Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

Rețetă de socată - cum faci cea mai bună socată (Foto: Pixabay)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce este socul și când sunt florile bune pentru socată

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Socul are denumirea botanică Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.

Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
Recomandări
Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
flori de soc pentru socata
Florile de soc

În ceea ce privește socata, pentru o rețetă de socată ca pe vremea bunicii, răcoroasă și gustoasă, avem nevoie de florile de soc. Acestea e bine să fie recoltate la începutul înfloririi,  cand 70-80% dintre ele sunt înflorite. Daca sunt culese prea târziu florile devin amare iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.

Cum se face socata:

Ingrediente socată – rețeta bunicii

Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de:

  • 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
  • 4 lămâi,
  • 10 litri de apă,
  • 1 kg de zahăr,
  • 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
socata cu lamaie
Socată cu lămâie

Cum se prepară socata

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”
Recomandări
Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

Socată fără zahăr – rețetă

Ingrediente socată fără zahăr:

  • 10-12 flori de soc înflorite;
  • 125 de grame de stafide (stafide care au fost rehidratate peste noapte și zdrobite cu blenderul);
  • 3 lămâi feliate, cu tot cu coajă.

Cum se prepară socata fără zahăr:

Toate ingredientele se adaugă într-un borcan de 3 litri și se acoperă cu apă plată, filtrată. Borcanul trebuie lăsat în lumina soarelui, iar socata trebuie amestecată de două ori pe zi: dimineața și seara, cu o lingură de lemn. După două zile, poți gusta socata pentru a verifica dacă îți dorești o băutură și mai acidulată.

Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese
Recomandări
Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese

După ce are gustul perfect, socata fără zahar, se strecoară și se pune în sticle, după care se păstrează la frigider.

Socată acidulată – rețetă

Ingrediente socată acidulată

  • 10-12 flori de soc;
  • 10 litri de apă;
  • 2 Kg de zahăr;
  • 2 Lămâi mari;
  • 25 de gr de drojdie proaspătă;
  • 4 Linguri de oțet de mere;
  • Un pliculeț de sare de lămâie.

Cum se prepară socata acidulată

Într-un vas de 10 litri cu apă se adaugă florile de soc și lămâile tăiate în cubulețe potrivite, după care se pune totul la fiert. Când socata începe să fiarbă, mai ții totul pe foc doar pentru cinci minute, după care lași să se răcească. Când socata este călduță, se adaugă sucul de lămâie și drojdia și se amestecă totul foarte bine.

Socata se păstrează în același vas timp de 6 zile, iar de două ori pe zi trebuie amestecată, dimineața și seara.

După 6 zile, socata se poate pune în sticle și se păstrează la frigider

cum se face socata

Suc de soc – rețetă

Rețetă tradițională pentru suc de soc – socată

Ingrediente suc de soc:

  • 10-12 flori de soc (pot fi adăugate și mai multe flori, dacă îți dorești un suc concentrat);
  • 1 kg de zahăr;
  • 8 gr de drojdie;
  • 8 litri de apă rece;
  • 2-3 lămâi mari;
  • Un borcan de 10 litri.

Cum se prepară sucul de soc:

Florile de soc trebuie spălate foarte bine și puse pe fundul borcanului, după care se adaugă zahărul, sucul de lămâie și cojile de lămâie tăiate felii, se pune apa și se lasă la macerat până ziua următoare.

A doua zi, borcanul trebuie umplut cu apă rece, se adaugă drojdia și se amestecă foarte bine. Se acoperă sucul de soc cu un tifon și se lasă la păstrat într-un loc însorit pentru 2, maxim 3 zile.

Sucul de soc trebuie amestecat în fiecare zi, dimineața și seara, iar atunci când a ajuns la nivelul de acciditate pe care ți-l dorești, îl poți strecora în sticle și îl poți depozita în frigider.

Vin de soc – rețetă

Ingrediente vin de soc

  • 10 flori de soc (uscate sau proaspete);
  • 1 kg de zahăr brun;
  • 2 linguri zahăr brun;
  • 1 Lămâie;
  • 100 ml de oțet de vin;
  • 46 litri de apă;

Mod de preparare vin de soc

Se adaugă apa într-un vas și se pune pe foc împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă. Florile de soc se amestecă cu zeama de la lămâie într-un borcan de 10 litri, iar peste adaugi siropul de zahăr cu apă. Gura borcanului trebuie acoperită cu o bucată de tifon, iar deasupra trebuie așezată o farfurie, pentru o stabilitate mai bună. Amestecul se ține la temperatura camerei pentru 48 de ore, dar se amestecă de 3, maxim 4 ori pe zi cu o lingură de lemn.

După cele 48 de ore, strecori lichidul obținut într-un alt vas, tot printr-un tifon, și caramelizezi băutura cu cele 2 linguri de zahăr pe care le-ai amestecat înainte cu 3 linguri de apă. Se amestecă tot conținutul foarte bine, după care se adaugă oțetul.

Vinul de soc se omogenizează bine și se strecoară în sticle de un litru, pe care le astupi cu un dop de plută și le depozitezi la rece.

Socată cu lămâie – rețetă

Ingrediente socată cu lămâie

  • 10 flori de soc, mari cât palma
  • 350 g zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • coaja unei lămâi
  • 5 L apă plată
  • 1/2 pliculeț drojdie (opțional)


Mod de preparare socată cu lămâie

Pune 0.5 L de apă din toata cantitatea într-o cratiță, împreună cu zahărul. Adu cratița la foc mic și las-o până când zahărul se dizolvă (nu trebuie să fiarbă).


Lasă apa să se răcească. În răstimp, pregăteste celelalte ingrediente pentru socată: spală florile de soc pentru a le curăța de praf și eventuale insecte, răzuiește una din lămâi de coajă, apoi stoarce-le pe amândouă.


Într-un borcan mare de murături, se pun florile de soc, coaja, zeama de lămâie și drojdia granulată, dacă folosești (rolul drojdiei e de a grăbi procesul de fermentare, însă nu e neapărat necesară).


Deasupra lor toarnă siropul răcit, restul de apă și amestecă energic pentru omogenizare. Lasă borcanul acoperit cu o farfurie/folie de plastic, la soare. Amestecă în fiecare zi, de două ori pe zi. După 3-4 zile, depozitează socata la frigider și consum-o cât mai repede.

Beneficiile socului

Ceaiul de soc vindecă tusea

Ceaiul de flori de soc este bun pentru vindecarea tusei, în afecțiunile aparatului respirator (răceala, gripă, bronșita), dar și în reumatism sau boli ale aparatului urinar. Ceaiul de soc facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, astfel că este recomandat în curele pentru slăbit. El are și proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace.

Socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.

flori de soc lamaie

Socul poate ajuta la combaterea febrei

Socul poate ajuta în stările febrile Are și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă.

Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor. Farmacistul Ovidiu Bojor recomandă o infuzie din flori de soc dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, seara înainte de culcare. Din fructele bine coapte (o lingură la o cană cu apă) se prepară un decoct. Se beau două-trei căni pe zi. Trebuie să fii atentă pentru că cele verzi sunt toxice.Extern, infuzia concentrată din 40 de g de flori la un litru de apă poate fi folosită pentru cataplasme aplicate în degerături și contuzii.

Socul poate combate blocajele de la nivel psihic

Socata, în ciuda faptului că nu conține alcool, are efecte euforizante semnificative, fapt ce o face un remediu excelent pentru relaxarea organismului și pentru depășirea blocajelor psihice. Terapia cu socată este indicată persoanelor emotive ori interiorizate.

Socata poate stimula lactația

Socata are efect galactogog, mai exact stimulează secreția de lapte femeilor care alăptează. În urma discuției cu mediul specialist, acesta poate recomanda o cură cu socată, în funcție de nevoie. Consultați medicul specialist.

Socată în sarcină

Trebuie știut că socul (socata sau ceaiul de soc) nu este indicat în timpul sarcinii.

Socată tradițioanală, ceai de soc sau vin de soctoate sunt băuturi ideal de consumat pe perioada verii. Sunt naturale, pot fi făcute cu ușurință acasă și oferă o mulțime de beneficii organismului!

Surse:

An Evidence-Based Systematic Review of Elderberry and Elderflower (Sambucus nigra ) by the Natural Standard Research Collaboration

WebMD

Alte rețete de socată pe retetepractice.ro:

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Observatornews.ro
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Știrileprotv.ro
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat acest produs nu trebuie să-l mănânce. E periculos pentru sănătate
FANATIK.RO
Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat acest produs nu trebuie să-l mănânce. E periculos pentru sănătate
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
HOROSCOP
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă