Cuprins:
Cum se face shaorma
Blocul de carne este prăjit încet, în timp ce spița se rotește. Carnea la grătar este mărunțită de pe băț atunci când este nevoie și este servită ca aperitiv sau folosită pentru a face kebap sau shaorma.
Se poate face acasă destul de ușor și este chiar mai sănătoasă decât cea de la fast food, pentru că nu folosești atât de multă grăsime și poți face sosul în casă, schimbând maioneza cu ceva mai ușor.
Shaorma de pui are un gust foarte delicios datorită grătarului lent, la foc mic, care menține de fapt carnea fragedă și suculentă.
Această rețetă simplă îți va oferi cea mai gustoasă shaorma acasă, cu doar câteva ingrediente.
Cum să faci shaorma acasă
Taie pieptul și pulpa de pui în bucăți. Pune-le deoparte
Pregătește marinada: Adaugă următoarele ingrediente într-un bol
- 1 ½ cățel de usturoi tocat mărunt
- 1 ½ lingură de ulei de măsline extra virgin
- ½ linguriță de pudră de chimen
- ¼ linguriță de pudră de 5 condimentele
- ½ linguriță de pudră de ardei iute/paprika
- 1/8 linguriță de turmeric
- 1/8 linguriță de scorțișoară pudră
- Sare după cum este necesar
- 1/8 linguriță de piper
Se amestecă toate ingredientele. Poți adăuga și două linguri de iaurt grecesc.
Adaugă suc de lămâie doar dacă este necesar pentru a da o ușoară aromă.
Marinează bine puiul în acest amestec. Marinada trebuie să fie groasă și nu lichidă.
Acoperă și dă la frigider pentru cel puțin 12 ore. Cu cât se odihnește mai mult, cu atât puiul devine mai fraged și mai aromat.
Grătar de pui pentru shaorma
Poți face puiul într-o tigaie. Dacă ai o tigaie grill, folosește-o.
Pornește flacăra la maximum. Încălzește o tigaie antiaderentă cu jumătate de lingură de ulei. Când tigaia devine foarte fierbinte, pune bucățile de pui separat, fără a le înghesui.
Întoarce-le pe toate părțile pentru o gătire uniformă. Prăjește cele 300 de grame de pui în două reprize. Nu înghesui tigaia, puiul începe să elibereze umezeala, dacă este înghesuit.
Când marinada aproape că începe să se caramelizeze atunci pune flacăra la mediu-mare. Continuă să gătești până când marinada se usucă complet și puiul este complet gătit. Deoarece puiul este marinat bine în iaurt, acesta se gătește rapid.
Va trebui să controlezi flacăra, altfel s-ar putea să carbonizeze carnea și să o facă tare.
Gătește în continuare timp de 1-2 minute pentru a te asigura că puiul este bine gătit. Se pune puiul deoparte. Adaugă în tigaie ceapa tăiată în patru straturi separate și roșiile curățate de semințe în patru și amestecă timp de câteva minute la foc mare.
Puiul de shaorma este excelent pentru a fi servit ca aperitiv la o petrecere sau chiar ca o masă, dacă îl înfășori în pâine pita, tortilla, naan, lipii sau roti.
Pentru shaorma ia o lipie libaneză și întinde sosul de iaurt cu usturoi, apoi salată și apoi pui. Poți adăuga cartofi prăjiți, castraveți murați, salată de varză sau orice alte topping-uri și sosuri.
Pentru sosul de iaurt cu usturoi adaugă ¼ ceașcă de iaurt grecesc, o lingură de usturoi tocat, sare, 1 până la 2 linguri de ulei de măsline și suc de lămâie (opțional). Săriți peste lămâie dacă folosiți iaurt acru. Amestecați totul bine. Puteți adăuga în shaorma sos de maioneză, ketchup, sos samurai, sos picant sau chiar tzatziki.
Cum faci acasă cartofi wedges, la fel ca la fast-food
Sursa foto: 123rf.com