubleze volumul. Puteți repeta hrănirea maielei în a patra și, maximum, în a 5-a zi.

După care, 150 – 200 de grame din acest aluat buretos se va folosi pentru prepararea pâinii. Restul se va pune în frigider și, de 2 -3 ori pe săptămînă, tot seara, pentru a se păstra un ritm de creștere normal se vor adăuga 50 gr făină și 60 ml apă. Maiaua poate fi păstrată la frigider săptămâni de-a rândul, condiția fiind alimentarea ei regulată și, firește, consumarea ei, de-a lungul timpului.

Maiaua pentru pâine – Nu se mai folosește drojdie

La aluatul pentru pâine veți folosi (pentru început, până căpătați experiență) apă, sare, făină (cea mai indicată este cea de tip 450/650 sau amestec și de evitat tipul 000), eventual o linguriță de ulei, nu se mai pune drojdie de bere deloc. Timpul de creștere al aluatului cu maia durează mai mult decât al celui cu drojdie. Folosiți vase de coacere încinse în prealabil. Pe prima treaptă a cuptorului puneți o tavă cu apă care va degaja aburi fierbinți în primele 20 de minte ale coacerii, după care tava va fi scoasă. În locul tăvii de coacere clasică, încercați varianta unei cratițe înalte cu capac sau un vas gros de ceramică.

Tăierea pâinii cu cuțitul înainte de a introduce tava în cuptor favorizează creșterea, permițând o mai rapidă eliberare a bulelor de aer. Ungerea cu ou sau apă este de evitat până căpătați dexteritate (există riscul de a uda aluatul sau de a-l face să cadă). A nu se tăia pâinea scoasă din cuptor decât după 3 – 4 ore, timp în care ea se va „odihni”, acoperită cu un șervet de bumbac împăturit, care să permită aerisirea. Rețineți că, procesul coacerii pâinii continuă în acest răstimp, în care pâinea pierde o cantitate importantă de apă prin aburii eliberați, încetul cu încetul.

Rețeta de drojdie cu bere

Poți face drojdie acasă din doar câteva ingrediente: bere, zahăr și făină. Însă, trebuie știut faptul că drojdia pregătită în casă nu poate fi folosită imediat, ci după ce este lăsată o noapte să se odihnească.

Cum faci drojdie de casă cu bere

 • 100 ml bere nepasteurizată;
 • o linguriță de zahăr;
 • o lingură de făină.

Ce ai de făcut:

Se amestecă toate ingredientele într-un vas mare, se acoperă vasul și se lasă peste noapte la temperatura camerei.

Cantitatea de drojdie pe care o obții este echivalentul unui cubuleț de drojdie proaspătă de 50 de grame.

Beneficiile consumului pâinii cu maia

 • Consumul de pâine cu maia nu balonează și este benefică pentru flora intestinală;
 • Consumul de pâine cu maia nu îngrașă;
 • Pâinea cu maia nu provoacă alergii deoarece nu conține decât apă, făină și sare;
 • Pâinea cu maia este tolerată și de persoanele care suferă de diabet deoarece are un indice glicemic mai scăzut față de pâinea făcută din drojdie comercială;
 • Pâinea cu maia este recomandată în dietele de slăbit;
 • Pâine cu maia se menține proaspătă pentru mult timp deoarece nu se alterează;
Citeşte şi:

Retețe de cozonac. Cum faci cei mai gustoși și pufoși cozonaci | 12 rețete

Reţeta originală de mici – cum se făceau mititeii acum 100 de ani!

Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase

Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
PARTENERI - GSP.RO
Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Știrileprotv.ro
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good