Cuprins:
Ce înseamnă să asezonezi o tigaie de fontă
Ei bine, majoritatea regulilor complexe ale tigăii de fontă nu sunt nimic mai mult decât superstiții. Când primești o tigaie nouă din fontă, supune-o la o rundă de asezonare de bază apoi folosește-ți tigaia cât mai mult posibil. E la fel ca atunci când folosești o piatră de pizza. Cu cât o folosești mai mult, cu atât va deveni mai bună.
O tigaie din fontă este, la propriu, o bucată mare de fier turnată în formă de ustensile de gătit. Fierul, în sine, este de culoare gri tun și foarte reactiv, putând rugini în câteva minute doar în aerul umed. Dacă încerci să gătești într-o tigaie de fier goală și nu numai că rugina va fi o problemă, dar și mâncarea se va lipi de ea.
Ceea ce ai nevoie este asezonarea tigăii. Asezonarea, în acest caz, nu are nimic de-a face cu sarea sau condimentele. În schimb, descrie un strat dur și protector care se formează prin încălzirea unor straturi incredibil de subțiri de grăsime (cum ar fi uleiul) pe fontă.
Pe măsură ce grăsimea este încălzită, se leagă de metal și de ea însăși într-un proces numit polimerizare, grăsimea transformându-se într-o formă de plastic. După ce au fost aplicate suficiente straturi, ceea ce se obține în final nu este un strat gras, ci o piele dură și înnegrită care protejează metalul. Din fericire, aceasta are și proprietăți antiaderente care fac ca alimentele să nu se lipească.
Cum să asezonezi o tigaie nouă din fontă
Noua ta tigaie din fontă va veni aproape întotdeauna din fabrică cu un anumit grad de presezonare pe ea, dar, în general, vei dori să mai așezi câteva pe deasupra pentru a te asigura că este bună.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9df7667fe39b2f7e5db382cbbbe35f01.jpg)
După ce ai adăugat propriile straturi de grăsime și ulei și ai încins-o, folosește tigaia și va fi bună și peste ani de zile.
Spală și usucă tigaia
Este greu de spus exact ce s-a întâmplat cu acea tigaie între momentul în care a ieșit de pe linia de fabricație și cel în care a ajuns în bucătăria ta, așa că vei dori să o speli înainte de a începe să o asezonezi.
Freacă bine tigaia cu apă caldă cu detergent de vase apoi usuc-o bine. Chiar și după uscarea cu prosopul, este posibil să rămână ceva umezeală la suprafață, așa că cel mai bine este să pui tigaia pe flacăra aragazului timp de un minut sau două pentru a se evapora orice picătură de apă care persistă.
Freacă tigaia peste tot cu ulei
Acum că tigaia este curată și uscată, freac-o pe toată suprafața, pe dinăuntru și pe dinafară – inclusiv pe mâner – cu ulei de gătit.Poți folosi uleiul vegetal, de canola și de porumb. Funcționează bine și sunt mai ușor de întins decât grăsimile saturate, cum ar fi untura sau untul. Nu este nevoie să mergi să cumperi uleiuri speciale doar pentru asezonare!.
Cheia aici este să freci uleiul peste tot, dar apoi să lustruiești atât de bine încât tigaia să nu mai pară nici măcar puțin unsuroasă. Chiar și o cantitate mică de ulei în exces pe tigaie se poate aduna în timpul asezonării, formând mici picături întărite pe suprafața de gătit, sau poate deveni lipicios dacă este lăsat nefolosit timp de câteva zile.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a56445b61130377d9ff3ac6a155aa527.jpg)
Încălzește tigaia în cuptor
Pune tigaia unsă cu ulei în cuptorul preîncălzit la 220 de grade și las-o acolo timp de 30 de minute. S-ar putea să iasă puțin fum, așa că ține bucătăria bine ventilată. În acest timp, uleiul se va polimeriza și va forma primul din cele câteva straturi dure, ca de plastic, pe care le vei pune.
Motivul pentru care folosim cuptorul aici este pentru că acesta oferă o căldură uniformă care va fixa mai eficient uleiul pe toată tigaia. Chiar și cele mai bune ochiuri de pe aragaz vor produce puncte calde și reci, ceea ce poate duce la o asezonare inițială neuniformă.
Deși nu este esențial, mai ales dacă ai șters tot excesul de ulei, poți să întorci tigaia cu susul în jos și să pui o foaie de copt sau o bucată de folie de aluminiu dedesubt. Este doar o asigurare suplimentară împotriva oricărui exces de ulei care decide să curgă și să se adune, deoarece gravitația îl va scoate din tigaie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f297300a084ba8e2799a321b4638f32e.jpg)
Repetă pasul de 3 sau 4 ori
Când a trecut jumătate de oră, scoate tigaia. (Țineți minte: este fierbinte!) Acum freac-o încă o dată pe toată suprafața cu ulei, lustruind-o ca mai înainte. Apoi pune-o din nou în cuptor pentru încă 30 de minute. În total, vei dori să faceți acest proces de ungere și încălzire de trei sau patru ori, pentru a stabili un strat inițial bun de asezonare.
După ce ai terminat, lăsați tigaia să se răcească. Acum este pregătită pentru a găti în ea.
Viitoarele sesiuni de asezonare
Unii oameni au impresia că fonta necesită multă întreținere, necesitând procesul de asezonare de mai sus din nou și din nou pentru a menține tigăile în stare de funcționare excelentă.
Nu este așa! Tot ce trebuie să faci de acum înainte este să îți folosești tigaia. De fiecare dată când gătești în ea cu un anumit tip de grăsime, vei asezona suplimentar. Odată ce ai acumulat un strat bun de asezonare, poți folosi tigaia din fontă chiar și pentru alimente acide, cum ar fi roșiile și sosurile, fără griji.
O tigaie din fontă bine asezonată este o tigaie des folosită pentru diverse preparate, sosuri, pui prăjit, legume sotate, pâine prăjită, cartofi în baie de ulei, omlete, tocănițe sau fripturi.
Sursa foto: 123rf.com
Cea mai bună rețetă de socată. Cum faci socată tradițională, ca pe vremea bunicii
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_29d31cab1538a0ef6cf357181a81e4c2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_1318a621a93062f62516f94747b33c83.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_540a8aa05af1133700696c834e7ce66d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_25968651d36bad2f1ed5625338b3d4bc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_636a522beb50e89396ef713a296f6df2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_2095328a88a077351a0e7f77e8a3ac50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_cb6a72a6e4740ea4ab6807e3777c94a3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.