Ideală pentru mesele în familie, ciorba de vacuta este un preparat pe care orice gospodină îl are în palmares. Fiind oarecum o specialitate românească, varianta ”ca la mama acasă” diferă de la o regiune la alta, dacă nu chiar de la o bucătărie la alta. În cazul în care nu ai încă propriul secret, Libertatea.ro îți prezintă 10 rețete de ciorbă de văcuță din care să te inspiri.

Ciorbă de văcuță țărănească

Ingrediente

ciorba de vacuta taraneasca– 800-900 g de antricot cu os sau gât/gușă de vită cu os

– o ceapă mare

– un cartof mediu

– un morcov mare

– un păstârnac sau rădăcină de pătrunjel

o țelina medie

– un pumn de mazare

– jumătate de ardei roșu

– jumătate de dovlecel mic

– un pumn de păstăi de fasole verde

– o bucățică de praz de 3-4 degete (opțional)

– câteva buchetele de conopidă (opțional)

– 3-4 linguri de bulion

– circa 500 ml de borș

– pătrunjel și leuștean

Mod de preparare

Carnea se pune la fiert într-o oală cu 5 litri de apă și se lasă să fiarbă mult, până când se desprinde de pe oase. Se scoate carnea și se lasă la răcit. Legumele se toacă mărunt, cu excepția cepei care rămâne întreagă. Carnea se desprinde de pe os și se tăie cubulețe mari, se curăță de tendoane și de eventuale bucăți de os. Într-o oală de se pun legumele tocate, ceapa, carnea și se acoperă cu zeamă de la carne, strecurată bine. Se completează cu apăși se pune la fiert. După ce începe să clocotească, se adaugă bulionul, borșul și sare după gust. Se adaugă leușteanul tocat, se mai da într-un clocot și apoi se stinge focul și se adaugă verdeață. Se acoperă oală cu un capac. Se servește cu smântână proaspătă și ardei iute.

Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Sursa: https://ebunatati.blogspot.ro/

Ciorbă de văcuță în stil moldovenesc – borș

ciorba de vacutaIngrediente

– 400 g carne de văcuță

– un morcov

– un pătrunjel

– o țelină

– o ceapă

– 2 ardei grași

– 3 roșii

– 2 cartofi mijlocii

– o lingură cu mazare boabe

– 1l borș

– pătrunjel

– sare

Mod de prepare

Se pune la fiert carnea de văcuță, tăiată bucățele, în 2 litri de apă rece cu o linguriță rasă de sare. Se fierbe cam o oră la foc mijlociu și se curăță din când în când spuma, pentru a obține o supă clară. Între timp se tăie fin ceapă, pătrunjelul, țelina și morcovul. Se călesc în ulei ceapă și legumele și apoi se adaugă în supă. După 30 minute, se adaugă mazărea, cartofii tăiați cubulețe și ardeii tăiașț fâșii,  împreună cu roșiile. Se mai fierbe 15 minute, apoi se adaugă borșul și sare dacă mai este nevoie. Acest borș de vită se poate servi cu smântână.

Sursa: https://www.petitchef.ro/

Ciorbă de văcuță în pâine

ciorba de vacuta in paineIngrediente

pentru ciorbă

– 1 kg de pulpă de mânzat

– 3 cepe mari

– 2 morcovi

– 2 ardei gras

– 200 g mazăre

– 100 g porumb

– 5 linguri bulion

– sare de lămâie

– 4 linguri concentrat de legume

– o ţelină

– o legătură de pătrunjel

– 10 cartofi

– puţin ulei

– sare

pentru «farfuria» de pâine

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

– 375 g făină

– 120 ml apă

– 100 ml lapte proaspăt

– 2 linguriţe zahăr

– o linguriţă sare

– o lingură unt

– o linguriţă de drojdie uscată

– puţin mac

Mod de preparare

Ciorba

Tai carnea cubuleţe şi o pui la fiert într-o oală cu apă şi sare. Când începe să fiarbă, arunci prima apă şi pui una nouă. Adaugi ceapa tocată mărunt, când carnea este pe jumătate fiartă. Toate legumele sunt tăiate mărunt şi le înăbuşi într-o cratiţă cu două linguri de ulei timp de 15 minute. Când carnea este aproape fiartă, adaugi toate legumele. Înainte cu 10-15 minute ca ciorba să fie gata, adaugi bulionul, concentratul de legume şi puţină sare de lămâie ca să o acreşti. Când ciorba este gata, presari deasupra pătrunjelul tocat mărunt. Pentru ca mânzatul să fiarbă mai repede, pui în oală o linguriţă de inox.

Farfuria de pâine

Amesteci toate ingredientele şi frămânţi 20 de minute, după care laşi la crescut aproximativ o oră, acoperind castronul cu un prosop. Când a crescut, iei 2/3 din compoziţie şi dai forma farfuriei, iar pe margine ornezi cu boabe de porumb şi mazăre. Din cealaltă treime prepari două pâinici de formă ovală, iar în centru pui nişte mac. Le dai la copt.

Sursa: https://reteteaz.net/

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

ciorba de vacuta bebelusiCiorbă de văcuță cu bob

Ingrediente

– 700 g pulpă de vită cubulețe

– 4 litri de apă rece

– 2 morcovi potriviți

– 2 felii de țelină

– o rădăcină pătrunjel

– o rădăcină păstârnac

– un ardei gras roșu

– 2 cartofi roșii medii

– 100 g bob proaspăt

– 100 -125 ml suc de roșii

– 200 ml borș

– 2-3 linguri leuștean proaspăt

– 2 linguri pătrunjel proaspăt

– sare

– smântâna + ardei iuți (pentru servit)

Mod de preparare

Umplem o oală cu apa rece, adăugăm 2 lingurițe de sare și bucățile de carne de vită. Punem oală pe foc mic spre mediu și fierbem carnea circa o oră și jumătate. În timp ce fierbe, eliminăm spumă formată la suprafață. În momentul în care carnea se poate străpunge cu furculița, adăugăm ceapă tocată mărunt, morcovii, țelină și păstârnacul tăiate în cubulețe mici. Acoperim oală parțial, reducem focul puțin (ciorbă nu trebuie să fiarbă în clocote mari) și o fierbem încă circa 15 minute sau până când rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate. Adăugăm cartofii și ardeii tăiați și fierbem ciorba încă 10 minute. Adăugăm bobul, curățat de păstaie și de coajă, sucul de roșii și borșul dat într-un clocot înainte. Fierbem ciorbă de văcuță încă 10 minute, apoi stingem focul, adăugăm leușteanul și pătrunjelul și acoperim oala cu capac. Servim ciorba de văcuță caldă, cu smântână și ardei iute. Dacă nu aveți la dispoziție bob, îl puteți înlocui cu aceeași cantitate de fasole verde sau mazăre.

Sursa: https://www.lauraadamache.ro/

Ciorbă de văcuță dreasă cu ou

ciorba de vacuta dreasa cu ouIngrediente

– 250 g pulpă vițel

– 1 păstârnac mic

– 1 morcov micuț

– o ceapă

– 1/2 ardei gras verde

– 1/4 ardei gras roșu

– 1/2 țelină mică

– suc de roșii

– sare

– delikat

– borș

– 1 ou

– pătrunjel și leuștean

Mod de preparare

Carnea se spală bine, se taie cubulețe și se pune la fiert cu puțină sare. Se spumează bine, iar când carnea nu își mai lasă spumă, se scoate și se strecoară de zeamă. Legumele se curăță, se pală și se toacă sau se rad mărunt, iar apoi se pun la călit pentru un minut. Se adaugă zeama strecurată, iar la primul clocot se pun și bucățile de carne. Când legumele sunt aproape gata, se adăugă sucul de roșii și se mai lasă 5 minute. Se pune apoi borșul, delikatul, iar după câteva clocote se adaugă oul bătut cu puțin sare. Lăsați câteva minute, apoi se adaugă verdeața tocată. Se stinge focul și se servește cu ardei iute.

Sursa: https://sim0na-world.blogspot.ro/

Ciorbă de văcuță pentru bebeluși (după vârsta de un an)

ciorba de vacuta bebelusi

Ingrediente

– 400 g carne vițel

– două cepe

– doi morcovi

– 3-4 cartofi

– un ardei gras

– trei roșii sau bulion de casă

– un păstârnac

– o țelină

– pătrunjel

– leuștean

– borș

– sare

Mod de preparare

Carnea de vițel se spală și se porționează. Se fierbe bine aproximativ o oră și jumătate la foc mic și cu capac. Când este aproape fiartă, se adaugă legumele tari (morcovii, cartofii, țelina, păstârnacul) tocate mărunt; după 10 minute se adaugă și ceapă, ardeiul și roșiile tocate mărunt. Se lasă la fiert până când zarzavatul se înmoaie. Se adaugă borșul și se lasă să dea în clocot. La final se sărează ciorba și se adaugă pătrunjelul și leușteanul. Se poate adăuga fidea sau tăiței pentru copiii cărora nu le place ciorbă simplă și pentru tătici un ardei iute lângă farfurie!

Sursa: https://www.qbebe.ro/

Ciorbă de văcuță ardelenească

ciorba ardeleneasca de vacutaIngrediente

– 600g carne de vită

– un păstârnac

– 2 morcovi

– jumătate de țelină

– o rădăcină pătrunjel

– un ardei

– 2 cepe

– o cană mazăre

– 5 cartofi

– o cană de borș sau zeamă de varză

– 150g smântână

– 2 gălbenușuri de ou

– sare

– ulei

– pătrunjel sau leuștean

Mod de preparare

Carnea de vită se spală, se curăță de pielițe și se toacă în cuburi. Se pune la fiert, se schimbă apa după ce a făcut spumă și se fierbe din nou până ce carnea este aproape gata. Morcovii, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, ardeiul și cepele se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se înăbușă pe foc în câteva linguri de ulei, după care se adaugă carnea fiartă de vită, precum și apa în care aceasta a fiert. După 15 minute se adaugă cartofii tăiați în cuburi și mazărea. Când toate legumele sunt fierte se pune borșul sau zeamă de varză. Într-un vas se amestecă smântâna cu gălbenușurile de ou și se toarnă treptat cu polonicul zeamă din ciorbă, după care se pune compoziția de zeamă și smântâna înapoi în oală peste legume și carnea de vită. Se mai da ciorbă puțin în clocot, după care se pune pătrunjelul tocat mărunt și se acoperă oala cu un capac pentru că aromele să se combine. Ciorba ardelenească de vită se servește fierbinte cu ardei iute.

Sursa: https://www.restaurantedelux.ro/

Ciorbă de văcuță cu tarhon

ciorba de vacuta cu tarhonIngrediente

– 600 g carne de vită pentru ciorbă

– 3 morcovi

– o țelină

– 2 cartofi

– 1 ardei gras

– 160 g roșii bucățele cu suc

– o ceapă mică

– o legătură de pătrunjel

– 3-4 linguri de tarhon tocat

– 2 cubulețe cu gust de vită

– o linguriță de legume deshidratate

– cimbru

– sare

Mod de preparare

Carnea se spală și se taie bucățele mici, se pune la fiert cam o oră și jumătate. Se îndepărtează spuma, până rămâne limpede zeama. Alături, se mai fierbe niște apă și se suplimentezază în oală mare, pe măsură ce zeama în care fierbe carnea scade. Țelina, morcovii și ceapa se taie mărunt. Cartofii și ardeiul – cubulețe. Când a mai rămas jumătate de oră din timpul total de fierbere, se adaugă morcovii, țelina, ceapa. După încă vreo zece minute, se adaugă ardeiul, cartofii, roșiile decojite, cubulețele cu gust de vită, legumele deshidratate și se condimentează. Cu 5 minute înainte de a stinge focul, se pune tarhonul tocat și cimbrul. Se poate pune pătrunjel la servire.

Sursa: https://www.gustos.ro/

Ciorbă de văcuță cu fasole verde

ciorba de vacuta cu fasole verdeIngrediente

– fasole păstăi

– carne de vită

– tocana de legume

– 2 morcovi

– o rădăcină de ţelină mică

– un ardei gras

– o ceapă

– 4 căţei de usturoi

– 2 linguri de ulei

– o lingură de făină

– iaurt gras sau smântână

– 100 ml oţet din vin

– leuştean

– pătrunjel

– mărar

– sare

Mod de preparare

Se spală și se curăță carnea de pielițe și se pune la fiert (timpul de fierbere depinde de cât de bătrână e vita). Între timp, se spală și se curăță fasolea, se rup capetele păstăilor și se elimină ațele. Se curăță morcovii și țelina și se taie după preferințe. După ce a fiert carnea, se pun morcovii și țelina, iar când acestea sunt pe jumătate fierte se adaugă și păstăile de fasole. Separat într-o tigaie se călesc ceapa, ardeiul, usturoiul, se adaugă câteva linguri de tocană de legume și o lingură de făină, se se rumenesc și apoi se lasă să dea câteva clocote. Când fasolea s-a înmuiat, se toarnă în oală și se mai lasă câteva minute. La sfârșit se pun oțet și sare după gust și se asezonează cu verdeață tocată mărunt. Se servește cu iaurt gras sau cu smântâna și ardei iute.

Sursa: www.bucataras.ro

Ciorba de văcuță cu roșii

ciorba de vacuta cu rosiiIngrediente

– 1 kg oase de vită

– 500 g rasol de vită

– 2 cepe

– 2 morcovi

– 1,2 kg roșii bine coapte (sau 1 litrude  suc gros de roșii)

– 4-5 cepe verzi;

– 2 fire de cimbru;

– o legătură mică pătrunjel;

– sare și piper

– 2 cuișoare

– alte verdețuri (țelină, busuioc, arpagic verde)

Mod de preparare

Spălați bine oasele și carnea, puneți-le la fiert, în vreo doi litri de apă rece, sărați ușor, spumuiți și lăsați la fiert de la două ore în sus (în funcție de cât de bătrână a fost vita), la foc moale și cu capac. Ideea e să vă rămână la final măcar un litru de supă așa că, dacă scade prea tare, completați. Curățați morcovii și cepele, înțepați-le pe astea din urmă, dacă vreți, cu cuișoare și adăugați-le în oală cam cu o oră înainte de finalul fierberii. Când s-au înmuiat bine, cepele merg direct la gunoi, în timp ce cu morcovii faceți ce vreți: îi trimiteți înapoi în oală (pasați ori tăiați felii) sau nu. Strecurați zeama, puneți înapoi în supă carnea de vită tăiată bucățele și aruncați oasele. Adăugați ceapa verde, curățată și tăiată felii oblice, împreună cu cimbrul. După vreo 5 minute puneți și roșiile, spălate și trecute prin storcător. Lăsați să mai fiarbă vreun sfert de oră. Când e gata, reglați de sare și piper, presărați pătrunjelul, puneți capacul și gata. Serviți fierbinte, cu smântână rece alături.

Sursa: https://www.costachel.ro/

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Roxana22   •   06.09.2023, 17:56

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Știrileprotv.ro
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Observatornews.ro
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
RECOMANDĂRI