Tuburi cu busuioc şi roşii
Ingrediente: 500 g paste tuburi, două conserve de roşii decojite, cinci linguri ulei de măsline, cinci căţei de usturoi, piper alb, sare, busuioc proaspăt, 100 g caşcaval ras sau parmezan, 100 g măsline.
Mod de preparare: se fierb pastele în apă cu sare şi o lingură de ulei, cam 15 minute, amestecând din când în când, ca să nu se lipească. Se scurg apoi într-o sită încăpătoare şi se prepară sosul. Se pune restul de ulei într-o cratiţă şi se rumeneşte în el usturoiul pisat.
Când este gata, usturoiul se scoate şi se adaugă roşiile mărunţite. Se lasă câteva minute la fiert cu sare şi piper, după gust. Sosul se toarnă peste paste, direct în farfurie, şi se adaugă caşcavalul ras, măslinele şi frunzuliţele de busuioc.
PONT: Dacă vrei să fie mai consistente, poţi adăuga la prăjit şi 200 g carne tocată sau tot atâta şuncă de Praga tăiată cubuleţe.
Salată cu ton şi ouă
Ingrediente: 500 g paste spirale, două roşii, o salată verde creaţă, patru ouă fierte tari, două conserve cu bucăţi de ton, un ardei gras, sare, piper, ulei de măsline, suc de lămâie.
Mod de preparare: se fierb pastele, 10 minute, în apă cu sare şi ulei. Se scurg şi se răcesc sub jet de apă, apoi se pun într-un castron.
Se spală legumele şi se scurg de apă, iar roşiile şi ouăle se feliază şi se pun peste paste. Se toacă mărarul, iar salata şi ardeiul se taie în fâşii şi se amestecă împreună cu pastele şi cu tonul scurs de ulei. Se pun sare, piper şi lămâie, după gust.
Tăiţei cu mac
Ingrediente: 300 g tăiţei, 50 g mac, 100 g dulceaţă, trei linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat, o lingură de ulei, puţină sare.
Mod de preparare: tăiţeii se pun la fiert, circa 10 minute, în apă cu puţină sare şi cu o lingură de ulei, amestecând din când în când.
Când sunt gata, se scurg de apă şi se aşază pe un platou. Macul, zahărul şi zahărul vanilat se amestecă într-un castronel şi se pun peste tăiţei, la servire. Se poate adăuga o linguriţă de dulceaţă.
Melcişori cu spanac
Ingrediente: o pungă de paste melcişori, 200 g spanac congelat, patru linguri de ulei, şase căţei de usturoi, 100 g caşcaval ras, sare, piper alb.
Mod de preparare: se fierb melcişorii cu sare şi o lingură de ulei, circa 10 minute, amestecând uşor, ca să nu se rupă, apoi se lasă alte cinci minute acoperiţi. Se scurg într-o sită şi, între timp, se pune la fiert spanacul, în 500 ml de apă, cu puţină sare.
Usturoiul se curăţă, se pisează şi se căleşte într-o cratiţă în puţin ulei, apoi se pune peste el spanacul scurs de apă şi se călesc împreună 10 minute. Spanacul se toarnă peste paste, se adaugă sare şi piper după gust şi se amestecă. Se servesc calde cu caşcaval ras.