Cum să faci un cozonac cu mac pufos – trucuri și sfaturi

Mirosul de cozonac cald ne duce pe mulți dintre noi cu gândul la sărbătorile în familie, la copilărie, poate chiar la casa bunicilor. Cozonacul poate avea o multitudine de variante și umpluturi, însă cozonacul cu mac are un farmec aparte.

Cozonacul cu mac reușit pornește întotdeauna de la o atenție specială acordată ingredientelor. Un prim truc este să te asiguri că toate ingredientele sunt aduse la temperatura camerei cu suficient timp înainte.

Un alt secret important este calitatea făinii, așa că alege o făină albă foarte fină și cu un conținut ridicat de gluten. Aceasta ajută aluatul să prindă elasticitatea necesară în timpul dospirii, rezultând un cozonac crescut, pufos. De asemenea, nu te grăbi să adaugi tot zahărul și tot untul dintr-o dată. În felul acesta, drojdia își poate face treaba, iar textura finală devine mult mai pufoasă.

Pentru un plus de aromă, folosește ingrediente naturale, coajă rasă de lămâie și portocală, o păstaie de vanilie sau esențe de calitate superioară. Aromele ieftine și sintetice pot afecta gustul final. Există și un mic truc folosit de mulți pasionați de cozonac, o linguriță de rom sau de coniac bun poate echilibra gustul și intensifica aromele, fără a domina compoziția.

Temperatura este un alt element cheie. Aluatul trebuie lăsat la dospit într-un mediu cald și liniștit, ferit de curenți de aer. Un truc simplu este să încălzești cuptorul câteva minute, să-l oprești și să pui bolul cu aluat înăuntru, cu ușa închisă. Acolo se creează o cameră de dospire perfectă.

Ca să obții un cozonac care rămâne pufos și moale mai multe zile, încearcă să nu exagerezi cu făina. Un aluat prea tare pierde din delicatețe. Este mai bine ca aluatul să fie ușor lipicios la început, elasticitatea vine din frământare, nu din făină în exces.

Când vine vorba despre umplutura de mac, secretul este hidratarea. Un mac bine pregătit, legat cu lapte, unt și puțin zahăr, rămâne cremos și nu absoarbe umezeala din aluat. Un truc excelent pentru aromă este să adaugi în mac puțină coajă de lămâie, un strop de vanilie sau chiar o cantitate mică de scorțișoară, nu mult, doar atât cât să dea profunzime gustului.

Un alt detaliu care face diferența este echilibrul dintre aluat și umplutură. Prea mult mac îngreunează structura și împiedică dospirea în formă, prea puțin lasă cozonacul fad. Ideal e ca umplutura să fie generoasă, dar bine distribuită.

Înainte de coacere, poți unge cozonacul cu ou amestecat cu puțin lapte pentru o crustă lucioasă, apoi îl poți presăra cu fulgi subțiri de migdale, zahăr tos sau mac simplu pentru un plus de textură.

Un cozonac perfect copt, care să își păstreze aluatul pufos, dar și suprafața ușor crocantă, are nevoie de o temperatură de coacere la cuptor de 160 -170 de grade Celsius.

De asemenea, este foarte important ca, în prima jumătate de oră de când cozonacul a fost pus în cuptor, să nu deschizi ușa acestuia. Acest lucru permite aluatului să-și dezvolte structura în mod corespunzător, asigurându-vă astfel un rezultat perfect.

După coacere, acoperă cozonacul cald cu un prosop curat. Aburul reținut va păstra coaja moale, iar interiorul va rămâne umed și pufos.

Rețete de cozonac cu mac

Iată unele dintre cele mai apreciate rețete de cozonac cu umplutură de mac:

Cozonac pufos cu mac

Cozonac pufos cu mac
Cozonac pufos cu mac

Ingrediente

Pentru aluat

  • 1 kg făină tip 000, cernută
  • 300 ml lapte călduț
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt gras, topit și răcorit
  • 6 gălbenușuri
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • 1 lingură ulei (pentru frământare)
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 lingură extract de vanilie sau 1 păstaie
  • 1 lingură rom/coniac (opțional)

Pentru umplutura de mac

  • 300 g mac măcinat
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 50 g unt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie

Pentru finisat

  • 1 ou + 1 lingură de lapte
  • semințe de mac / migdale / zahăr tos (opțional)

Mod de preparare

Pentru început, pregătește maiaua. Încălzește ușor laptele, doar cât să fie călduț, și amestecă într-un bol mic drojdia cu câteva linguri de lapte și o linguriță de zahăr. Adaugă apoi două linguri de făină și las-o 10-15 minute să se activeze. Vei ști că este gata când capătă volum și formează mici bule la suprafață.

Cât timp maiaua își face treaba, freacă gălbenușurile cu un praf de sare . Într-un bol mare pune făina cernută, zahărul, aromele (vanilie, coaja de lămâie și portocală) și toarnă maiaua crescută în mijloc. Începe să frămânți, turnând puțin câte puțin din laptele cald.

Când aluatul începe să se lege, încorporează treptat untul topit, având grijă să îl adaugi în mai multe etape, pentru a-l absorbi uniform. Frământă 10-15 minute, până când aluatul devine elastic, neted și ușor lucios. La final, unge-l cu puțin ulei, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald, până când își dublează volumul.

În acest timp, poți pregăti umplutura de mac. Pune laptele la încălzit împreună cu zahărul, iar când ajunge la punctul de fierbere, adaugă macul măcinat. Amestecă bine și fierbe doar puțin, până când compoziția începe să se îngroașe. Oprește focul și încorporează untul, vanilia, coaja de lămâie și, dacă dorești, mierea, care aduce o textură mai fină și un plus de aromă. Lasă umplutura să se răcească complet înainte de a o întinde pe aluat.

După ce aluatul a crescut frumos, împarte-l în două părți egale. Presară puțină făină pe blat și întinde prima bucată într-o foaie groasă de aproximativ un centimetru. Întinde uniform umplutura de mac, apoi rulează strâns foaia. Procedează la fel și cu a doua bucată. Poți așeza rulourile în tăvi ca atare, ori le poți împleti pentru un aspect mai bogat. Tăvile trebuie tapetate cu hârtie de copt. Lasă cozonacii în tăvi încă 30-45 de minute la dospit, pentru a prinde volum.

Înainte de coacere, unge cozonacii cu un ou amestecat cu o lingură de lapte, pentru o crustă lucioasă și aurie. Dacă îți place, presară pe deasupra mac, zahăr tos sau fulgi de migdale. Coace-i în cuptorul preîncălzit la 170C, timp de 45-55 de minute, în funcție de cuptor. Sunt gata atunci când devin rumeni și parfumați, iar scobitoarea iese curată.

După ce îi scoți din cuptor, acoperă-i cu un prosop curat pentru a rămâne moi și pufoși. Lasă-i să se răcorească înainte de a-i tăia, ca să își păstreze forma frumoasă.

Cozonac cu umplutură de mac

Ingrediente

Pentru aluatul de cozonac:

  • 400 gr făină;
  • 60 gr unt;
  • 50 gr zahăr;
  • 1 cub de drojdie de bere;
  • 1 ou;
  • 1 gălbenuş;
  • 125 ml lapte călduţ;
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie;
  • 1 plic zahăr vanilat; sare.

Pentru umplutua cozonacului:

  • 200 g mac;
  • 100 g zahăr;
  • 150 ml lapte;
  • 1 lingurita unt;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 1 lingura coajă rasă de lămâie.

Mod de preparare

Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute. Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie. În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou.

Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră.

Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit. Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm, care se ung cu mac, se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.

Rețetă de cozonac cu mac și stafide

Rețetă de cozonac cu mac și stafide
Rețetă de cozonac cu mac și stafide

Ingrediente:

  • 1 pachetel de drojdie;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 2/3 ceașcă de apă caldă;
  • 1 cană de unt;
  • ¼ pahar de zahăr;
  • ½ linguriță de sare;
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie;
  • ¼ pahar de lapte praf;
  • 2 căni de făină;
  • semințe mac;
  • Stafide;
  • jumătate de cană de lapte;
  • 1 ou.

Mod de preparare

Într-un pahar se dizolvă drojdia și zahărul în apă, iar apoi se lasă timp de câteva minute. Între timp, într-un castron mare sau pe blatul de lucru, se amestecă untul cu zahăr, sare, coaja de lamâie și lapte. Se adaugă apoi două căni de făină, alternativ cu amestecul de drojdie.

Se amestecă aluatul bine, iar apoi se pune pe o suprafață presărată cu făină. Se amestecă aproximativ 10 minute, până când aluatul este fin. Se adaugă mai multă făină dacă este necesar. Aluatul se pune apoi într-un vas uns, unde se lasă să crească aproximativ o oră.

Se amestecă semințele de mac, zahărul, stafidele, laptele și restul de coajă de lămâie. Se toarnă apă fierbinte peste amestec și se fierbe aproximativ 10 minute până se face o pastă destul de groasă. Ulterior, aluatul se împarte în două, se întinde și se umple cu mac, apoi se răsucește. Cozonacii se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și se coc aproximativ o oră.

Descoperă și ale rețete de cozonac delicioase și pufoase.

Cozonac cu mac și nucă

Cozonac cu mac și nucă
Cozonac cu mac și nucă

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 1 vârf de sare
  • 70 g zahăr
  • 250 ml apă călduţă
  • 1 ou
  • 150 g unt

Umplutură:

  • 2 pachete seminţe de mac
  • 125 ml lapte
  • 50 g unt
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 50 g coajă rasă de lămâie/portocală
  • 50 g stafide
  • 50 g nuci tocate
  • 1 ou

Decor:

  • 125 g zahăr pudră
  • 20 ml rom

Drojdia se dizolvă cu zahărul în apa călduţă. Apoi se pun şi restul ingredientelor pentru aluat, se amestecă şi se ţine la cald, cca 30 de minute.

Se pun seminţele de mac în lapte şi se lasă 5 minute să se înmoaie, după care se pun untul, scorţişoara, coaja rasă de lămâie şi portocală, stafidele, nucile şi oul şi se amestecă bine.

Se întinde aluatul, apoi se pune umplutura, se rulează şi se închide la capete. Se înveleşte în hârtie de copt şi se coace 1 oră, la foc mediu. Se amestecă zahărul pudră cu romul şi se unge cozonacul cât e cald, cu o pensulă specială

Sursă foto – Shutterstock.com

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.