De Corina Rob,

Factori care agravează problemele tenului

1. Stoarcerea coşurilor. Provoacă extinderea leziunilor, prin revărsarea de sebum iritant în pielea din jurul leziunii. Cele mai periculoase coşuri, pe care se recomandă să nu le stoarceţi niciodată, sunt cele roşii cu cap galben.
2. Transpiraţia. Poate agrava erupţia de acnee. Inflamarea glandelor sudoripare duce la apariţia unor leziuni asemănătoare coşurilor care pot activa acneea.
3. Soarele. Produce edem cutanat pe măsură ce ne bronzăm. Umflarea pielii striveşte porii, iar secreţia de sebum se acumulează. După o vacanţă la mare, de obicei, acneea se agravează.
4. Cosmeticele şi medicamentele nepotrivite. Cremele cosmetice grase obturează porii şi pot provoca acneea. La fel şi utilizarea prelungită a produselor de machiaj sau a unor medicamente.

Iată ce tipuri de acnee există

În funcţie de tipul leziunilor:

 • acneea comedoniană: constă în apariţia de dopuri de sebum şi debutează la pubertate, pe nas, pe frunte şi pe obraji.
 • acneea papulo-pustuloasă: apare sub formă de coşuri, iar când se extinde provoacă noduli dureroşi şi lasă semne.
 • acneea conglobată (nodulo-chistică): e cea mai severă, afectează de obicei bărbaţii şi apare pe trunchi, pe braţe, gât, scalp şi fese.

În funcţie de vârstă:

 • acneea neonatală: debutează în prima lună de viaţă şi afectează mai ales băieţii. Se vindecă spontan.
 • acneea infantilă: e cea care persistă şi după prima lună de viaţă.
 • acneea copilăriei: debutează după 2 ani, la nivelul feţei. Durata e variabilă şi poate avea forme severe.
 • acneea polimorfă juvenilă: e cea mai frecventă şi include multe tipuri de leziuni. Debutează la pubertate şi se ameliorează spre 18-20 de ani.
 • acneea adultului: se manifestă ca şi cea juvenilă.

Acneea indusă de factori externi:

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„
Recomandări

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„

 
 • acneea cosmetică: apare în jurul gurii, la femei, din cauza unor cosmetice.
 • acneea profesională: produsă de uleiuri şi gudroane, afectează mai ales bărbaţii.
 • acneea mecanică: se formează în urma frecării pielii cu şepci, bretele, gulere etc.
 • acneea la detergent: se întâlneşte la acneicii care se spală des, din cauza unor săpunuri.
 • acneea tropicală: apare în mediul cald şi umed.

Forme severe de acnee:

 • acneea fulminans: e o formă rară care poate fi însoţită de febră, stare de rău, dureri osoase şi articulare. Debutează brusc, la bărbaţii tineri.

Alte forme:

 • erupţii acneiforme: induse de medicamente care pot să apară ca urmare a administrării unor medicamente precum: anticonvulsivantele, corticosteroizii, androgenii, vitamina B12.

Definiţie: Acneea este o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee şi e caracterizată prin puncte negre, puncte albe sau coşuri care apar la suprafaţa pielii. În unele cazuri, pot apărea şi leziuni mai profunde denumite chisturi. Acneea e cea mai întâlnită boală de piele şi afectează peste 80% dintre adolescenţi, dar şi mulţi adulţi. Netratată sau tratată necorespunzător, lasă cicatrici.

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!
Recomandări

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!

 

Care sunt miturile despre acne

1.Dietă restrictivă – nu a adus beneficii, în ciuda faptului că eliminarea alcoolului şi a condimentelor iuţi poate reduce secreţia glandelor sebacee. Nu au fost dovedite ca fiind dăunătoare nici ciocolata sau grăsimile alimentare.
2.Igiena personală – nu are o influenţă fundamentală în vindecarea sau prevenirea acneei.
3.Radiaţiile ultraviolete– nu s-au dovedit benefice în tratarea coşurilor.  Bronzarea pielii atenuează leziunile sau cel mult le usucă, în cazurile blânde.
4.Viaţa sexuală sau abstinenţa – Nu influenţează severitatea acneei.
5.Stresul – nu determină acnee, indiferent de cauza lui (examene sau alte probleme), ci mai degrabă acneea poate provoca stres.
6.Cosmeticele – nu numai că nu te scapă de acnee, ci chiar o pot agrava. Produsele cosmetice precum fondul de ten sunt testate astfel încât să nu dăuneze pielii şi să acopere semnele, însă vindecarea acneei nu se află printre proprietăţile lor.

Dan Puric: "Am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali
GSP.RO

Dan Puric: "Am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali

Horoscop 28 februarie 2020. Balanțele fac planuri amănunțite
HOROSCOP

Horoscop 28 februarie 2020. Balanțele fac planuri amănunțite