Salvia are o aromă puternică, motiv pentru care este de obicei utilizată în cantități mici. Chiar și așa, are o varietate de substanțe nutritive și compuși importanți. Este utilizată ca tinctură, ceai de salvie, dar și drept condiment – proaspătă sau uscată.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de salvie

Salvia sau Salvia officinalis, așa cum are denumirea știițifică, este o plantă erbacee cu flori mici și divers colorate. Face parte din numeroasele plante medicinale și este originară din sudul Europei și din regiunile mediteraneene.

Planta de salvie
Planta de salvie

Salvia este o plantă din familia labiatelor și poate atinge o înălțime de 30-70 centimetri. Florile de salvie sunt violete și dispuse verticilat, deci în cerc, în jurul unei axe comune. Frunzele de salvie sunt alb-lânoase, sclipesc argintiu și emană un parfum ușor amar, aromatic. Denumirea de salvia derivă din cuvântul latinesc „salvare” , care înseamnă a vindeca, a însănătoși, făcând referire la proprietățile sale curative.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Cum se cultivă salvia

Salvia poate fi cultivată în zone semiumbroase sau luminoase, fiind o plantă rezistentă, perenă. Se plantează primăvara, obținându-se din semințe sau prin divizarea rădăcinii unei plante trecute de 1 an. După plantare sau însămânțare se udă pământul moderat. Ulterior, planta de salvie se udă doar sporadic, în verile caniculare. Udatul în exces poate provoca îngălbenirea și căderea frunzelor.

Salvia poate fi plantata si in ghiveci
Salvia poate fi plantata si in ghiveci

Solul în care se plantează salvia trebuie să fie proaspăt afânat și fertilizat, dar nu în exces, pentru că, altfel, riscul este să crească mai mut frunzele, fără flori.

Salvia înflorește începând cu luna mai și până toamna târziu.

Salvia – beneficii și proprietăți

Beneficii salvie
Beneficii salvie
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Salvia conține o doză sănătoasă de vitamine și minerale, precum magneziu, zinc, cupru și vitaminele A, C și E.

Valori nutriționale

O linguriță (0,7 grame) de salvie măcinată conține:

  • Calorii: 2
  • Proteine: 0,1 grame
  • Carbohidrati: 0,4 grame
  • Grăsime: 0,1 grame
  • Vitamina K: 10% din aportul zilnic de referință (DZR)
  • Fier: 1,1% din DZR
  • Vitamina B6: 1,1% din DZR
  • Calciu: 1% din DZR
  • Mangan: 1% din DZR

Bogată în antioxidanți

Antioxidanții sunt molecule care ajută la fortificarea și apărarea organismului, neutralizând radicalii liberi potențial dăunători, care sunt legați de multe boli cronice

Salvia conține peste 160 de polifenoli distincți, care sunt compuși chimici pe bază de plante care acționează ca antioxidanți în corp.

Acidul clorogenic, acidul cafeic, acidul rosmarinic, acidul elagic și rutina – toate se găsesc în salvie – sunt legate de beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi un risc mai scăzut de cancer și îmbunătățirea funcției creierului și a memoriei.

Un studiu a constatat că consumul a o cană (240 ml) de ceai de salvie de două ori pe zi a crescut semnificativ activitatea antioxidantă în organism.

Menține sănătatea cavității bucale

Planta de salvie are efecte antimicrobiene, care pot neutraliza microbii ce duc la formarea de placă dentară.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Într-un studiu, s-a demonstrat că o apă de gură pe bază de salvie ucide în mod eficient bacteriile Streptococcus mutans, care sunt cunoscute pentru provocarea cariilor dentare

Într-un alt studiu, s-a arătat că un uleiul esențial pe bază de salvie distruge și oprește răspândirea Candida albicans, o ciupercă care poate provoca, de asemenea, probleme la nivelul cavității bucale.

Diminuează simptomele menstruației

În timpul menopauzei, corpul se confruntă cu un declin natural al hormonului estrogen. Acest lucru poate provoca o gamă largă de simptome neplăcute, precum bufeuri, transpirații excesive, uscăciune vaginală și iritabilitate.

Studiile arată că că unii compuși din salvie au proprietăți asemănătoare estrogenilor, permițându-le să se lege de anumiți receptori din creier pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei și la tratarea bufeurilor și a transpirației excesive.

