Ce sunt macarons

Macaron este o prăjitură franțuzească dulce, mică, rotundă, făcută din bezea, făină de migdale, zahăr și colorant alimentar și ornată cu o varietate de umpluturi, inclusiv cremă de unt, ganache de ciocolată, marțipan, dulceață.

Macarons sunt o gustare franțuzească veche și foarte populară, dar originile sale nu sunt franțuzești, de fapt. Strămoșul macaronului este un fursec cu migdale care a fost făcut pentru prima dată în Italia, la sfârșitul anilor 1400 și a fost copt pe scară largă în mănăstirile din Veneția, timp de secole.

Biscuitul a ajuns în Franța la începutul secolului al XVI-lea, poate adus de bucătarii Ecaterinei de Medici a Italiei, după ce aceasta s-a căsătorit cu viitorul rege Henric al II-lea al Franței, în 1533.

Produsul de patiserie era în mare parte rezervat aristocrației și bogaților. Asta până la Revoluția Franceză, când două măicuțe și-au căutat refugiu la Nancy (în Lorena, nord-estul Franței) după închiderea mănăstirii lor și au supraviețuit vânzând macarons publicului. Au devenit cunoscute ca Soeurs Macarons („Surorile Macaron”), iar locul în care au trăit și au lucrat în Nancy este astăzi numit în onoarea lor.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Deși macaron-ul a fost prima dată un simplu fursec cu migdale coapte, a evoluat la versiunea de fursecuri duble, jumătățile sale fiind unite de o varietate de umpluturi, care s-au dezvoltat probabil în anii 1830.

Unii savanți susțin că bucătarul Pierre Desfontaines de la faimoasa patiserie Ladurée din Paris a creat, în 1930, macarons așa cum îi știm astăzi. El este creditat pe scară largă pentru crearea soiurilor colorate cunoscute acum sub numele de macarons din Paris.

Diferențele dintre micile macarons din diferite regiuni se concentrează în mare parte pe umpluturile folosite, care includ fructe, jeleu, smântână, nucă de cocos, ganache și marmeladă, cu diferite condimente și uneori lichioruri, arată britannica.com.

Dacă te întrebi cum să faci macarons acasă, răspunsul este că poate fi provocator, mai ales dacă vrei să-ți iasă perfect. Asta pentru că prăjitura ideală ar trebui să fie perfect rotundă și netedă. Macaron-ul umplut trebuie să fie crocant pe afară, dar moale la mijloc.

Descoperă și o listă cu mâncăruri savuroase pe care să le încerci când mergi în Franța.

Diferența dintre macarons și macaroons

Macaron-ul nu trebuie confundat cu macaroon-ul, deși ambele denumiri provin din cuvântul latin maccare (însemnând „a zdrobi”, obținând o consistență fină) și ambele fursecuri împărtășesc unele ingrediente.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

În timp ce macarons-urile sunt de mărime uniformă și de multe culori, macaroons (prăjituri făcute în mod obișnuit cu nucă de cocos mărunțită) sunt maro auriu, neregulate ca dimensiune și formă și mult mai ușor de făcut.

Cum să faci macarons acasă

Macarons franțuzești sunt prăjituri delicate, cu un exterior crocant. Fiecare fursec individual este cunoscut sub numele de coajă de macaron. Cojile sunt făcute fără agenți chimici de creștere, motiv pentru care este esențial ca albușurile să fie bătute corespunzător. Dacă urmați rețeta cu atenție, prăjiturile au o textură unică. Ele nu ar trebui să fie goale în interior, ci pufoase.

Puteți aroma macarons în multe feluri. Vă puteți juca întotdeauna cu diferite umpluturi aromate, cum ar fi cremă de unt cu vanilie, cremă de unt cu lămâie, caramel sărat sau ganache de ciocolată.

Dacă trebuie să știți un lucru înainte de a face macarons franțuzești acasă, acela este că aceste prăjituri necesită precizie, răbdare și practică.

Macarons sunt făcute din făină de migdale, albușuri de ou și zahăr, deci sunt ușoare, delicate și fără gluten.

Este bine de știut că macarons devin mai bune cu timpul. Umple-le, împachetează-le în folie de plastic și dă-le la frigider. Odată ce le-ați umplut, interiorul fursecurilor începe să se înmoaie, creând contrastul de moale și crocant pe care îl asociem cu cele mai bune macarons. Acest lucru poate dura de la 24 la 72 de ore, în funcție de umplutură.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Rețete de macarons

Așadar, pentru a vedea cum să faci macarons acasă, este important să știi exact rețeta. Și, sigur că da, să-ți faci curaj să încerci, fără a avea așteptarea să-ți iasă perfect din prima. Până la urmă, important este că sunt macarons făcute de mâna ta.

Cum să faci acasă macarons – rețeta clasică

Cum să faci acasă macarons - rețeta clasică
Cum să faci acasă macarons – rețeta clasică

Ingrediente

  • 70 de grame de migdale feliate
  • 120 grame de zahăr pudră
  • 2 albușuri mari, la temperatura camerei
  • 50 grame zahăr granulat
  • Gem sau altă umplutură

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade cu grătarul pus în treimea inferioară. Puneți migdalele într-un robot de bucătărie și sfărâmați-le bine. Adăugați zahăr pudră, mixați până se combină bine, aproximativ 1 minut.

Treceți amestecul de migdale printr-o sită cu ochiuri fine.

Bate albușurile și zahărul granulat pentru a se combina. Albușurile bine bătute vor forma o spumă tare și nu vor cădea când întoarceți bolul cu fața în jos.

Adăugați aromă și colorant alimentar, dacă doriți, și mixați la cea mai mare viteză timp de 30 de secunde după adăugare.

Adăugați ingredientele uscate deodată. Amestecați cu o spatulă de la fundul bolului în sus, apoi apăsați ferm partea plată a spatulei prin mijlocul amestecului.

Puneți umplutura într-un poș pentru ornat și tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt. Formați cojile de macarons, lăsând doi centimetri distanță între ele. Loviți ferm foile de blat de 2 sau 3 ori pentru a elibera bulele de aer.

Coaceți câte o tavă, până când cresc, aproximativ 13 minute. Lăsați să se răceasca complet înainte de a le lua de pe tavă, pentru ca macarons-urile sunt foarte fragile când sunt calde. Folosiți o spatulă pentru a lua fursecurile de pe foaia de pergament.

Acoperiți ușor fiecare prăjitură cu umplutură, apoi cu un alt fursec. Înfășurați macarons-urile în plastic și dați la frigider. Sursă – marthastewart.com

Macarons de ciocolată

Macarons de ciocolată
Macarons de ciocolată
  • 50 g ciocolata neagră
  • 1 linguriță cacao
  • 3 albușuri
  • 155+50 g zahar pudă
  • 95 g făină de migdale
  • 50 ml frisca lichidă

Mod de preparare

Făina de migdale și cele 155 g zahăr pudră se amestecă și se cern. Albușurile se bat spumă cu cele 50 g zahăr pudră care se adaugă în spuma de trei ori. Apoi, se adaugă cacaua cernută pentru a evita cocoloașele.

Amestecul de făina se încorporeaza în albușurile cu cacao, se amestecă bine și se pune compoziţia într-un poș. Se eliberează mici bile rotunjoare în tava de copt tapetată cu hârtie, se bate ușor tava de masă și se lasă 30 de minute să se odihnească aluatul.

Apoi, se coc 10 de minute, timp în care frișcă lichidă se toarnă fierbinte peste ciocolata pentru a obţine o cremă. Se amestecă pentru a ajuta topirea ciocolatei. Se lasă fursecurile să se răcească în totalitate și apoi se unesc două câte două cu crema de ciocolată. Sunt foarte bune și pe moment, dar specialiştii recomandă consumul lor abia peste 24 de ore de la preparare. Sursă retete.unica.ro

Macarons cu vanilie

Cum să faci acasă macarons cu vanilie
Cum să faci acasă macarons cu vanilie

Ingrediente:

  • 200g migdale măcinate fin
  • 200g zahăr pudră
  • 150g albușuri de ou (aproximativ 4-5 ouă)
  • 50g zahăr granulat
  • Esență de vanilie

Mod de preparare:

Mixează migdalele măcinate și zahărul pudră într-un robot de bucătărie până când obții o pudră fină.
Cerni amestecul pentru a elimina orice bucățele mai mari.
Batem albușurile de ou cu zahărul granulat până când obținem o spumă care nu cade din castron.
Adaugă amestecul de migdale în albușuri și amestecă ușor cu o spatulă până când compoziția devine omogenă.
Transferă amestecul într-un pos și formează mici cercuri pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
Lasă macarons-urile să se odihnească timp de 30 de minute pentru a forma o crustă.

Coace la 150°C timp de 12-15 minute.

Macarons cu ciocolată și zmeură

Macarons cu ciocolată și zmeură
Macarons cu ciocolată și zmeură

Ingrediente:

  • 200g migdale măcinate
  • 200g zahăr pudră
  • 150g albușuri de ou
  • 50g zahăr granulat
  • colorant roz sau roșu
  • 150g ciocolată neagră (pentru ganache)
  • 100g smântână
  • 100g zmeură

Mod de preparare:

Mixează migdalele măcinate și zahărul pudră într-un robot de bucătărie până când obții o pudră fină.
Cerni amestecul pentru a elimina orice bucățele mai mari.
Batem albușurile de ou cu zahărul granulat până când obținem o spumă tare.
Adaugă amestecul de migdale în albușuri și amestecă ușor cu o spatulă până când compoziția devine omogenă. Adaugă colorantul și omogenizează.
Transferă amestecul într-un pos cu vârful tăiat și formează mici cercuri pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lasă macarons-urile să se odihnească timp de 30 de minute pentru a forma o crustă.
Coace la 150°C timp de 12-15 minute.

Pentru ganache:

Topim ciocolata neagră și adăugăm smântâna fierbinte. Amestecăm până când obținem o compoziție omogenă.
Adăugăm zmeura mixată anterior și lăsăm să se răcească. Asamblează macarons cu ganache de zmeură.

Macarons cu lămâie verde

Macarons cu lămâie verde
Macarons cu lămâie verde

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 210 g zahăr pudră
  • 150 g făină de migdale
  • 3 albuşuri
  • câteva picături colorant verde
  • Pentru cremă:
  • 3 lămâi verzi
  • 125 g unt
  • 15 g ghimbir proaspăt
  • 135 g zahăr pudră
  • 2 ouă

Mod de preparare

Pentru aluat, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi se continuă baterea până ce se obţine o spumă tare care se colorează cu colorant. Se adaugă făina de migdale şi se amestecă uşor. Apoi, se pune aluatul într-un poş şi se eliberează mici cantităţi în tava de copt. Se lasă 15 minute la temperatura camerei şi apoi se coc 10 minute.

Pentru cremă, se rade coaja şi se presează lămâile pentru a obţine sucul. Cele două ouă cu 135 g zahăr se pun într-un castron, se adaugă coaja şi sucul de lămâie, ghimbir ras şi se pune castronul la bain-marie. Se amestecă până ce se obţine o cremă omogenă, care se scoate de la baia de aburi şi se amestecă până ce se răcoreşte. Se pune untul, se amestecă şi se dă la rece 30 de minute.

Se lipesc apoi cojile de macarons şi, dacă este posibil, se lasă de pe o zi pe alta. Sursă – retete.unica.ro

Sursă foto – Shutterstock.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (27)

Timea97   •   20.01.2024, 13:04

Macarons sunt cele mai iubite prajituri frantuzesti, recunoscute in intreaga lume.

Timea97   •   20.01.2024, 13:04

Desi sunt simple din punct de vedere al ingredientelor

Timea97   •   20.01.2024, 13:04

Succesul prepararii celor mai buni macarons este influentat atat de ingrediente.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI