De Rodica Dirzu,

 

Ingrediente: 1 kg carne de vită (rasol și piept sau gât), 3-4 morcovi, o rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac, o țelină mică, 200 g fasole verde și 200 g mazăre (congelate), 3 cartofi, 4 roșii, o legătură de leuștean, o legătură de frunze de țelină, 500-1000 ml borș, 2 linguri de ulei, 5 l apă, sare, piper; pentru servit: smântână după gust.

Preparare: se spală carnea, se taie și se pune la fiert, în apa rece cu puțină sare, la foc mai mare. Se spumuiește pe parcurs. După ce nu mai face spumă se face focul mic. Între timp se taie zarzavaturile cuburi: morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, țelina. Ceapa se taie fin. Într-o tigaie se pune uleiul și se călesc ceapa și rădăcinoasele până devin transparente: astfel legumele vor avea un gust mult mai intens. Când sunt gata, se pun peste carnea aproape fiartă. Se potrivește ciorba de sare și piper și apoi se pun cartofii tăiați cuburi, mazărea și fasolea verde, care vor fierbe mai repede. Carnea se poate dezosa. După 15 minute se verifică legumele dacă au fiert. Dacă legumele au fiert se pun roșiile direct în ciorbă și apoi se dă focul mic. După câteva minute se scot, se lasă să se răcească, se decojesc, se toacă pulpa și se pun înapoi în oală. Se pune borșul fiert în prealabil, în funcție de cât de acră vrem să fie și se mai lasă puțin la fiert. Se gustă, se potrivește iar de sare și piper. Se stinge focul și se pune verdeața tocată. Se servește cu smântână.

Câteva trucuri

– Gătește ciorba la foc mic pentru un gust și un aspect mai bun.

– Carnea se fierbe mai întâi la foc mare ca să facă repede spumă, care reprezintă sângele închegat din carne.

– Orice ciorbă e bine să conțină oase care dau un gust bun. Către final se pot scoate, pentru a ușura consumarea ciorbei.

– Roșiile sau sucul de roșii se pun spre sfârșit, când carnea și legumele sunt aproape fierte.

– Ciorba de văcuță se servește fierbinte, cu smântână și ardei iute.

Povestea cutremuratoare a tenismenei care s-a confruntat cu abuzurile groaznice ale tatălui său. A fost la un pas să se sinucidă în urmă cu mai mulți ani
GSP.RO

Povestea cutremuratoare a tenismenei care s-a confruntat cu abuzurile groaznice ale tatălui său. A fost la un pas să se sinucidă în urmă cu mai mulți ani