Cum să-ți îngrijești grădina primăvara

Curățarea grădinii

Primul pas este să cureți grădina pentru a asigura o bună oxigenare a solului. Îndepărtează frunzele uscate, rădăcinile nedorite și buruienile. 

Acest lucru va permite ca procesul de regenerare a spațiului să se facă în mod corespunzător. Semințele vechi împiedică dezvoltarea noilor plante, așa că este esențial să le îndepărtezi. Trebuie să permiți soarelui, vitaminelor și mineralelor necesare unei creșteri corespunzătoare să pătrundă în sol și să repare daunele cauzate de înghețurile de iarnă.

Asigură-te că solul grădinii tale este curat de crengi, frunze uscate și flori ofilite, deoarece solul trebuie să fie oxigenat corespunzător pentru a fi în condiții optime. De asemenea, profită de ocazie pentru a smulge buruienile, astfel încât substanțele nutritive să fie absorbite doar de plante și iarbă.

Tăierea

În martie, este perioada perfectă pentru a tăia ramurile inutile și pentru a avea grijă de plantele de pe terase și din grădini, îndepărtând frunzele vechi. Și mai important este gazonul, care are nevoie de o îngrijire specială.

Profită de lunile de primăvară pentru a-l tunde și pentru a adăuga îngrășământ săptămânal. Astfel, acesta își va păstra un aspect strălucitor și plin de culoare.

Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”
Recomandări
Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”

Dacă ai arbuști sau copaci, este un moment bun pentru a tăia ramurile uscate, ceea ce va favoriza un proces de fotosinteză mai bun.

De exemplu, arbuști precum levănțica sau rozmarinul apreciază o tundere primăvara, dar nu este cazul altora. În general, trebuie să știi că plantele care înfloresc la sfârșitul primăverii sau vara trebuie să fie tăiate în timpul iernii.

Prin urmare, va trebui să verifici în funcție de speciile din grădina ta dacă trebuie sau nu să faci acest lucru. 

Această tăiere se face pentru a întineri unele plante. Trebuie îndepărtate ramurile moarte, uscate, slabe și cele care nu au înflorit și/sau nu au dat fructe anul trecut.

De asemenea, putem ciupi (tăia 2-3 perechi de frunze de pe fiecare tulpină) plantele aromatice sau alte tipuri de plante erbacee pentru ca acestea să producă altele noi și să fie mai compacte.

Nu trebuie să uităm să folosim unelte de grădinărit dezinfectate în prealabil cu alcool sanitar. După utilizare, acestea trebuie curățate din nou pentru a evita infecțiile.

Îndepărtarea dăunătorilor

Primăvara, toată natura se trezește, inclusiv insectele. Ca urmare, trebuie să ai grijă ca plantele tale să nu fie supuse dăunătorilor. Fii atent în special la afide, melci și păianjeni, printre altele. În cazul în care orice tip de dăunător îți atacă plantele, trebuie să îl combați cu cel mai potrivit repelent sau bactericid.

Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”
Recomandări
Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”

Asigură-te că întregul spațiu este ventilat corespunzător, astfel încât plantele și arbuștii să se poată dezvolta fără probleme. Acest lucru va împiedica dezvoltarea ciupercilor.

Un factor crucial de care trebuie să ții cont atunci când îți îngrijești grădina este varietatea mare de insecte și viețuitoare care pot dăuna plantelor tale.

Cum nu toate insectele sunt dăunătoare, ar trebui să folosești produsele potrivite pentru a face față fiecărei probleme.

Este indicat să adaugi un strat subțire de scoarță de lemn peste pământul plantelor pe care le-ai inclus sau replantat. Această metodă este cea mai sustenabilă modalitate de a evita oaspeții nedoriți, de a reține umiditatea solului și de a proteja împotriva daunelor cauzate de vreme, cum ar fi frigul, ploaia, înghețul sau căldura excesivă.

Plantarea

Acestea nu sunt doar cele mai bune luni pentru a avea grijă de plantele de pe terase și din grădini. Deși este perioada de înflorire, este și perioada de plantare. Multe flori sunt plantate în timpul acestui echinocțiu, deoarece condițiile climatice favorizează înrădăcinarea și creșterea plantelor.

Dacă vrei să adaugi specii noi, trebuie să faci acest lucru fără pământ nou și să ai grijă de nivelul solului.

EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”
Recomandări
EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”

Îngrijirea gazonului

Primăvara, este recomandat să tunzi gazonul săptămânal. Dacă îl îngrijești în acest fel, acesta va crește mai puternic și mai verde. Cu toate acestea, tunsul gazonului atât de des poate face ca solul să piardă nutrienți, așa că este bine să folosești și îngrășăminte pentru a preveni acest lucru.

Udarea

În orice moment este necesar să eviți udarea pe vreme foarte caldă, așa că nu scoate furtunul, stropitoarea sau aspersoarele în miezul zilei. Cel mai bine este să uzi seara târziu sau când soarele apune, precum și dimineața devreme.

În plus, cu cât temperatura ambientală este mai ridicată, cu atât mai multă apă se evaporă, așa că udarea în aceste momente va ajuta, de asemenea, la economisirea apei.

Deși este adevărat că soarele nu este la fel de intens ca în timpul verii și că, prin urmare, solul rămâne ceva mai umed decât în sezonul menționat mai sus, plantele au nevoie de mai multă apă decât în timpul iernii, când își reiau creșterea. 

Din acest motiv, este necesar să uzi mai des pentru a evita ca solul să se usuce. Dar când? Cel mai bun moment este seara, după miezul zilei. 

Un truc este să adaugi îngrășământ și apă în orele mai reci ale zilei, pentru a evita ca apa să se evapore prea repede. Acest lucru va aduce mai multă sănătate și putere din interior.

Controlul buruienile sălbatice

După ploi, o grădină frumoasă și ordonată se poate transforma într-o junglă de buruieni în doar câteva săptămâni. Trebuie remarcat faptul că buruienile în sine sunt inofensive pentru plantele care alcătuiesc grădina, dar cum acestea au o rată de creștere mult mai rapidă decât plantele din grădină, dacă sunt lăsate necontrolate, ele vor cauza în cele din urmă probleme.

Ținând cont de acest lucru, buruienile sălbatice ar trebui cel puțin îndepărtate din jurul plantelor ornamentale. Pentru ca locul să arate mai frumos, este foarte recomandat să le îndepărtezi pe toate, fie cu o sapă dacă este vorba de o grădină mică, fie cu o motocoasă dacă este una de dimensiuni medii sau cu un motocultor dacă este una mare.

Folosirea îngrăşămintelor

La începutul primăverii este indicat să fertilizăm grădina și să oferim plantelor un surplus de energie și vitamine ca să crească frumos.

Dacă vrem ca plantele să crească puternice și sănătoase, trebuie să reluăm programul de fertilizare. În timpul primăverii și verii, grădina va avea nevoie de o serie de doze de îngrășăminte pentru a păstra un aspect și o stare de sănătate. 

În pepiniere și magazinele de grădinărit vei găsi o mare varietate de îngrășăminte, atât organice, cât și minerale. În funcție de planta în cauză pe care dorim să o fertilizăm, va fi mai indicat să alegem unul sau altul.

Astfel, dacă acestea sunt destinate consumului uman, le vom fertiliza cu îngrășăminte organice (compost, gunoi de grajd, etc); dar dacă sunt plante ornamentale, le putem fertiliza cu îngrășăminte minerale.

Trucuri pentru o grădină sănătoasă și frumoasă

Ce se plantează: bulbi cu flori de vară, cum ar fi dalii și gladiole. Poți să faci acest lucru înainte de sfârșitul lunii septembrie.

Fertilizare: cu triplu 15 (azot, fosfor și potasiu) toți arborii și arbuștii, în special cei pe care i-ai plantat anul acesta sau anul trecut.

Sprijin: dacă ai plante erbacee, este timpul să le ajuți să se cațere, astfel încât să crească în poziție verticală. Poți folosi crengi, trestii uscate sau bețe de răchită.

În grădină: plantează legume cu frunze rezistente la căldură, cum ar fi rucola, ridichi, salata verde și andive.

Transplantarea: La începutul primăverii, căldura și deshidratarea nu sunt încă prea agresive, astfel încât transplantarea se poate face fără un pericol major pentru plantă. 

Transplantarea nu mai este indicată când temperaturile sunt crescute, deoarece nu mai este timp ca plantele să se înrădăcineze în sol și se poate ajunge la deshidratare.

Gazon: În această perioadă pot începe să apară pete galbene cauzate de ciuperci sau dăunători. Controlează-le la timp, înainte ca acestea să se extindă pe întreaga suprafață.

Odată cu primăvara târzie, este esențial să controlezi prezența dăunătorilor și a bolilor. Dacă ai de gând să aplici substanțe chimice pentru a controla melcii și dăunătorii, fă-o la sfârșitul după-amiezii și, de preferință, după o ploaie.

Concluzie

Nu uita să te bucuri de grădina ta. Fă-ți timp să te relaxezi, să admiri și să te bucuri de roadele muncii tale. Poți face o zonă de relaxare unde să îți bei cafeaua sau să îți citești cartea preferată. Ai grijă de plante și stai cu ochii pe dăunători. Protejează-le de vânt, ploi și alte pericole ce le-ar putea distruge.

Pentru o grădină deosebită, construiește poteci mici din pietre, agață hrănitori pentru păsări și decorează cu statuete precum ciuperci sau pitici de grădină, mini felinare sau cu ornamentele tale preferate.

Sursa foto: 123rfcom

Citeşte şi: Rozmarin – ce este, cum se plantează și ce beneficii are

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Playtech.ro
GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Viva.ro
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Observatornews.ro
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Știrileprotv.ro
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
FANATIK.RO
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Orangesport.ro
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Unica.ro
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
HOROSCOP
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață
PUBLICITATE
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață