Cuprins:
De ce se strică vinul?
Vinul are câțiva dușmani, printre care lumina și căldura. Dar expunerea la oxigen este cea mai mare amenințare cu care se confruntă.
Oxigenul transformă vinul în oțet. Așadar, atunci când te gândești cum să conservi vinul, este esențial să te asiguri că vinul este protejat de expunerea la aer cât mai mult posibil. Un bun început este să închizi sticla după fiecare turnare, dar acest lucru nu este posibil pentru vinurile cu dop de plută.
Cum păstrezi sticla de vin după ce ai deschis-o
Păstrează sticlele de vin deschise în poziție verticală
Odată deschise, toate sticlele de vin (fie că sunt cu capac cu șurub sau de plută) trebuie depozitate în poziție verticală pentru a reduce suprafața expusă la oxigen.
Păstrează vinul în frigider
Pentru că, de obicei, se savurează cel mai bine la rece, punerea vinurilor albe deschise în frigider pare instinctivă. Când vine vorba de vinul roșu, deoarece caracteristicile sale se exprimă mai bine la temperaturi mai ridicate, orice formă de răcire poate părea o greșeală.
Dar nu ar trebui să îți fie teamă să depozitezi vinul roșu deschis în frigider. Temperaturile mai scăzute încetinesc procesele chimice, inclusiv oxidarea. O sticlă de vin roșu sau alb închisă din nou în frigider poate rămâne relativ proaspătă timp de până la cinci zile.
Unele vinuri roșii cu corp ușor pot fi de fapt foarte plăcute dacă sunt servite ușor răcite.
Folosește un sistem de conservare a vinului
Un sistem profesionist de conservare a vinului te poate ajuta să păstrezi vinul proaspăt pentru și mai mult timp. Deși există multe gadgeturi și dispozitive disponibile, două sisteme de conservare a vinului par a fi cele mai populare și eficiente.
Pompele de vid aspiră aerul dintr-o sticlă deschisă, astfel încât aceasta să poată fi resigilată ermetic, fără ca oxigenul să afecteze vinul. Aceasta este o opțiune accesibilă, folosită în mod obișnuit în restaurante și baruri.
Sistemele de conservare a vinului cu gaz inert pot păstra vinul deschis și mai mult timp, dar aceasta este, de obicei, mai degrabă o opțiune pentru entuziaști, deoarece pot fi destul de scumpe. Acest sistem se bazează pe introducerea unui gaz inert – de obicei argon – în sticlă. Acest gaz, fiind mai greu decât oxigenul, creează un strat protector pe suprafața vinului.
Profită de sticlele mai mici
Sticlele de vin sunt disponibile în cel puțin douăsprezece dimensiuni diferite. Dacă nu vrei să investești într-un sistem scump de conservare a vinului, poți lua în considerare decantarea vinurilor rămase în sticle mai mici și păstrarea lor în frigider sub capacul cu șurub. Există mai puțin spațiu pentru aer în sticlele mici, deci mai puțină expunere la oxigen.
Alternativ, poți pur și simplu să cumperi vinul în dimensiuni mai mici. Deși jumătățile de sticle sau fracțiunile sunt mai rar disponibile în supermarketuri, le puteți cumpăra cu ușurință online.
Reutilizarea dopului original
Cel mai simplu mod în care un consumator de vin poate păstra o sticlă pe jumătate terminată este de a o astupa cu dopul original care a venit cu sticla. Dacă ai o sticlă de vin cu capac cu șurub, acest pas este incredibil de simplu.
Dacă vinul tău a venit cu un dop de plastic, această sarcină poate fi imposibilă. Cu un dop adevărat, rezultatele vor varia în funcție de calitatea dopului. Întotdeauna conectează același capăt al dopului de plută care era orientat spre interior atunci când ai cumpărat sticla.
Cu un dop de vin special
Unele mărci oferă dopuri de sticlă care sunt preformate pentru a se potrivi la deschiderea unei sticle de vin standard. Păstrarea câtorva dintre aceste dopuri la îndemână poate fi cel mai simplu mod de a păstra vinul.
Cum să păstrezi șampania, prosecco și alte vinuri spumante după deschidere
Lumina directă este periculoasă pentru toate vinurile și acestea trebuie întotdeauna depozitate la întuneric. Lumina puternică poate deteriora aromele și aromele unui vin și poate duce la decolorare. Vinurile spumante sunt deosebit de sensibile la efectele negative ale luminii. De aceea, șampania sau cava se vând aproape întotdeauna în sticle închise la culoare.
Sistemele de conservare a vinului, din păcate, nu funcționează pentru vinurile spumante. Sistemele pe bază de gaz inert sunt potrivite doar pentru vinurile liniștite, în timp ce pompele de vid vor aspira bulele, lăsând vinul plat.
Folosește un dop pentru vin spumant
Dacă vrei să păstrezi un vin spumant proaspăt, cea mai bună opțiune este un dop de șampanie. Acestea sunt ieftine și pot păstra bulele până la cinci zile. Vinurile spumante de metodă tradițională, cum ar fi șampania și Cava, vor rezista mai mult decât vinurile prin metoda rezervorului, cum ar fi Prosecco.
Cum asortezi vinul cu mâncarea. Reguli simple
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!