Indiferent dacă le-ai achiziționat din supermarket, din grădină sau de la piață, verdeața proaspătă este minunată. Ierburile adaugă aromă oricărui lucru pe care îl gătești și le poți folosi ca bază pentru atâtea sosuri. Ce ar fi pesto fără busuioc, de exemplu?

Cel mai bun mod de a păstra verdeața proaspătă

Dar verdețurile și ierburile, în special cele verzi, sunt de asemenea destul de fragile. Probabil nu de puține ori s-a întâmplat să cumperi coriandru, pătrunjel, leuștean sau mărar și peste câteva ore să le găsești ofilite și fără culoare. 

Este risipă de bani și de mâncare bună. Vestea bună este că verdeața se ține foarte bine în congelator și nu trebuie să îți faci propria producție pe balcon ca să ai verdeață proaspătă mereu. 

Acest lucru este valabil mai ales pentru ierburile cu tulpini mai lemnoase, care necesită o prelucrare destul de minimă pentru a rezista mult timp. Dacă le depozitezi corect, poți obține o mulțime de beneficii chiar și dintr-o mică cantitate.

Împarte-le pe categorii: verdețuri delicate sau cu tulpini dure

Mai întâi, uită-te la ierburile tale. Dacă tulpinile sunt delicate și verzi, vor intra în categoria „ierburi delicate”. Unele soiuri comune din această categorie includ busuioc, pătrunjel, mentă, mărar, tarhon și coriandru. 

Dacă verdeața ta are o tulpină de lemn mai dură, una pe care nu ți-ai dori cu adevărat să o mănânci, acestea sunt considerate ierburi rezistente. Acestea sunt ierburi precum rozmarinul, cimbru și salvie

Acest lucru contează pentru a afla cum să le păstrezi, deoarece sunt cele mai rezistente.

Spală și usucă bine verdeața

Indiferent de plantele pe care le ai, este o politică bună să le speli și să le usuci foarte bine de îndată ce ajung în bucătăria ta. 

Bacteriile de suprafață și murdăria sunt dușmanul longevității plantelor! Trece-le sub robinet și ia orice murdărie rătăcită care s-ar putea ascunde prin tulpini și frunze, apoi întinde-le pe un prosop curat și lasă-le la uscat sau folosiți un dispozitiv pentru salată. Scoate cât mai multă apă din ele.

Pentru verdețurile fragede, cel mai bun mod de a le păstra este să tai fundul tulpinilor, să îndepărtezi frunzele ofilite sau maronii și să le pui într-un recipient de tip borcan sau pahar de apă cu aproximativ un centimetru de apă în partea de jos, ca și cum ai pune niște flori în vază.

Pune-le în frigider într-un pahar cu apă

 Păstrează-le în frigider și schimbă apa la fiecare două zile. Ierburile mai dure se pot răci doar în frigider. Cel mai bun mod de a le depozita este să le învelești într-un prosop de hârtie umed, apoi să le înfășori în folie de plastic.

Cum să depozitezi verdeața pentru un timp îndelungat

Ierburile rezistente pot fi congelate așa cum le-ai păstra în frigider. Pune-le în prosop de hârtie umed și apoi în folie de plastic, apoi pune totul într-o pungă de congelator resigilabilă (etichetată astfel încât să nu uiți ce este acolo!) în congelator. 

Poți chiar să porționezi cantități mai mici de ierburi individual, apoi, când ești gata să gătești, nu este nevoie să desfaci mai mult decât ai nevoie. Utilizează această metodă și poți chiar să refolosești punga pentru congelator.

Pentru ierburile fragede, vei dori să faceți ceva mai mult pentru a le menține proaspete. Amestecă ierburi delicate, cum ar fi busuiocul, cu câteva linguri de canola sau ulei de măsline și apoi pune-le în tăvi pentru cuburi de gheață pentru a le îngheța.

 Apoi păstrează cuburile de plante într-o pungă de congelator până ai nevoie de una. Dacă nu vrei să folosești ulei la gătit, poți face același lucru cu apă. Dacă nu ai o tăviță pentru cuburi de gheață, poți pune ierburi tocate într-o pungă pentru congelator, adaugă apă sau ulei, stoarce cât de multă apă poți și îngheaț-o. Verdețurile tale vor rezista acum la congelator câteva luni.

Pune verdețurile în apă rece cu un strop de oțet, iar după o oră se va vedea efectul. Truc genial în bucătărie

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News