Fasolea cu ciolan este cel mai cunoscut și îndrăgit fel de mâncare de la noi din țară. Se consumă în orice perioadă a anului și, din fericire, se gătește foarte ușor. Iată cum faci cea mai bună fasole cu ciolan. Ți-am pregătit câteva rețete de fasole cu ciolan, dar și alte rețete de fasole numai bune de încercat chiar acum!

Rețetă de fasole cu ciolan

retete de fasole cu ciolan. reteta de fasole cu ciolan
Porție de fasole cu ciolan

Ingrediente pentru fasole cu ciolan afumat de 1 Decembrie

  • 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte);
  • 1 ciolan;
  • 2 linguri de ulei;
  • 3 foi de dafin;
  • 1 ceapă albă mare;
  • 2 morcovi;
  • 1 lingură boia de ardei;
  • 1 linguriţă rasă de oregano;
  • 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate;
  • 1 linguriţă de chimen;
  • 3 linguri de pastă de tomate;
  • 1 lingură de miere;
  • sare şi piper.

Mod de preparare fasole cu ciolan afumat de 1 Decembrie

1. Fierbe ciolanul la foc mic. După ce carnea a fiert, scoate-o din zeama în care a fiert şi las-o să se răcească. Păstrează zeama în care a fiert carnea.

O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode
Recomandări
O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode

2. În paralel, fierbe fasolea boabe în apă fără sare, până când este fiartă pe jumătate.

3. Toacă ceapa şi taie morcovul rondele, apoi rumenește totul în ulei. Adaugă boiaua de ardei şi las-o să se rumenească puţin.

4. Adaugă carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperă totul cu zeama în care a fiert carnea. Adaugă pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lasă să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonează cu sare şi piper după gust.

Rețete de fasole cu ciolan de porc și usturoiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Rețetă de fasole cu ciolan afumat de 1 Decembrie

rețete de fasole cu ciolan. rețetă de fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat
INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament
Recomandări
INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament

Ingrediente pentru fasole cu ciolan afumat

  • 500 g fasole uscată;
  • sare;
  • piper boabe şi praf;
  • boia dulce;
  • suc de roşii sau bulion;
  • foi de dafin;
  • ciolan afumat;
  • 2 cepe;
  • mărar.

Mod de preparare fasole cu ciolan afumat

1. Fasolea se lasă cu câteva ore înainte sau chiar o noapte să se înmoaie. După ce s-a înmuiat bine, se dă în câteva clocote şi se lasă să fiarbă o oră, acoperită cu un capac.

2. Se taie ceapa mărunt şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi se căleşte 2-3 minute. Fasolea se pune peste ceapa călită împreună cu sosul de roşii şi se condimentează cu sare, piper, boia şi foi de dafin, după care se mai lasă să fiarbă câteva minute.

3. Separat, se taie carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu.

4. Ciolanul se pune în fasole şi se bagă la cuptor să scadă şi să se rumenească.

Fasolea cu ciolan afumat se serveşte ornată cu mărar verde tocat mărunt şi cu murături asortate.

Ce murături merg la fasolea cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan se servește cu o porție de murături! Această mâncare se poate consuma de minune în combinație cu varza muratăcastraveți murațigogoșari în oțet,  cu conopidă sau cu o salată de ceapă murată.

În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”
Recomandări
În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”

Câte calorii are fasolea cu ciolan 

Fasolea este un aliment foarte hrănitor, cu numeroase beneficii pentru sănătate, are foarte puțină grăsime și aproape deloc colesterol. O jumătate de ceașcă de fasole uscată/100 grame de fasole are, în general, cam 130 calorii. Fasolea albă are un indice glicemic foarte scăzut și foarte mulți carbohidrați complecși care mențin nivelul optim de zahăr în sânge. Consumul de fasole albă oferă multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogată în antioxidanți și conține cantități importante de molibden implicat în procesul de detoxifiere. Fasolea albă este o sursă importantă de fibre și proteine.

Ciolanul afumat conține 395 calorii pe 100 de grame, reprezentand 19.75% din totalul de 2.000 de calorii recomandat zilnic.

Rețetă de fasole cu costiță de 1 Decembrie

Ingrediente pentru fasole cu costiță

  • 1 kg fasole boabe;
  • 2-3 cepe de mărime mijlocie;
  • 2 foi dafin;
  • 400 g costiţă afumată;
  • 1 legatura mărar;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 2 linguri bulion;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare fasole cu costiță

1. Fasolea se spală de câteva ori cu apă caldă şi se pune la fiert cu sare. Pentru a se înmuia, se fierbe în două-trei ape.

2. În timp ce fierbe fasolea, se curăţă şi se taie ceapa şi se pune la călit cu puţin ulei până capătă culoarea arămie. După ce s-a călit ceapa, se lasă să se răcească, se strecoară fasolea şi se pune peste ceapă, amestecându-se continuu. Se mai fierbe şi cu ceapa câteva minute, se adaugă bulionul şi puţină apă caldă.

3. Costiţa se taie felii subţiri şi se prăjeşte până se rumeneşte. După ce s-a pregătit, se răstoarnă fasolea într-un vas de yena, se adaugă bucăţile de costiţă, foile de dafin şi se bagă la cuptor.

Fasolea cu costiţă se serveşte cu murături asortate sau cu salată de crudităţi, pâine neagră şi ardei iute. Se ornează cu mărar proaspăt, după preferinţă.

Sursa: retete.unica.ro

Rețetă de fasole în bol de pâine de 1 Decembrie

Rețete de fasole. Rețetă de fasole în bol de pâine
Fasole în bol de pâine

Ingrediente pentru fasole în bol de pâine

  • 1 ciolan afumat;
  • 250 g fasole;
  • 1 morcov mare;
  • 1 ceapă mare;
  • 1/2 gogoşar;
  • foi de dafin;
  • tarhon;
  • cimbru;
  • concentrat de legume;
  • boia;
  • sare;
  • piper;
  • 4 pâini făcute în casă.

Ingrediente pentru pâine:

  • 1,5 kg făină;
  • 75 g drojdie;
  • apă caldă;
  • sare;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 1 ou.

Mod de preparare fasole în bol de pâine

1. Se curăţă ceapa, se taie mărunt, după care se căleşte într-o oală.

2. Se curăţă şi morcovul şi gogoşarul, se taie mărunt şi se pun peste ceapă. Se lasă să se călească puţin, după care se adaugă fasolea, ciolanul şi foile de dafin. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă, până fasolea devine moale.

3. La sfârşit, se condimentează cu sare, piper, boia, tarhon, cimbru şi vegeta.

4. În timpul în care fierbe fasolea, se prepară pâinile: se amestecă toate ingredientele, se lasă la dospit cam o oră, după care se împarte aluatul în patru părţi. Se modelează pâinile şi se dau la cuptor. Înainte cu 10 minute de a le scoate din cuptor, se ung pâinile cu un ou bătut.

5. Se taie un capac din pâine, se scoate miezul şi se pune ciorba.

Sursa: retete.unica.ro

Rețetă iahnie de fasole de 1 Decembrie

Rețete de fasole. Rețetă iahnie de fasole
Iahnie de fasole

Ingrediente pentru iahnie de fasole

  • 250 g fasole boabe;
  • 1-2 morcovi;
  • 1 ţelină;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 ceapă mică;
  • 2 ardei graşi sau gogoşari;
  • 3-4 linguri ulei;
  • 2-3 linguri pastă de tomate;
  • 1 foaie dafin;
  • 10-15 boabe de piper;
  • sare;
  • piper;
  • mărar;
  • tarhon;
  • cimbru.

Mod de preparare iahnie de fasole

1. Se curăţă fasolea, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Se clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert într-un vas cu apă, care trebuie să depăşească nivelul boabelor de fasole cu 2-3 degete.

2. Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră. Cine doreşte poate schimba din nou apa după primele clocote. Se adaugă morcovii, ceapa mare şi ţelina, toate tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie bine toate boabele de fasole.

3. Separat, într-o cratiţă cu fundul mai gros se căleşte în ulei ceapa mică, tocată mărunt. Se adaugă un praf de sare, apoi se stinge cu jumătate pahar cu supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până se înmoaie. Se adaugă fasolea fiartă, boabele de piper, foaia de dafin şi pasta de tomate dizolvată în jumătate cană cu supă de fasole. Se fierbe la foc mic până scade sosul şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă.

Rețetă de ciorbă de fasole cu afumătură de 1 Decembrie

Ingrediente de ciorbă de fasole cu afumătură

  •  250 g fasole boabe
  •  400 g costiţă sau jambon afumat
  •  1 ceapă
  •  2 morcovi
  •  1 păstârnac
  •  1 ţelină
  •  200 g roşii decojite în suc de roşii
  •  1 ardei gras
  •  1 litru borş sau zeamă de varză
  •  verdeaţă (leuştean şi pătrunjel verde)
  •  sare

Mod de preparare ciorbă de fasole cu afumătură

1. Fasolea se curăţă, se spală şi se lasă la înmuiat 2-3 ore sau de seara până dimineaţa. Se pune la fiert în apă cu un praf de sare, iar după primele clocote se schimbă apa. Separat, afumătura se fierbe câteva minute, apoi se spală bine, se curăţă şi se taie bucăţi.

2. Se pune fasolea din nou la fiert într-o oală cu 3 l de apă tot fierbinte. Se adaugă legumele tăiate ca pentru supă şi afumătura şi se lasă să fiarbă acoperit, 1.5-2 ore, până se înmoaie bine fasolea.

3. Se scot legumele fierte şi se adaugă ardeiul gras şi roşiile tăiate cubuleţe. Se potriveşte apoi la gust cu borş sau zeamă de varză şi, la sfârşit, cu sare şi verdeaţă tocată mărunt.

Sursa: retete.unica.ro

Care retetă de fasole este preferata ta?

Incearca si urmatoarea reteta de zacusca de fasole

„Este un şoc.” Pițurcă l-a sunat pe Dragomir înainte să fie reținut de DNA. Ce i-a mărturisit
GSP.RO
„Este un şoc.” Pițurcă l-a sunat pe Dragomir înainte să fie reținut de DNA. Ce i-a mărturisit
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Playtech.ro
Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Viva.ro
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Începe "epoca de aur" pentru un loc din România. Investiţii uriaşe şi mii de locuri de muncă noi
Observatornews.ro
Începe "epoca de aur" pentru un loc din România. Investiţii uriaşe şi mii de locuri de muncă noi
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
Știrileprotv.ro
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
Schimbări majore pentru 4 zodii. Februarie e luna în care o vor lua de la zero
FANATIK.RO
Schimbări majore pentru 4 zodii. Februarie e luna în care o vor lua de la zero
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
HOROSCOP
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată