2. Păstrează medicamentele într-un loc întunecos și răcoros. Dulapul din baie sau cel din bucătărie nu oferă cele mai bune condiții de păstrare. Medicamentele sunt testate în anumite condiții și eficienţa lor e maximă dacă acestea sunt respectate ulterior. Medicamentele trebuie păstrate într-un mediu întune-cos, ferit de căldură sau de umezeală. Aceste indicații sunt men-ționate pe fiecare prospect sau cutie de ambalaje.
3. Acordă mare atenție termenului de valabilitate. Perioada de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, tocmai de aceea tendința este de a nu acorda atenție acestui aspect. Un medicament expirat poate fi dăunător organismului, cu atât mai mult dacă nu a fost depozitat în condițiile corespunzătoare. În cel mai bun caz, acesta va avea o eficacitate scăzută, dar în cel mai rău caz poate stârni reacții adverse grave ale organismului. E indicat ca periodic să fie consultat termenul de valabilitate al medicamentelor.
4. Ține cutia de medicamente departe de copii. Organismul co-piilor nu este suficient de matur pentru a absorbi medica-mentele și a le elimina în aceleași condiții ca un adult. De aceea, orice medicament pe care cel mic îl consumă poate avea con-secinta grave asupra sănătății lui. Cutia cu medicamente trebuie păstrată într-un dulap la înălțime, iar accesul la ea să nu se facă niciodată în prezența celui mic.
5. Mare atenție în cazul medicamentelor eliberate pe baza prescripţiei medicale. Acestea trebuie administrate sub supervizarea medicului, întrucât pot avea indicații foarte precise privind interacţiunea cu alte tratamente sau contraindicații pentru alte afecțiuni. Cel mai bine este să arunci aceste medicamente la încheierea tratamentului, pentru a elimina tentația de a le folosi ulterior, fără a consulta medicul înainte.
Atenție! Ai grijă la automedicație!
Nu lua medicamente decât la recomandarea medicului și decât pentru perioada recomandată. Nu împrumuta medicamente altor persoane. Dacă prezinţi aceleași simptome pe care le-ai avut în trecut, nu îţi administra din medicamentele rămase de atunci. De asemenea, nu toate medicamentele au nevoie să stea în frigider, dar sunt câteva pentru care există o indicație în acest sens: vaccinurile, unele soluții preparate în farmacie pentru copii, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!