Ce este fondue

Fondue este, în esență, un vas cu brânză topită în care înmuiați pâinea. Rețetele moderne de fondue necesită brânză, vin și condimente, dar trebuie remarcat faptul că există multe variații. Berea poate fi folosită în loc de vin, poate fi făcută cu unul sau mai multe tipuri de brânză, iar condimentul este în general ajustat după preferințele personale.

Cu toate acestea, fondue cu brânză topită nu mai este singura versiune de fondue care există în lume. Fondue bourguignonne este o altă iterație populară a faimosului fel de mâncare. Acesta a fost inventat de Egli, chiar mai devreme decât fondue de ciocolată (1956). Este, în esență, fondue cu ulei fierbinte, în care ar trebui să înmoi bucăți mici de carne de vită. Carnea se gătește în uleiul încins și veți obține alte sosuri.

Descoperă și ce este filet mignon și cum se prepară.

Spre deosebire de fondue cu ulei fierbinte, fondue de ciocolată sau fondue au chocolat este o iterație dulce a faimosului fel de mâncare elvețian. De asemenea, Konrad Egli a inventat fondue de ciocolată cândva în anii 1960, ca o modalitate de a promova ciocolatele iconice Toblerone. Este un amestec de ciocolată topită în care ar trebui să înmoi bucăți mici de fructe.

Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”
Recomandări
Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”

Care este povestea brânzei fondue

Prima mențiune despre fondue, sau cel puțin un fel de mâncare asemănător fondue, poate fi găsită chiar la Illiada lui Homer, în care a fost descrisă ca o combinație de brânză, vin și făină. Una dintre primele mențiuni ale felului de mâncare din istoria modernă datează dintr-o carte de bucate elvețiană din 1699. Autorul a menționat Käss mit Wein zu kochen – gătirea brânzei cu vin. Această rețetă presupunea brânză rasă și vin, care urmau să fie amestecate, gătite și mâncate cu pâine.

Alte surse spun că țăranii din munții elvețieni au creat felul de mâncare ca o modalitate de a folosi resturile de pâine și brânză în lunile mai reci, când produsele proaspete erau rare. Însă fondue modern – brânză topită și vin puse într-o oală deasupra unei flăcări deschise – datează de la sfârșitul anilor 1800, având rădăcini în regiunea franceză Rhône-Alpes, lângă Geneva. În 1930, Uniunea Elvețiană a Brânzeturilor a declarat-o felul de mâncare național al țării – iar elvețienii nu s-au mai uitat înapoi de atunci, arată switzerlanding.com.

O brânză tare, cu lapte de vacă, cu nuci, gruyère este una dintre cele mai faimoase din Elveția, originară din orașul Gruyères, situat la poalele Alpine din cantonul Fribourg. Tot din lapte de vacă, vacherin din Fribourg este o brânză fermă, cu o aromă acidă care se întâlnește cu o aromă cremoasă și lemnoasă, asemănătoare cu fontina italiană.

ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Recomandări
ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe

În mod tradițional, cele două soiuri sunt rase și topite împreună cu o notă de usturoi, un strop de vin alb și o notă de kirsch, țuică de cireșe. Mâncarea rezultată este servită într-o oală de lut numită caquelon, care se așează deasupra unui aragaz portabil pentru a asigura un amestec care se topește în mod constant, iar furculițele lungi înmoaie și învârtesc pâinea în stil rustic în oală. Aceasta este o mâncare comună, așa că fiți gata să împărțiți oala cu ceilalți.

Tipuri de fondue

După cum vă puteți imagina, brânza nu este în niciun caz singurul tip de fondue. Fondue bourguignonne este o variantă care include ulei fierbinte în loc de brânză și bucăți de carne în loc de pâine. Carnea, înțepată mai întâi pe o furculiță lungă, este scufundată în uleiul fierbinte unde se gătește și este servită cu un sortiment de sosuri, cum ar fi Béarnaise, aioli și sos de hrean. Legumele și fructele de mare sunt, de asemenea, servite uneori cu fondue de ulei fierbinte.

Fondue bourguignonne
Fondue bourguignonne
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul

O altă variantă populară de fondue este fondue de ciocolată, care constă dintr-un vas de ciocolată topită, în care sunt scufundate bucăți de fructe, produse de patiserie sau, ei bine, aproape orice. Dippers populare pentru fondue de ciocolată includ covrigei, marshmallows, napolitane cu vanilie, Oreo, căpșuni, banane, mere, delicii crocante de orez, chiar și cuburi de prăjitură. Posibilitățile de aici sunt practic nesfârșite.

Multe bucătării asiatice prezintă o anumită versiune a oală fierbinte, cele mai vechi versiuni ale cărora au apărut în China și preced fondue cu aproximativ 2.000 de ani. Dar principiul este același: o oală comună umplută cu supă fiartă, în care ingrediente precum carnea, fructele de mare, ouăle, legumele și tăițeii sunt scufundate până când sunt gătite și apoi sunt mâncate. Carnea trebuie tăiată subțire când se gătește în supă, spre deosebire de cuburile de carne care pot fi gătite în ulei încins.

Ce alimente sunt bune pentru fondue?

Pe lângă pâine, orice are gust bun cu brânză topită pe ea va fi un dipper excelent pentru fondue. Rețineți că unele alimente sunt mai ușor de împletit pe o furculiță lungă decât altele, dar nu lăsați asta să vă oprească. Singura avertizare este că, spre deosebire de fonduea cu ulei fierbinte, fonduea de brânză nu gătește de fapt mâncarea pe care o înmuiați. Deci carnea, de exemplu, ar trebui să fie deja gătită.

