De Miruna Darcovici, Camelia Diaconu,

Rețete de fasole

Fasolea cu ciolan este cel mai cunoscut și îndrăgit fel de mâncare de la noi din țară. Se consumă în orice perioadă a anului și, din fericire, se gătește foarte ușor. Iată cum faci cea mai bună fasole cu ciolan. Ți-am pregătit câteva rețete de fasole cu ciolan, dar și alte rețete de fasole numai bune de încercat chiar acum!

Rețetă de fasole cu ciolan

retete de fasole cu ciolan. reteta de fasole cu ciolan
Porție de fasole cu ciolan

Ingrediente pentru fasole cu ciolan

  • 1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte);
  • 1 ciolan;
  • 2 linguri de ulei;
  • 3 foi de dafin;
  • 1 ceapă albă mare;
  • 2 morcovi;
  • 1 lingură boia de ardei;
  • 1 linguriţă rasă de oregano;
  • 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate;
  • 1 linguriţă de chimen;
  • 3 linguri de pastă de tomate;
  • 1 lingură de miere;
  • sare şi piper.

Mod de preparare fasole cu ciolan

1. Fierbe ciolanul la foc mic. După ce carnea a fiert, scoate-o din zeama în care a fiert şi las-o să se răcească. Păstrează zeama în care a fiert carnea.

2. În paralel, fierbe fasolea în apă fără sare, până când boabele sunt fierte pe jumătate.

3. Toacă ceapa şi taie morcovul rondele, apoi rumenește totul în ulei. Adaugă boiaua de ardei şi las-o să se rumenească puţin.

4. Adaugă carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperă totul cu zeama în care a fiert carnea. Adaugă pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lasă să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonează cu sare şi piper după gust.

Fasolea cu ciolan se servește cu o porție de murături!

Rețetă de fasole cu ciolan afumat

rețete de fasole cu ciolan. rețetă de fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat

Ingrediente pentru fasole cu ciolan afumat

  • 500 g fasole uscată;
  • sare;
  • piper boabe şi praf;
  • boia dulce;
  • suc de roşii sau bulion;
  • foi de dafin;
  • ciolan afumat;
  • 2 cepe;
  • mărar.

Mod de preparare fasole cu ciolan afumat

1. Fasolea se lasă cu câteva ore înainte sau chiar o noapte să se înmoaie. După ce s-a înmuiat bine, se dă în câteva clocote şi se lasă să fiarbă o oră, acoperită cu un capac.

2. Se taie ceapa mărunt şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi se căleşte 2-3 minute. Fasolea se pune peste ceapa călită împreună cu sosul de roşii şi se condimentează cu sare, piper, boia şi foi de dafin, după care se mai lasă să fiarbă câteva minute.

3. Separat, se taie carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu.

4. Ciolanul se pune în fasole şi se bagă la cuptor să scadă şi să se rumenească.

Fasolea cu ciolan afumat se serveşte ornată cu mărar verde tocat mărunt şi cu murături asortate.

Rețetă de fasole cu costiță

Ingrediente pentru fasole cu costiță

  • 1 kg fasole boabe;
  • 2-3 cepe de mărime mijlocie;
  • 2 foi dafin;
  • 400 g costiţă afumată;
  • 1 legatura mărar;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 2 linguri bulion;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare fasole cu costiță

1. Fasolea se spală de câteva ori cu apă caldă şi se pune la fiert cu sare. Pentru a se înmuia, se fierbe în două-trei ape.

2. În timp ce fierbe fasolea, se curăţă şi se taie ceapa şi se pune la călit cu puţin ulei până capătă culoarea arămie. După ce s-a călit ceapa, se lasă să se răcească, se strecoară fasolea şi se pune peste ceapă, amestecându-se continuu. Se mai fierbe şi cu ceapa câteva minute, se adaugă bulionul şi puţină apă caldă.

3. Costiţa se taie felii subţiri şi se prăjeşte până se rumeneşte. După ce s-a pregătit, se răstoarnă fasolea într-un vas de yena, se adaugă bucăţile de costiţă, foile de dafin şi se bagă la cuptor.

Fasolea cu costiţă se serveşte cu murături asortate sau cu salată de crudităţi, pâine neagră şi ardei iute. Se ornează cu mărar proaspăt, după preferinţă.

Sursa: retete.unica.ro

Rețetă de fasole în bol de pâine

Rețete de fasole. Rețetă de fasole în bol de pâine
Fasole în bol de pâine

Ingrediente pentru fasole în bol de pâine

  • 1 ciolan afumat;
  • 250 g fasole;
  • 1 morcov mare;
  • 1 ceapă mare;
  • 1/2 gogoşar;
  • foi de dafin;
  • tarhon;
  • cimbru;
  • concentrat de legume;
  • boia;
  • sare;
  • piper;
  • 4 pâini făcute în casă.

Ingrediente pentru pâine:

  • 1,5 kg făină;
  • 75 g drojdie;
  • apă caldă;
  • sare;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 1 ou.

Mod de preparare fasole în bol de pâine

1. Se curăţă ceapa, se taie mărunt, după care se căleşte într-o oală.

2. Se curăţă şi morcovul şi gogoşarul, se taie mărunt şi se pun peste ceapă. Se lasă să se călească puţin, după care se adaugă fasolea, ciolanul şi foile de dafin. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă, până fasolea devine moale.

3. La sfârşit, se condimentează cu sare, piper, boia, tarhon, cimbru şi vegeta.

4. În timpul în care fierbe fasolea, se prepară pâinile: se amestecă toate ingredientele, se lasă la dospit cam o oră, după care se împarte aluatul în patru părţi. Se modelează pâinile şi se dau la cuptor. Înainte cu 10 minute de a le scoate din cuptor, se ung pâinile cu un ou bătut.

5. Se taie un capac din pâine, se scoate miezul şi se pune ciorba.

Sursa: retete.unica.ro

Rețetă iahnie de fasole

Rețete de fasole. Rețetă iahnie de fasole
Iahnie de fasole

Ingrediente pentru iahnie de fasole

  • 250 g fasole boabe;
  • 1-2 morcovi;
  • 1 ţelină;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 ceapă mică;
  • 2 ardei graşi sau gogoşari;
  • 3-4 linguri ulei;
  • 2-3 linguri pastă de tomate;
  • 1 foaie dafin;
  • 10-15 boabe de piper;
  • sare;
  • piper;
  • mărar;
  • tarhon;
  • cimbru.

Mo de preparare iahnie de fasole

1. Se curăţă fasolea, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Se clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert într-un vas cu apă, care trebuie să depăşească nivelul boabelor de fasole cu 2-3 degete.

2. Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră. Cine doreşte poate schimba din nou apa după primele clocote. Se adaugă morcovii, ceapa mare şi ţelina, toate tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie bine toate boabele de fasole.

3. Separat, într-o cratiţă cu fundul mai gros se căleşte în ulei ceapa mică, tocată mărunt. Se adaugă un praf de sare, apoi se stinge cu jumătate pahar cu supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până se înmoaie. Se adaugă fasolea fiartă, boabele de piper, foaia de dafin şi pasta de tomate dizolvată în jumătate cană cu supă de fasole. Se fierbe la foc mic până scade sosul şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă.

Sursa: retete.unica.ro

Care retetă de fasole este preferata ta?

Citeşte şi:

NAUT – Rețete sănătoase, rapide și delicioase

Rețetă papanași – top cinci cele mai populare rețete papanași

Rețeta de clătite. 10 rețete de clătite delicioase și rapide

În 2005 mergea la "Din Dragoste", după ce își înșelase soțul cu 2 bărbați. Uluitor ce s-a aflat acum, după 14 ani VIDEO
GSP.RO

În 2005 mergea la "Din Dragoste", după ce își înșelase soțul cu 2 bărbați. Uluitor ce s-a aflat acum, după 14 ani VIDEO