Cu această rețetă de lipii de shaorma de casă, nu vei mai apela la cea din comerț. Însă lipiile pot fi folosite și la quesadilla sau wrapuri de pui cu legume ori să le consumi cu hummus.

Lipii de shaorma de casă

Ingrediente

  • 300 g de făină
  • 1 linguriță de sare
  • 120 ml de apă caldă și lapte
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 20 g untură de porc (se înlocuiește cu 3 linguri de ulei vegetal sau unt)
  • 1 linguriță de zahăr (opțional)

Cum se prepară

Pune făina, sarea, zahărul, praful de copt și untura într-un bol

Amestecă cu degetele până când se formează o textură asemănătoare unor firimituri. Adaugă apa, jumătate din conținut pe rând și amestecă până când formezi un aluat omogen

Se transferă aluatul pe un blat de lucru și se frământă timp de aproximativ 8-10 minute.

Pune aluatul într-un bol uns și acopă-l cu o folie alimentară sau un prosop de bucătărie pentru aproximativ 20-30 de minute

Transferă aluatul pe blatul de lucru și împarte-l în 6 sau 8 bile pe care le le lași să se odihnească încă 10 minute înainte de a trece la gătit

Așază o tigaie antiaderentă la foc mediu

Se pudrează ușor blatul de lucru cu făină și se rulează aluatul până se aplatizează. Vei face acest lucru pe rând (nu rula tot aluatul deodată, pentru că se va înmuia și va fi dificil de lucrat)

Așează aluatul rulat pe tigaie și gătește-l timp de aproximativ un minut, vei observa câteva bule la suprafață, gătește lipia până când se rumenește ușor, dar nu se arde.

Întoarce pe cealaltă parte și gătește pentru încă 30 de secunde. Se ia de pe foc și se pune într-un prosop curat. Acest lucru împiedică lipiile să se usuce și se vor păstra caldă până când ești gata să le folosești.

Se servesc calde cu shaorma de pui, hummus, tocănițe, wrapuri sau orice altă umplutură la alegere.

Pită turcească pentru kebap

Această pită turcească este incredibil de ușoară și este gata în cel mai scurt timp. O alternativă perfectă la lipii sau pâinea din comerț! Cu siguranță ai consumat-o în fast-food-urile arăbești sau turcești. Este o pâinică pufoasă, dar goală la interior și umplută cu carne și legume sau servită cu hummus ori curry. Necesită doar câteva ingrediente, este pufoasă și excelentă cu curry, falafel, hummus și altele.

  • 2 1/2 lingurițe de drojdie uscată activă
  • 1 1/4 cești de apă caldă
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 4 linguri de unt de calitate
  • 3 1/2 căni de făină
  • 2 1/2 lingurițe de sare fină
  • Semințe de susan, pentru garnitură

Într-un bol mare, amestecă drojdia uscată activă și apa caldă până când drojdia se dizolvă.

Adaugă zahărul și amestecă din nou până când acesta s-a dizolvat. Pune amestecul de drojdie deoparte, într-un loc cald, timp de aproximativ 15 minute, pentru a-l lăsa să se dezvolte. Vei ști că este gata atunci când vei vedea bule la suprafață.

Topește untul, apoi lasă-l să se răcească. Încorporează-l în amestecul de drojdie.

Într-un bol separat, amestecă făina și sarea. Adaugă ingredientele uscate la amestecul de drojdie și mixează.

Se frământă aluatul mai întâi în castron, apoi pe o suprafață ușor presărată cu făină până când formează o bilă netedă.

Unge interiorul unui bol adânc cu puțin ulei de măsline, pune aluatul înăuntru și acoperă-l cu folie de plastic. Lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ 15 minute. Întoarce aluatul pe suprafața presărată cu făină și frământă din nou timp de 15 minute.

Unge din nou bolul cu ulei și adaugă aluatul, de data aceasta lăsându-l să crească timp de aproximativ 2 ore. Aluatul ar trebui să se dubleze în dimensiune.

Preîncinge cuptorul la 250 C. Întoarce aluatul pe suprafața presărată cu făină și aplatizează-l cu mâinile.

Tăie aluatul în două, apoi taie fiecare jumătate în 3 bucăți de mărime egală, obținând 6 bucăți în total. Formează bile cu bucățile, acoperă-le cu folie de plastic și lasă-le să crească pe suprafața presărată cu făină timp de 15 minute.

Formează un disc din fiecare bucată de aluat. Continuă să aplatizezi discul până când acesta devine foarte subțire. Folosește făină suplimentară pentru a nu se lipi de mâini și de suprafață.

Se presară semințele de susan pe aluat și se rulează cu făcălețul pentru a presa semințele în aluat. Unge 2 tăvi mari de copt cu puțin ulei de măsline și așază 3 bucăți de aluat pe fiecare dintre ele.

Se dau la cuptor timp de aproximativ 8 minute sau până când centrele se umflă și încep să se rumenească. Dacă ai timp, coace-le una câte una chiar în centrul cuptorului pentru cele mai bune rezultate de umflare.

Cum faci shaorma acasă

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News