Exemple de alimente pentru fondue:

  • Chips de cartofi sau tortilla
  • Covrigei
  • Hot dog și cârnați gătiți
  • Bucăți de curcan, șuncă sau friptură de vită
  • Legume crude (cum ar fi broccoli sau buchețele de conopidă, roșii cherry, morcovi, cartofi și așa mai departe)
  • Cartofi prajiti
  • Creveți fierți
  • Ciuperci
  • Chiftele

Cum să faci fondue

Trucul sau secretul pentru a face brânză fondue este să vă asigurați că brânza pe care o folosiți se topește fără probleme, fără a se separa. Acest lucru se realizează prin încorporarea unui amidon, cum ar fi amidonul de porumb, care acționează ca un emulgator.

Rețineți că fondue tradițional de brânză este făcută cu un coniac numit Kirschwasser (sau Kirsch pe scurt), care este făcut din cireșe. Puteți înlocui Kitsch-ul cu orice coniac, dar nu utilizați lichior de cireșe, deoarece ar fi prea dulce.

În mod tradițional, fondue este făcută într-o oală de ceramică pe plită și apoi mutată pe masă unde este ținută caldă de o lumânare mică sau o sursă de căldură similară dedesubt. Dar o poți face și într-un cuptor cu gătire lent.

Pentru a-l face, combinați amidonul de porumb și Kirsch și amestecați pentru a forma o pastă. Apoi adăugați o cană de vin și aduceți amestecul la fiert ușor, înainte de a adăuga bucăți mici de brânzeturi, câte o mână, amestecând până se topește înainte de a adăuga mai multe. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară și se servește caldă și topită.

Brânză fondue – rețeta clasică

Cum prepari brânză fondue - rețetă
Cum prepari brânză fondue – rețetă

Ingrediente:

  • 1 baghetă franțuzeascp veche de 1 zi
  • 1/4 kilogram de brânză Emmental
  • 1/4 de kilogram de brânză Gruyere
  • 2 linguri Kirschwasser (sau cognac)
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 cană de vin alb sec
  • Sare după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • Un praf de nucșoară

Mod de preparare:

Adunați ingredientele. Tăiați pâinea în cuburi. Tăiați grosier brânzeturile în bucăți mici. Această tehnică este de preferat răzuirii, deoarece se va topi mai lin. Combinați amidonul de porumb și Kirsch sau cognac și amestecați pentru a forma o pastă. Curățați cățelul de usturoi și tăiați-l în jumătate, apoi frecați interiorul unui vas pentru fondue rezistent la căldură cu cățelul de usturoi tăiat.

Se toarnă vinul și se aduce la foc mic, dar nu se fierbe. Se amestecă amestecul de amidon de porumb-Kirsch până se omogenizează. Adăugați brânza câte o mână, amestecând până se topește înainte de a adăuga mai mult.
Asezonați după gust cu sare, piper și nucșoară. Reglați consistența sosului de brânză cu vin încălzit dacă devine prea gros.

Serviți cuburi de pâine cu frigărui sau furculițe lungi pentru fondue pentru a le înmuia în brânza fondue. (sursa thespruceeats.com)

Fondue de ciocolată

Fondue de ciocolată - rețetă
Fondue de ciocolată – rețetă

Ingrediente:

  • 250g ciocolată cu lapte de bună calitate, tocată mărunt
  • 80 ml smântână de gătit
  • 4 smochine proaspete, tăiate în jumătate
  • 8 căpșuni mari proaspete
  • 125 g nuci de macadamia întregi

Puneți ciocolata și smântâna în bolul unui set de fondue. Aprindeți arzătorul și amestecați până se topește și se omogenizează

Serviți fondue de ciocolată cu smochine, căpșuni și nuci de macadamia.

Sfat pentru cuptorul cu microunde: Combinați ciocolata și smântâna într-un castron rezistent la căldură, care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde. Se încălzește, neacoperit, amestecând în fiecare minut la mediu-înalt/650 wați, timp de 1-2 minute sau până când este omogen. Dacă nu aveți un set pentru fondue, puneți ciocolata și smântâna într-un castron termorezistent peste o cratiță cu apă clocotită (asigurați-vă că vasul nu atinge apa), amestecând din când în când, până se topesc și se omogenizează. Turnați amestecul de ciocolată într-un bol termorezistent și puneți-l pe un platou de servire cu smochinele, căpșunile și nucile de macadamia. (sursa – taste.com.au)

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

1Gin   •   17.12.2023, 01:47

Am aparat de fondue, dar nu am știut că pot face atâtea șmecherii în el. Îl voi folosi din nou de Crăciun.

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 14:30

Rețete foarte interesante, bune de încercat!

Any0205   •   21.10.2023, 21:34

Cea de ciocolata este foarte interesantă!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Secretul fiecărei zodii a fost dezvăluit! Avertisment pentru Gemeni, Fecioare și Vărsători
FANATIK.RO
Secretul fiecărei zodii a fost dezvăluit! Avertisment pentru Gemeni, Fecioare și Vărsători
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Libertateapentrufemei.ro
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
GSP.RO
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
FANATIK.RO
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Știrileprotv.ro
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Observatornews.ro
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI