Cum se fac pufuleții?

La fel ca și alte produse expandate, cum ar fi cerealele și pufarinele, porumbul este prelucrat și gătit prin extrudare.  Acesta este un proces termodinamic în care aluatul este trecut printr-un tub și încălzit sub o anumită presiune. 

Aluatul de pufuleți este apoi forțat să treacă printr-o deschidere îngustă numită filieră și, pe măsură ce este eliberat, schimbarea presiunii și a temperaturii face ca produsul să se umfle, dând textura și consistența pufuletelui.

Diferitele forme și texturi ale puffcornului sunt manipulate de filiera de la capătul extruderului și de tipul de extruder utilizat. Tipurile specifice de granulație a amidonului necesare în timpul procesării depind, de asemenea, de tipul de gustare în sine; de exemplu, dacă gustarea necesită o structură fină cu pori mici, ar trebui utilizat un extruder cu granulație mai mică, în timp ce pufuleții mai crocanți ar necesita o granulație mai mare.

Proprietăți chimice și fizice

Amidonul, principalul constituent al pufuleților este responsabil pentru proprietățile structurale ale gustării și, prin urmare, expiră în 3-4 luni.

În timpul procesului de extrudare, moleculele de amidon (amiloză) sunt distruse parțial, în timp ce se produc molecule noi cristaline. Acestea formează un complex amiloză-lipide care afectează structura, textura și alte proprietăți funcționale ale puffcornului.

 Din cauza căldurii umede, procesul de extrudare poate provoca, de asemenea, gelatinizarea amidonului, denaturarea proteinelor, distrugerea microorganismelor și inactivarea antinutrienților.

În comparație cu grâul, utilizarea porumbului duce la un produs mai moale și mai expandat datorită conținutului mai mic de proteine și conținutului mai mare de amidon (produsele extrudate din grâu sunt mai dure și nu se extind la fel de mult).

Implică temperatură, presiune, niveluri de umiditate și, bineînțeles, porumb. Echilibrul adecvat al acestor diferiți factori controlează mediul din echipamentul care produce pufuletele.

Făina de porumb este singurul ingredient. În primul rând, se amestecă cu puțină apă până la nivelul de umiditate dorit. Consistența amestecului de făină de porumb/apă este ca o pastă groasă.

Apoi, făina de porumb umedă se încarcă într-o mașină de extrudare care formează forma pufuletele.

Un burlan împinge amestecul printr-o matriță în timp ce este expus la o presiune ridicată. Astfel se dezvoltă temperatura adecvată pentru a transforma umiditatea din pasta de făină de porumb în abur, creând celule de aer și se umflă porumbul.

După ce amestecul umflat trece prin matriță, o lamă de cuțit rotativă taie pufuleții la dimensiunea și forma alese.

În acest moment, pufuleții sunt transportați printr-un cuptor pentru a fi uscați în continuare. Rezultatul este pufuletele de porumb simplu, care are o umiditate de aproximativ patru procente și se simte crocant.

În continuare, se adaugă aromele, de la brânză, arahide, caramel sau ciocolată. 

Pufuleții dulci se fac începând cu un proces similar cu cel pe care l-ar folosi un producător de bomboane, prin prepararea unei soluții de tip caramel sau bomboane într-un cazan. Scopul este de a face o coajă tare pe pufulete, astfel încât produsul finit să fie o gustare crocantă, și nu moale. Textura produsului finit este determinată de modul în care se gătește.

Se aplică aroma dorită, lichidul, în cazul ciocolatei, sau pudra, în cazul aromei de alune sau brânză. 

Apoi, se ambalează pufuleții aromați pentru consumatori pe o mașină de format și umplut.

Poți să faci pufuleți acasă?

Se pot face pufuleți și acasă. Ai nevoie de două căni de mălai grișat, jumătate de cană de ulei, o cană de apă minerală, două linguri de sare și puțină făină. 

Cu ajutorul unui mixer se amestecă mălaiul, apa minerală, sarea și uleiul. Când obții o pastă galbenă o pui pe tava tapetată cu făină și modelezi pufuleții. Se lasă la cuptor la foc mic pentru aproximativ jumătate de oră. 

O altă rețetă spună să faci o mămăligă din 650 g de apă și 150 g de mălai, sare, apă și puțin ulei. 

Se fierbe mămăliga doar 10 minute și apoi se întinde pe o tavă cu foaie de copt până se răcește. 

Când e răcită, se taie și se unge cu ulei și sare, apoi se coace pentru 50 de minute la 200 de grade. 

Vei obține niște snacks-uri din mămăligă cu același gust ca pufuleții, dar cu textură de chipsuri sau sărățele. 

Rețete de fasole cu ciolan

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News