Cuprins:
Temperatura vinului
S-ar putea să fii surprins să afli că servirea vinului la temperatura camerei nu este o idee bună. (Inclusiv vinurile roșii). Acestea fiind spuse, nu vrei neapărat să servești nici vinul rece ca gheața – inclusiv roze, vinuri albe și vinuri spumante. În timp ce răcirea vinurilor mai ușoare scoate în evidență aromele și aciditatea lor minunate, răcirea excesivă poate înăbuși aromele.
Iar atunci când vine vorba de vin roșu, servirea lui prea rece îi va da un gust prea acid. Este un echilibru delicat care poate deveni puțin complicat.
Cum răcești rapid o sticlă de vin
Deși este întotdeauna cel mai bine să planifici lucrurile din timp, se întâmplă adesea să nu o faci. Așa că, atunci când te grăbești, iată cinci trucuri ușoare care îți vor ajuta vinul să se răcească.
Scufundă-l în apă cu gheață sărată
Cel mai rapid mod de a răci vinul este să dai sticlei o baie de gheață în apă sărată. Adăugarea de sare de masă obișnuită în apă funcționează de minune.
În cazul în care nu ai auzit, sarea reduce punctul de îngheț al apei (numit „depresiunea punctului de îngheț”), ceea ce îi permite să se răcească mult fără să înghețe.
Pentru ca această metodă să funcționeze, ai nevoie mai întâi de o găleată de gheață, o găleată de vin sau orice alt recipient în care să încapă întreaga sticlă de vin. Dacă ai mai multe sticle de vin, ai putea folosi chiar chiuveta din bucătărie sau cada de baie.
Apoi, vei umple recipientul cu apă și vei adăuga sarea. Trucul este să te asiguri că folosești suficientă sare. Unii spun că este suficient să adaugi câteva linguri de sare, dar o cantitate atât de mică nu va scădea semnificativ temperatura băii de gheață. În schimb, toarnă cel puțin câteva căni de sare în apă. Apoi, adună cuburile de gheață.
Asigură-te că scufunzi complet sticla de vin odată ce ai pregătit amestecul de apă sărată și gheață. În aproximativ 15 minute sau mai puțin, vinul va fi rece.
Sfat pro: Pentru a-l răci și mai repede, mișcă sticla în jurul amestecului la fiecare câteva minute. Doar nu face acest lucru pentru șampanie sau alte vinuri spumante sau vei ajunge la o situație explozivă.
Pune vinul în congelator
Nu este cea mai rapidă cale de a obține o sticlă răcită de Chardonnay sau de spumant, dar lipirea sticlei de vin în congelator va face treaba. Cheia pentru a face ca opțiunea congelatorului să funcționeze pentru tine este să pui vinul pe o parte.
De ce? Suprafața suplimentară care atinge suprafața rece a congelatorului îl va răci mult mai repede decât dacă îl așezi pur și simplu în poziție verticală. În plus, există o mare probabilitate ca în congelatorul tău să nu încapă o sticlă de vin în poziție verticală.
Asigură-te că setezi un cronometru pentru 30 de minute până la o oră pentru a ajunge la temperatura optimă și pentru a evita ca sticla să se spargă sau să explodeze.
Sfat pro: Depozitarea vinului pe orizontală este ideală chiar dacă nu îl răcești. Acest lucru este valabil mai ales pentru sticlele de vin cu dop de plută, deoarece menține umiditatea, previne uscarea și îl împiedică să se strice.
Toarnă vinul în pahare și pune-le în frigider
Această metodă de răcire necesită să deschizi mai întâi sticla de vin, așa că, dacă nu te deranjează să faci asta, aceasta ar putea fi o soluție solidă. Pur și simplu toarnă vinul într-un pahar de vin și, înainte de a-l pune în frigider, acoperă-l cu folie de plastic pentru a sigila aromele, a minimiza oxidarea și a ține departe de orice mirosuri din frigider.
Deoarece un pahar de vin este mult mai subțire (și mai mic) decât o sticlă de vin, acesta se va răci mult mai repede. În acest caz, asta înseamnă că vinul va fi gata în aproximativ 30 de minute, în loc de 90 de minute, cât ar dura în medie răcirea unei sticle întregi în frigider.
Sfat pro: Așează paharele pline pe un raft spre partea din spate a frigiderului, mai degrabă decât pe ușă. Acest lucru nu numai că va împiedica paharele să se miște și să se verse, dar va ajuta la o mai bună reglare a temperaturii (mai ales dacă deschizi frecvent frigiderul).
Pune gheață
Aaceasta este o încălcare clară a etichetei vinului. Dar atunci când cauți soluții rapide pentru a răci rapid vinul, trebuie să arunci unul sau două cuburi de gheață în paharul tău de vin.
Cum asortezi vinul cu mâncarea. Reguli simple
Sursa foto: 123rf.com