De ce plângem când tăiem ceapa?

Ceapa conține un compus chimic care se eliberează în aer și ne face să plângem.

Când o ceapă este tăiată, anumiți compuși sunt eliberați, cauzând iritarea nervilor din jurul ochilor (glandele lacrimale).

Acești compuși sunt formați din metionină și cistină care fac parte din familia aminoacizilor. 

Când o ceapă este tăiată sau tocată cubulețe, celulele cepei eliberează acești compuși în aer. Când se întâmplă acest lucru, „enzima” acționează pentru a modifica aminoacizii în compuși lacrimatori. 

Această formă de acid sulfuric irită nervii din jurul ochilor, făcându-i să se rupă.

Utilizarea unui cuțit ascuțit determină răspândirea mai mică a compusului prin aer.

În plus, se știe că atunci când tai o ceapă rece vei lăcrima mai puțin decât atunci când o toci la temperatura camerei, așa că o idee ar putea fi să ții la frigider ceapa înainte de a o toca.

Ceapa conține atât compuși de sulf (care creează aroma lor înțepătoare), cât și o enzimă numită sintază. De îndată ce o ceapă este tăiată, cele două elemente formează un compus chimic numit S-oxid sin-propanetial. Acesta este eliberat în aer sub formă de gaz, care irită glandele lacrimale.

Cum să tai ceapa fără să plângi

Pregătirea

Ceapa mai dulce, cum ar fi ceapa roșie sau șalota provoacă mai puține lacrimi, comparativ cu ceapa albă sau galbenă , care este mai înțepătoare.

Există două moduri de a reduce la minimum plânsul atunci când tai ceapa – reducerea cantității de gaz eliberat și păstrarea a cât mai multor gaze departe de ochi. 

Pentru a reduce cantitatea de gaz eliberat, trebuie să facem cât mai puține daune cepei. Cu cât pereții celulari sunt mai puțini rupți când lucrezi cu ceapă, cu atât mai puțin gaz iese din ea. 

Folosește un cuțit ascuțit

Folosirea unui cuțit ascuțit este cel mai bun mod de a diminua gazele care ies din ceapă. Un cuțit ascuțit trece ușor prin ceapă, ceea ce face ca celulele să nu fie atât de agresate încât să elibereze o cantitate enormă de gaz. 

În general, atunci când tai orice ingredient, este mai bine să te asiguri că folosești un cuțit ascuțit și de bună calitate. 

Pentru ceapa mai mică, poți utiliza, de asemenea, un cuțit ascuțit, dar cu o lamă mai mică.

Indiferent de cuțitul pe care îl alegi, testează dacă lama este suficient de ascuțită tăind o roșie sau o foaie de hârtie de copt. 

Dacă lama taie curat, cuțitul e cel mai potrivit. În caz contrar, dacă produce o tăietură zimțată, lama ar trebui mai întâi ascuțită.

S-ar putea să constați că unele tipuri de ceapă îți pot face ochii să lăcrimeze mai tare decât altele. 

Regula generală este că cu cât ceapa este mai înțepătoare, cu atât concentrația de sin-propanetial-S-oxid este mai mare. De exemplu, unii spun că sunt mai sensibili la ceapa albă și galbenă decât soiurile mai dulci, cum ar fi ceapa roșie sau hașmaua.

Ține ceapa la congelator 10 minute 

Pune ceapa la rece. O ceapă rece degajă gaz la o rată mai mică comparativ cu ceapa ținută la temperatura camerei – fără a afecta gustul.

Pentru tăierea mai ușoară a cepei, pune-o în congelator timp de aproximativ 10-15 minute înainte de a o tăia.

Dacă ții ceapa în jos pe tocător, după ce ai tăiat-o în jumate, asta ajută la prevenirea contactului gazelor iritante cu ochii.

Ideea este să prevenim cât mai mult gaz iritant să pătrundă în ochii. Deși se promovează adesea trucuri ușoare, cum ar fi să mesteci gumă în timp ce tai ceapa sau să iei o gură de apă pe care să o păstrezi pe toată durata tocării cepei, aceste metode nu funcționează.

Cum să toci ceapa eficient

Cu un cuțit ascuțit, începe prin tăierea capătului tulpinii întregii cepe, unde pielea cepei se îmbină.

Încearcă să lașii capătul rădăcinii intact și îndepărtează doar pielea din secțiunea cepei pe care o tai. Capătul rădăcinii are cea mai mare concentrație de compuși sulfurici care fac ochii să lăcrimeze.

Pe măsură ce tai, cel mai bine este să acoperi sau să mți părțile expuse ale cepei. De exemplu, după ce ați tăiat ceapa în jumătate, așează jumătățile cu partea plată în jos pe tocător. 

Acest lucru nu numai că ajută la prevenirea scurgerii de gaze în aer, dar de asemenea pun ceapa într-o poziție de tăiere sigură și împiedică leguma să se rostogolească sau să alunece, provocând accidente.

Apoi, scoateți coaja de la jumătate din ceapă. Începe să feliezi longitudinal până la grosimea dorită, de la capătul tăiat al cepei doar până când ajungi la rădăcină, fără a tăia complet.

Tăierea în acest fel lezează mai puțin structura celulară a cepei și eliberează mai puțin gaz.

Pentru ceapa tăiată cubulețe, folosește mâna sau degetele pentru a ține ceapa pe jumătate ferm în loc și tai-o lateral, de la capătul tăiat la rădăcină, o dată sau de două ori, în funcție de grosimea cepei. În cele din urmă, toacă ceapa, începând din nou de sus, ca să obții cubulețe.

Pentru a tăia inelele de ceapă, taie capătul tulpinii și îndepărtează întreaga coajă. Taie o felie subțire de pe una dintre margini și așezați-o pe tocător pentru a o stabiliza.

Apoi continuă să tai transversal la grosimea dorită, formând inele.

Imediat după ce ai tăiat ceapa, pune-o într-un vas cu apă sau mută vasul de lângă tine.

Pornește hota

Totodată, e bine să pornești hota și să îți poziționezi tocătorul aproape de ea sau aproape de o fereastră deschisă.

Metoda rapidă

Cu instrumentele potrivite poți face ca tăiatul cepei să devină un lucru de-a dreptul distractivă.

Dacă gătești des și ai nevoie de cubulețe de ceapă de fiecare dată, investește într-un roboțel de bucătărie cu care poți toca ceapa în câteva secunde. 

Există, de asemenea, tot felul de echipamente mecanice prin care poți face acest proces mai puțin anevoios.

Trucuri care nu funcționează când tai ceapa

Ține ceapa curățată în apă rece

Ceapa ținută în apa rece încetinește producția de substanțe chimice, iar gazul se va elibera mai greu. Nu este cea mai sigură metodă și ca să funcționeze trebuie să ții ceapa 10-20 de minute în apă cu gheață. 

Ține o bucată de pâine în gură

Sună ridicol, dar uneori funcționează. Ia o bucată de pâine în gură și ține-o cu dinții, lăsând o parte afară. 

Pâinea va aduna toți vaporii eliberați de ceapă și îi va împiedica să ajungă la ochii tăi. Nu mânca pâinea apoi, pentru că va avea gust de ceapă, așa că ar fi mai bine să o arunci. 

Folosește ochelari de protecție 

O altă idee care te va face să arăți ridicol, dar care funcționează. 

Ochelarii de protecție îți vor proteja ochii de gazele pe care ceapa le eliberează și nu îți vor mai lăcrima ochii. Trebuie ca ochelarii să fie sigilați în jurul ochilor, de aceea, cea mai potrivită este o pereche de ochelari de sudor. Cam mult efort pentru o ceapă, dar poți încerca. 

Taie ceapa sub apă rece

Pare și este o metodă dificilă, mai ales că cel mai probabil toată ceapa ți se va împrăștia în chiuvetă, dacă alegi să o toci sub apă curentă. 

Dacă o faci într-un castron cu apă, toată întreaga poveste poate să se sfârșească cu un accident destul de grav. E drept, nu îți vor mai lăcrima ochii, dar degetele tale s-ar putea să aibă de suferit.

Sursa foto: 123rf.com

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Observatornews.ro
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor