Cum se fac pufuleții?

La fel ca și alte produse expandate, cum ar fi cerealele și pufarinele, porumbul este prelucrat și gătit prin extrudare.  Acesta este un proces termodinamic în care aluatul este trecut printr-un tub și încălzit sub o anumită presiune. 

Aluatul de pufuleți este apoi forțat să treacă printr-o deschidere îngustă numită filieră și, pe măsură ce este eliberat, schimbarea presiunii și a temperaturii face ca produsul să se umfle, dând textura și consistența pufuletelui.

Diferitele forme și texturi ale puffcornului sunt manipulate de filiera de la capătul extruderului și de tipul de extruder utilizat. Tipurile specifice de granulație a amidonului necesare în timpul procesării depind, de asemenea, de tipul de gustare în sine; de exemplu, dacă gustarea necesită o structură fină cu pori mici, ar trebui utilizat un extruder cu granulație mai mică, în timp ce pufuleții mai crocanți ar necesita o granulație mai mare.

Proprietăți chimice și fizice

Amidonul, principalul constituent al pufuleților este responsabil pentru proprietățile structurale ale gustării și, prin urmare, expiră în 3-4 luni.

În timpul procesului de extrudare, moleculele de amidon (amiloză) sunt distruse parțial, în timp ce se produc molecule noi cristaline. Acestea formează un complex amiloză-lipide care afectează structura, textura și alte proprietăți funcționale ale puffcornului.

Un nou cutremur de 7,5 produs în Turcia, la nouă ore după cel de 7,8. Bilanțul victimelor crește de la oră la oră
Recomandări
Un nou cutremur de 7,5 produs în Turcia, la nouă ore după cel de 7,8. Bilanțul victimelor crește de la oră la oră

 Din cauza căldurii umede, procesul de extrudare poate provoca, de asemenea, gelatinizarea amidonului, denaturarea proteinelor, distrugerea microorganismelor și inactivarea antinutrienților.

În comparație cu grâul, utilizarea porumbului duce la un produs mai moale și mai expandat datorită conținutului mai mic de proteine și conținutului mai mare de amidon (produsele extrudate din grâu sunt mai dure și nu se extind la fel de mult).

Implică temperatură, presiune, niveluri de umiditate și, bineînțeles, porumb. Echilibrul adecvat al acestor diferiți factori controlează mediul din echipamentul care produce pufuletele.

Făina de porumb este singurul ingredient. În primul rând, se amestecă cu puțină apă până la nivelul de umiditate dorit. Consistența amestecului de făină de porumb/apă este ca o pastă groasă.

Apoi, făina de porumb umedă se încarcă într-o mașină de extrudare care formează forma pufuletele.

Un burlan împinge amestecul printr-o matriță în timp ce este expus la o presiune ridicată. Astfel se dezvoltă temperatura adecvată pentru a transforma umiditatea din pasta de făină de porumb în abur, creând celule de aer și se umflă porumbul.

După ce amestecul umflat trece prin matriță, o lamă de cuțit rotativă taie pufuleții la dimensiunea și forma alese.

Momentul șocant în care un bloc se prăbușește în Şanliurfa, ca urmare a seismului puternic care a lovit Turcia. VIDEO
Recomandări
Momentul șocant în care un bloc se prăbușește în Şanliurfa, ca urmare a seismului puternic care a lovit Turcia. VIDEO

În acest moment, pufuleții sunt transportați printr-un cuptor pentru a fi uscați în continuare. Rezultatul este pufuletele de porumb simplu, care are o umiditate de aproximativ patru procente și se simte crocant.

În continuare, se adaugă aromele, de la brânză, arahide, caramel sau ciocolată. 

Pufuleții dulci se fac începând cu un proces similar cu cel pe care l-ar folosi un producător de bomboane, prin prepararea unei soluții de tip caramel sau bomboane într-un cazan. Scopul este de a face o coajă tare pe pufulete, astfel încât produsul finit să fie o gustare crocantă, și nu moale. Textura produsului finit este determinată de modul în care se gătește.

Se aplică aroma dorită, lichidul, în cazul ciocolatei, sau pudra, în cazul aromei de alune sau brânză. 

Apoi, se ambalează pufuleții aromați pentru consumatori pe o mașină de format și umplut.

Poți să faci pufuleți acasă? 

Se pot face pufuleți și acasă. Ai nevoie de două căni de mălai grișat, jumătate de cană de ulei, o cană de apă minerală, două linguri de sare și puțină făină. 

Cu ajutorul unui mixer se amestecă mălaiul, apa minerală, sarea și uleiul. Când obții o pastă galbenă o pui pe tava tapetată cu făină și modelezi pufuleții. Se lasă la cuptor la foc mic pentru aproximativ jumătate de oră. 

„Am spus că seismul va veni. Nimeni nu a reacționat”. Un geolog turc a avertizat repetat că un cutremur va avea loc în zona lovită azi
Recomandări
„Am spus că seismul va veni. Nimeni nu a reacționat”. Un geolog turc a avertizat repetat că un cutremur va avea loc în zona lovită azi

O altă rețetă spună să faci o mămăligă din 650 g de apă și 150 g de mălai, sare, apă și puțin ulei. 

Se fierbe mămăliga doar 10 minute și apoi se întinde pe o tavă cu foaie de copt până se răcește. 

Când e răcită, se taie și se unge cu ulei și sare, apoi se coace pentru 50 de minute la 200 de grade. 

Vei obține niște snacks-uri din mămăligă cu același gust ca pufuleții, dar cu textură de chipsuri sau sărățele. 

Rețete de fasole cu ciolan

Sursa foto: 123rf.com

Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
GSP.RO
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Zgomotul sinistru care s-a auzit în timpul cutremurului din Turcia! Înregistrarea este înfiorătoare, nu mulţi au curaj să o asculte
Playtech.ro
Zgomotul sinistru care s-a auzit în timpul cutremurului din Turcia! Înregistrarea este înfiorătoare, nu mulţi au curaj să o asculte
Tragedia de la cutremurul din 1977. Cântăreața Doina Badea a murit, atunci, împreună cu toată familia. Nu i-a fost niciodată găsit trupul
Viva.ro
Tragedia de la cutremurul din 1977. Cântăreața Doina Badea a murit, atunci, împreună cu toată familia. Nu i-a fost niciodată găsit trupul
O companie elveţiană vine în România şi investeşte 20 de milioane de euro. Angajează 200 de persoane
Observatornews.ro
O companie elveţiană vine în România şi investeşte 20 de milioane de euro. Angajează 200 de persoane
FOTO După ce a rămas fără casă, o femeie a luat o decizie radicală. A renunțat la traiul obișnuit și s-a mutat într-un avion
Știrileprotv.ro
FOTO După ce a rămas fără casă, o femeie a luat o decizie radicală. A renunțat la traiul obișnuit și s-a mutat într-un avion
Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet
FANATIK.RO
Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
HOROSCOP
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani
PUBLICITATE
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani