Ingrediente pentru cozonacul cu nucă și cacao

Pentru aluatul cozonacului

  • 5 gălbenușuri,
  • 1 kg de făină,
  • 250 de grame de zahăr,
  • 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime,
  • 50 de grame de drojdie,
  • 1 lingură de untură,
  • 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță),
  • coaja de la o lămâie,
  • coajă rasă de portocală,
  • esență de vanilie

Pentru umplutura de nucă și cacao

  • 500g miez de nucă,
  • albușurile de la 5 ouă,
  • 50g cacao,
  • esență de rom,
  • esență de vanilie

Cum faci cozonac cu nucă și cacao

Trucuri pentru cozonac cu nucă și cacao pufos

Ingredientele – făina, ouăle, nucile, etc – trebuie să fie la temperatura camerei.

În bucătărie trebuie să fie cald pe tot parcursul pregătirii cozonacului.

Vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine.

Folosește numai ouă de găină, nu de rață sau de gâscă.

Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte.

Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.

Cerne făina înainte de a o folosi.

Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici.

CNAIR a cerut voie să taie plopii bătrâni de pe marginea unei șosele, a primit „undă verde”, dar n-a mai făcut nimic: un copac s-a prăbușit ulterior și a ucis un om. Cum se apără compania
Recomandări
CNAIR a cerut voie să taie plopii bătrâni de pe marginea unei șosele, a primit „undă verde”, dar n-a mai făcut nimic: un copac s-a prăbușit ulterior și a ucis un om. Cum se apără compania

Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi.

Pregătirea cozonacului cu nucă și cacao

Drojdia se dizolvă cu o linguriță de zahăr și cu puțin lapte cald, peste care se adaugă o jumătate de lingură de faină. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul.

Ulterior, se pregătește aluatul pentru cozonacul cu nucă și cacao.

Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Laptele nu trebuie să fie fierbinte ci doar călduț.

Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se topește un pic untura și se ung mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.

Se frământă aluatul bine (cam 20-30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească într-un vas acoperit, la cald, aproximativ o oră sau până când iși dublează volumul.

Umplutura pentru cozonacul cu nucă și cacao se pregătește astfel:

Într-un alt bol, albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata, esențele și se amestecă întrega compoziție.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Pregătește nuca! Curăț-o bine (nimic nu e mai neplăcut decât să simți coji de nucă în felia de cozonac, când o mănânci). Pentru a înlătura gustul amar, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.

Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe.

Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat și se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură.

Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi.

După ce ai pus umputura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii. Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.

Tăvile se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii. După ce cozonacii s-au rumenit deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.

Citește și alte retete de cozonac, cu sau fără frâmântare.

Poftă bună!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Roxana22   •   13.09.2023, 22:43

reteta excelenta

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Gigantul britanic care va investi în România. Afacerea are venituri uriașe
FANATIK.RO
Gigantul britanic care va investi în România. Afacerea are venituri uriașe
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Testul pe care doar cei foarte inteligenți îl trec. Poți descoperi numărul lipsă în 10 secunde?
FANATIK.RO
Testul pe care doar cei foarte inteligenți îl trec. Poți descoperi numărul lipsă în 10 secunde?
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Știrileprotv.ro
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Momentul exploziei care a devastat blocul din Craiova. O cameră de supraveghere a surprins imaginile dezastrului
Observatornews.ro
Momentul exploziei care a devastat blocul din Craiova. O cameră de supraveghere a surprins imaginile dezastrului
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
RECOMANDĂRI