Cum dezgheți carnea repede

Când prânzul sau cina sunt compromise pentru că ai uitat să scoți carnea la dezghețat, poți încerca acest truc prin care să dezgheți carnea rapid. 

Nu trebuie să mai aștepți după cuptorul de microunde minute întregi și să fii nevoit să o întorci pe partea cealaltă ca să nu se dezghețe neuniform. 

În plus, nici să o pui în apă fierbinte nu e o idee prea bună, pentru că stratul superior de carne se va găti. Cu siguranță ți s-a întâmplat să pui carnea la dezghețat într-o oală cu apă fierbinte și să își schimbe culoarea. 

Asta e pentru că stratul de la suprafață se gătește datorită apei fierbinți, însă, în interior, carnea este la fel de înghețată și poate dura foarte mult să o dezgheți. 

În schimb, încearcă acest truc care funcționează în puţine minute. 

Trucul genial prin care să dezgheți carnea în 5 minute

Ia două oale și carnea pe care vrei să o dezgheți. Pune o oală cu gura în jos și așează carnea pe fundul oalei. Peste carne se pune a doua oală, plină pe jumătate cu apă caldă. 

Acest truc funcționează dacă ai bucăți de carne plate, cum ar fi carnea pentru șnițele, cotlete de porc, fripturi sau orice carne pe care ai împachetat-o și congelat-o astfel să există o suprafață plată, pe care a doua oală să poată fi așezată. 

Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei
Recomandări
Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei

Tot ce trebuie să faci este să aștepți câteva minute, în funcție de cât de groasă este carnea. 

Dacă ai o carne mai groasă, poate dura până la maximum 15-20 de minute până se dezgheață. 

Explicația este una simplă. După cum știm cu toții, metalul este un excelent conductor pentru multe lucruri, inclusiv căldură. Metale precum aluminiul conduc căldura ambientală care este surprinzător de suficientă pentru a dezgheța carnea. 

Punând carnea între două suprafețe metalice mari, ponderate de apă, crește suprafața care intră în contact cu friptura și temperatura camerei aerului, făcând acest truc foarte eficient.

Poți face același truc punând carnea pe o tavă din aluminiu și deasupra ei să pui o oală cu apă caldă. Funcționează la fel de bine. 

Cum funcționează această metodă

Există două lucruri care fac ca această metodă de dezghețare a cărnii să funcționeze. În primul rând, greutatea vasului umplut cu apă aplică o presiune suficientă pentru friptură pentru a-i crește suprafața și, astfel, este mai ușor de dezghețat.

În al doilea rând, metalul conduce căldura ambientală, care, după cum se dovedește, poate dezgheța o bucată de carne destul de repede. 

Două bucăți de metal conduc cantitatea perfectă de căldură pentru a dezgheța rapid o friptură care se află între ele.

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

De ce este cea mai bună variantă de a dezgheța carnea

Aceasta este singura modalitate de a dezgheța rapid o friptură fără efecte secundare negative. 

Unii oameni pledează pentru introducerea fripturii în apă fierbinte sau în cuptorul cu microunde, dar ambele metode vor începe să gătească exteriorul cărnii, lăsând interiorul crud. 

Alții sugerează să pui apă rece de la robinet peste friptura înghețată până când este dezghețată, dar această metodă nu este foarte rapidă.

Alte metode prin care să dezgheți carnea

Să o lași în frigider

Sigur, ideal este să nu uiți să scoți carnea din congelator. Planificarea în avans este cheia acestei metode din cauza timpului lung implicat. 

Dacă ai, de exemplu, un pui întreg pe care vrei să îl dezgheți, asta ar însemna cam o zi întreagă de stat în frigider. 

Chiar și cantități mici de alimente congelate – cum ar fi un kilogram de carne tocată sau piept de pui dezosat – necesită o zi întreagă pentru a se dezgheța. Însă și când folosești această metodă trebuie să ții cont de câteva lucruri.

Unele zone ale frigiderului pot menține alimentele mai reci decât alte zone. Va dura mai mult timp până când carnea se va dezgheța într-un frigider setat la 0 grade, decât într-unul setat la 5 grade.

Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO
Recomandări
Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO

După dezghețarea în frigider, ingrediente precum carnea tocată, pieptul de pui sau fructele de mare ar trebui să fie consumate imediat după dezghețare, în timp ce bucăți de carne roșie precum cotlete de miel sau carne de porc ori de vită pot să fie păstrate în frigider de la 3 până la 5 zile.

Să o pui în apă rece

Această metodă este mai rapidă decât dezghețarea cărnii la frigider, dar necesită mai multă atenție. Mâncarea trebuie să fie într-un ambalaj etanș sau într-o pungă de plastic. 

Dacă punga e spartă, bacteriile din aer sau din mediul înconjurător ar putea ajunge în alimente. De asemenea, țesutul din carne poate absorbi apa, rezultând un produs apos.

Punga ar trebui să fie scufundată în apă rece de la robinet, schimbând apa la fiecare 30 de minute, astfel încât să continue să se dezghețe. 

Pachetele mici de carne de pasăre sau fructe de mare – de aproximativ un kilogram – se pot dezgheța într-o oră sau mai puțin. Un pachet de 3 până la 4 kilograme poate să se dezghețe în mai multe ore. 

La microunde

Când dezgheți alimentele într-un cuptor cu microunde, trebuie să le gătești imediat după decongelare, deoarece unele zone ale alimentelor pot deveni calde și încep să gătească în timpul procesului de dezghețare.

Păstrarea alimentelor parțial fierte nu este recomandată, deoarece bacteriile prezente nu au fost distruse și alimentele pot atinge temperaturi optime pentru ca bacteriile să se dezvolte.

După decongelarea în cuptorul cu microunde, gătește întotdeauna carnea imediat ce e posibil.

Gătește carnea fără să o dezgheți

Când nu ai suficient timp pentru a dezgheța alimentele congelate sau pur și simplu te grăbești, trebuie să știi că poți să faci asta și fără să dezgheți carnea. 

Gătitul va dura cu aproximativ 50% mai mult decât timpul normal de gătit pentru carnea și păsările de curte complet dezghețate sau proaspete.

Decongelarea cărnii la cuptor

Decongelarea cărnii în cuptorul obişnuit, spre deosebire de metoda cuptorului cu microunde, înseamnă decongelarea acesteia şi gătirea directă. Această tehnică de decongelare a cărnii este potrivită numai pentru bucăți mici, cum ar fi felii de carne și burgeri. Bucățile mari, cum ar fi fripturile, de exemplu, riscă să se ardă la exterior și să rămână crude în interior.

Cum procedezi? În primul rând, scoţi carnea din congelator și o pui în chiuvetă cu apă rece, asigurându-te că ambalajul este bine închis. Între timp, preîncălzeşti cuptorul la 100 °C.

Scoţi ambalajul şi pui carnea într-un vas termorezistent, apoi în cuptor, unde o laşi timp de 10 minute. După acest timp, îndepărtezi excesul de lichid și adaugi condimentele.

Mai pui un strop de ulei sau un cub de unt, ierburi aromatice și condimente după gust. Poţi adăuga şi legume pentru garnitură.

Măreşti temperatura cuptorului la 180 °C și pui carnea din nou în cuptor. După 10 minute, carnea este gata.

Cât poţi păstra carnea la congelator până să se strice

Poate cel mai des congelat aliment, carnea poate fi pastrată în congelator, în functie de tipul ei, între 1 și 12 luni. De pildă, carnea crudă are o perioada mai lungă în care rămâne nealterată. Carnea de porc poate fi ținută la congelator maxim 6 luni, cea de vițel și miel până la 9 luni, iar cea de curcan, pui sau vită până la 12 luni.

Pe de altă parte, carnea procesată poate fi congelată pentru mai puțin timp. De exemplu, șunca, baconul, cârnații sau crenvurștii se pastreaza maximum două luni, carnea gătită se păstreaza cel mult trei luni, mai puțin în situația în care e de pui, caz în care o poți păstra până la patru luni.

Cum fierbi corect carnea de pui pentru supe și ciorbe. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi carnea de struț – cât de sănătoasă este și cum o poți prepara!

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (3)
Avatar comentarii

bartusgeorgiana 11.07.2023, 06:50

Totuși cred ca durează mai mult de 5 minute, dar merita încercate

Avatar comentarii

bartusgeorgiana 11.07.2023, 06:50

Nu m as fi gândit la aceste variante

Avatar comentarii

bartusgeorgiana 11.07.2023, 06:49

Un articol foarte util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.