Cuprins:
Cum se fierbe corect carnea de pui pentru supe și ciorbe
Există multe sfaturi de bucătărie în cărțile de bucate vechi, dar rețetele s-au schimbat, iar puiul adesea este cumpărat din comerț și nu mai are nevoie să fiarbă ore întregi ca să devină fraged.
Înainte, bucătarii aveau cunoștințele necesare pentru a alege puiul potrivit pentru supe, ciorbe, tocane, pui prăjit sau diverse mâncăruri cu pui.
Multe rețete vechi presupun, de asemenea, că supa este un preparat menit să salveze bucățile care altfel ar fi aruncat dintr-un pui.
Așadar, supa de pui se făcea pe vremuri din tacâmuri de pui sau resturi dintr-un pui gătit și servit, fierbându-se timp de mai multe ore, sau înmulțindu-se cu ceapă și morcovi, pentru a masca lipsa de aromă și culoare.
Dar economisirea nu mai este de conceput în lumea modernă, atunci când vrem să facem o supă de pui delicioasă. În schimb, vrem ingrediente de calitate, care promit o cină sănătoasă și gustoasă.
Folosește un pui întreg
Folosirea unui pui întreg pentru supă, oferă echilibrul perfect dintre grăsime și aromă. Nu trebuie gătit foarte mult timp, deoarece pielea, carnea și colagenul puiului cedează rapid la căldură. Gătirea mai scurtă menține supa limpede.
Fierberea fiecărei molecule de proteine din oasele animalelor este un pas-cheie în prepararea unor supe tradiționale.
Păsările au oase ușoare, goale, cu foarte puțină măduvă și nu trebuie să le gătești mult timp.
Fierbe carnea de pui la foc mic
Fierberea puiului la foc mic produce o carne albă, delicioasă, delicată, ideală în supe și ciorbe. În plus, poți folosi bucățile de carne mai închise la culoare, cum ar fi pulpele, pentru un alt preparat.
Gătitul cărnii la foc mic face carnea de pui să fie mai fragedă și gătită uniform.
Fierbe carnea de pui la apă rece
Carnea se poate altera dacă alegi să adaugi puiul atunci când apa deja a atins temperatura de fierbere.
Adaugă o ceapă întreagă curățată, pentru gust, pe care o poți scoate după ce fierbe 20-30 minute.
Pune sare în apa în care fierbi carnea de pui pentru supe și ciorbe
E bine să sărezi apa în care fierbi puiul pentru ciorbe și supe, asta pentru ca spuma să nu se împrăștie și să o poți aduna mai rapid și mai ușor. E bine să fierbi carnea pentru supe și ciorbe separat, ca spuma care se adună să nu rămână în preparat, ea fiind plină de toxinele de la pui.
Folosește rădăcinoase
Pentru o supă sau o ciorbă de pui delicioasă, folosește rădăcinoase, precum țelină, rădăcină de pătrunjel, păstârnac și morcov. Vor da un gust deosebit preparatului și rar poți avea o supă gustoasă fără ele.
În plus, folosește sare din belșug, dar și multe alte legume pe care le poți fierbe întregi, în cazul supei, sau tocate mărunt, în cazul ciorbei.
Ai grijă să folosești ardei gras, ceapă, cartof, dovlecel, roșii sau vinete.
Citeşte şi: Supă de cocoș. Cele mai delicioase rețete
Îndepărtează spuma de la carnea de pui
Ai grijă să îndepărtezi spuma formată la suprafața apei în care fierbi puiul, pentru că ea conține toxine.
E bine să fierbi puiul separat, pentru ca această spumă să nu ajungă în supa sau ciorba pe care o servești. În plus, poți toca bucățele carnea de pui și apoi să o adaugi în supă sau ciorbă.
Ce să nu faci atunci când gătești ciorbă sau supă. Greșelile pe care mulți oameni le fac
Nu folosi cubulețe de concentrat de supă
Mulți oameni folosesc cubulețe cu gust de pui pentru a face ciorbele sau supele mai gustoase. Cu toate că acestea adaugă un plus de aromă, vin la pachet cu multe substanțe nocive pentru organism, multă sare și conservanți artificiali.
În loc de asta, poți folosi apa în care ai fiert carne, strecurată și din care ai îndepărtat constant spuma, ca să fie limpede.
Poți fierbe această zeamă mai mult timp, ca să scadă și să devină și mai aromată.
Nu fierbe găluștele direct în supă
Nu e bine să fierbi găluștele direct în supă, pentru că ele se pot dezintegra și toată supa poate deveni un fiasco. În schimb, pune o oală cu apă și sare pe foc și gătește găluștele pe rând, apoi când ies la suprafață, pune-le în supă sau ciorbă.
În pus, ai grijă ca și compoziția găluștelor să aibă consistența potrivită. Trebuie să fie ca o smântână mai groasă. Pune un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu înainte să adaugi grișul și lasă compoziția la odihnit timp de 10 minute, ca găluștele să iasă pufoase.
Nu folosi tăiței din comerț
Ca o supă sau o ciorbă să îți delicioasă, folosește tăiței de casă. Ai nevoie de gălbenușuri, făină și sare. Frământă o cocă maleabilă și taie fâșii subțiri, apoi lasă-le puțin la uscat și pune-le în supă sau ciorbă cu 3 minute înainte să oprești focul.
Folosește pui de țară
Cel mai bun pui pe care îl poți folosi la ciorbe sau supe este cel de țară, organic. Are un conținut mare de grăsime, dar trebuie gătit mai mult timp, ca să nu fie ațos.
Carnea de pui de țară este mai rigidă și nu atât de fragedă, motiv pentru care trebuie fiert la foc mic mai mult timp, însă este una dintre cele mai gustoase opțiuni pentru supe și ciorbe.
Adaugă verdețuri proaspete în locul celor uscate
Fie că preferi leușteanul sau pătrunjelul, verdețurile sunt foarte importante la orice supă sau ciorbă și fac din acest preparat unul cu adevărat gustos și delicios.
Folosește măcar o legătură pentru a presăra în mâncarea ta la final, după ce ai oprit focul. În plus, dacă îți place, poți adăuga chiar și coriandru proaspăt, tocat mărunt.
Nu folosi borș instant la ciorbe
Dacă îți plac ciorbele acre, ferește-te de borșul la plic instant. El vine cu o mulțime de calorii și multe ingrediente deloc sănătoase, conservanți artificiali și multă sare.
În schimb, îndreaptă-te spre borș la sticlă făcut din tărâțe, zeamă de lămâie sau oțet, dacă faci ciorbă rădăuțeană sau de burtă.
Ce faci dacă ciorba iese prea acră? Trucuri prin care să poți repara greșeala
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi rețete cu piept de pui!
bartusgeorgiana • 11.07.2023, 06:48
Aceste sfaturi și indicații sunt binevenite maiales pentru începători