Oricat am tine la silueta, parca nu e Craciunul Craciun daca nu mancam doua sarmale si o felie de cozonac. Prin urmare, am rugat-o pe Florica Ursu (foto jos), bucatar-sef la “Caredy – Casa Ardeleneasca” (str. Sofia nr. 1, Bucuresti), sa ne dezvaluie cateva retete de bucate traditionale.
MÅMÅLIGUTÅ
Intr-un vas se pune la fiert 1 litru de a pa cu sare si ulei. Dupa ce apa a dat in cateva clocote se adauga incet malaiul (200 grame in total), amestecandu-se incontinuu cu telul. Se lasa la fiert pe foc moderat aproximativ 15 minute.
SARMALE
Ingrediente pentru 40 de sarmale: 500 g carne de porc tocata, 500 g carne de vita tocata, 100 g orez, 1 kg varza murata, 200 g ceapa, 100 g untura de casa, manta de bacon, sare, piper, boia, cimbru, marar.
Mod de preparare: Se taie ceapa marunt si se pune intr-o tigaie la calit in 100 g untura de casa. Dupa ce s-a rumenit ceapa, se adauga carnea de vita si de porc, apoi orezul. Se adauga condimentele (sare, piper, cimbru, boia, marar dupa gust). Dupa ce s-a calit bine, aceasta compozitie se lasa deoparte si se pregatesc foile de varza in care se invelesc sarmalele. Frunzele de varza se taie pe jumatate si se umplu cu compozitia care a rezultat dupa calire. Intr-un ceaun se pun la fiert cele 40 de sarmale peste un strat de varza tocata marunt. Dupa ce se pun toate sarmalele in vas, se adauga peste ele inca un strat de varza tocata si se toarna apa. Dupa ce s-au fiert bine, sarmalele se invelesc intr-un strat de bacon si se baga la cuptor. Se lasa pana cand se gratineaza. Se servesc cu smantana si mamaliga.
PLATOU ARDELENESC
sunca afumata, jumari de porc, carnati de casa, jambon taranesc, slaninuta imperiala, slaninuta de casa, ceapa rosie, ardei iute, ardei gras, palinca, vin rosu.
VIN FIERT
Intr-un vas se pune la fiert 1 litru de vin rosu, peste care se adauga zahar dupa gust, scortisoara, piper. Pentru aroma se poate pune la fiert si o felie de portocala. Este gata dupa ce da in clocot. Se serveste imediat.
COZONAC CU NUCÅ
Aluat: 1 kg faina, 100 g unt, 100 ml lapte, 250 ml smantana, un plic zahar vanilat, 3 galbenusuri, 3 oua intregi, 300 g zahar, 40 g drojdie, coaja rasa de la o lamaie si o portocala.
Umplutura: 3 albusuri, 300 g nuca macinata, 100 g zahar, zahar vanilat, 5 linguri cacao, 20 ml esenta de rom.
Mod de preparare: Se dizolva drojdia in 4 linguri de lapte si 2 lingurite de zahar. Dupa ce a crescut putin drojdia, intr-un vas se pune faina cernuta, se face o groapa in mijloc si se adauga ouale, drojdia dospita, lapte caldut, smantana, toate ingredientele pentru aluat si untul caldut. Se framanta foarte bine. Coca rezultata se lasa la crescut. Se pregateste intre timp umplutura: albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si romul, apoi nuca macinata. Tavile trebuie sa fie putin incalzite, apoi se ung cu untura de casa. Se imparte aluatul in doua, se intinde, iar in mijloc se toarna jumatate din compozitie si se ruleaza. Se pune in tava. Se lasa iar la crescut in tavi. Inainte de a se baga la cuptor, se ung cu ou. Se coc 50-60 de minute. Dupa jumatate de ora se intorc tavile in cuptor, pentru a creste uniform.