Stimulează memoria și activitatea cerebrală

Planta de salvie conține compuși care pot acționa ca antioxidanți, despre care s-a demonstrat că stimulează sistemul de apărare al creierului.

De asemenea, pare să oprească diminuarea acetilcolinei chimice mesager (ACH), care are un rol în memorie. Nivelurile de ACH par să scadă în boala Alzheimer.

Într-un studiu, 39 de participanți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată au consumat zilnic timp de patru luni fie 60 picături (2 ml) de supliment de extract de salvie, fie un placebo.

Cei care au folosit extractul de salvie au obținut rezultate mai bune la testele care au măsurat memoria, rezolvarea problemelor, raționamentul și alte abilități cognitive.

Alte beneficii:

Planta de salvie și compușii din ea sunt legați de alte câteva beneficii pentru sănătate, precum:

  • Poate atenua diareea: salvia proaspătă este un remediu tradițional pentru diaree.
  • Poate susține sănătatea oaselor: Vitamina K, pe se află în salvie în cantități mari, joacă un rol în sănătatea oaselor.
  • Poate combate îmbătrânirea pielii: mai multe studii sugerează că unii compuși din salvie pot ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile.

Utilizări ale plantei de salvie

Aroma deosebită, ușor amară a salviei se folosește cel mai adesea în preparate din nordul Italiei și din regiunea Provence din Franța. Salvia este folosită cu precădere în preparate cu paste, cu orez, carne de pasăre, pește și ouă, carne de vițel, ficat de vițel și ficat de pui, carne de miel, vânat, salate, tocane și sosuri de roșii.

Frunzele uscate de salvie sunt utilizate și pentru a face ceai, care are numeroase beneficii pentru sănătate.

Spre deosebire de lte condimente, aroma salviei nu dispare atunci când planta este expusă la căldură. Tocmai din acest motiv, frunzele sale pot fi gătite sau prăjite cu alte ingrediente pentru perioade mai lungi de timp, fără a-și pierde aroma. În Italia, frunzele de salvie prăjite în unt însoțesc foarte bine cu vinul.

Salvie prajita in unt
Salvie prajita in unt

Cum se adaugă salvia în rețetele culinare

  • Se presară frunze de salvie uscată și mărunțită în supe.
  • Se amestecă în diverse umpluturi pentru carne.
  • Adăugați frunze mărunțite la sosul de roșii.
  • Condiment ideal cu cu ouă într-o omletă.
  • Condiment pentru friptura la cuptor
  • Condiment pentru legumele prăjite.
  • Combinată cu piure de cartofi sau dovlecei pentru o aromă deosebită
Retete cu salvie
Retete cu salvie
  • Descoperă top 50 de condimente, mirodenii și ierburi aromatice care se folosesc în România

Ceai de salvie

Ceai de salvie se prepară dintr-o lingură cu plantă uscată adăugată la 250 ml de apă clocotită. Se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese sau cum este recomandat.

Ceaiul de salvie este recomandat pentru funcționarea normală a sistemului digestiv, eliminarea spasmelor gastro-intestinale și a stării de balonare. În plus, protejează sistemul nervos, reducând surmenajul psihic și intelectual și îmbunătățind memoria.

Ceai de salvie
Ceai de salvie

Tinctura de salvie

Tinctura de salvie se prepară dintr-o parte de frunze de salvie, uscate și mărunțite, și cinci părți de alcool. Salvia se pune a macerat în alcool timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi.

La final, tinctura de salvie se filtrează și se lasă la decantat în frigider, timp de 5 zile, pentru a se limpezi. Se trece ușor partea limpede într-o alta sticluță, înde­păr­tandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fun­dul vasului. Se păstrează în sticluțe de culoare închisă.

Tinctura de salvie este utilizată în diverse afecțiuni ale tractului digestiv, ale căilor biliare, precum și în anumite afecțiuni la nivelul căii bucale.

Contraindicații

Salvia este considerată o plantă sigură, fără efecte secundare periculoase.

Cu toate acestea, există îngrijorări în privința tuonei, un compus care se găsește în salvie. Cercetările efectuate pe animale au constatat că dozele mari de tuonă pot fi toxice pentru creier. Totuși, nu există dovezi că tuona este toxică pentru oameni.

Pentru a fi în siguranță, studiile arată că este bine să limitați consumul de ceai de salvie la 3-6 căni pe zi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI