Cuprins:
Cunoscută și sub denumirea de „Tărâmul de Jos” sau „Ţara Cangurilor”, Australia ascunde o mulțime de bogății naturale, de la Marea Barieră de corali și miile de plaje idilice, până la misterioasele formațiuni de tip monolit „Ayers Rock”, situate într-unul dintre cele peste 500 de parcuri naționale. În cele ce urmează ți-am pregătit cele mai interesante informații despre această țară, care captivează cu frumusețea și diversitatea sa extraordinare.
Informaţii despre Australia
Australia, denumită oficial Commonwealth of Australia, este o țară care ocupă în întregime continentul cu același nume, insula Tasmania și multe alte insule mai mici. Aceasta este situată în emisfera sudică, între Oceanul Indian și Oceanul Pacific, la sud de Asia Maritimă de Sud-Est și la nord de Antarctica. Australia nu are granițe terestre, fiind udată de jur-împrejur de apele oceanelor Indian și Pacific. În schimb, are granițe maritime cu Timorul de Est, Indonezia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon și Noua Caledonie (teritoriu care aparține de Franța). Australia ocupă unul dintre primele locuri la nivel mondial în ceea ce privește calitatea vieții, sănătatea, educația, libertate economică și protecția drepturilor civile și a celor politice, relatează Nations Online.
A șasea țară din lume
Ca mărime, Australia este cea de-a șasea țară din lume, având o suprafață de 7.617.930 km². Este aproape la fel de mare ca Brazilia și Statele Unite ale Americii (excluzând Alaska) și de două ori și ceva mai mică decât Federația Rusă. Deși are o întindere atât de mare, populația Australiei numără doar aproximativ 26,44 de milioane de locuitori, total care o plasează pe locul 55 în lume, numărul de locuitori fiind aproximativ la fel cu al Coreei de Nord. În jur de 25% dintre cei care trăiesc în Australia s-au născut în altă țară, ceea ce face aceasta să fie ţara cu cea mai mare comunitate de străini. De asemenea, peste 80% dintre australieni locuiesc la cel mult 100 de kilometri distanță de coastă.
Cel mai mare oraș din Australia
Capitala Australiei este Canberra, care are o populație de doar 367.000 de locuitori, cu mult sub populația din Sydney, care este cel mai mare și mai important oraș de la Antipozi cu peste 4,62 de milioane de suflete. Limba oficială în Australia este engleza, însă aceasta este doar una dintre cele peste 200 de limbi care se vorbesc în această țară. Patruzeci și cinci dintre ele sunt indigene, iar în rest, cele mai întâlnite sunt greaca, araba, vietnameza şi mandarina.
În Australia sunt cinci orașe cu peste un milion de locuitori, 14 orașe cu o populație cuprinsă între 100.000 și 1.000.000 de locuitori și 375 de orașe unde populația este cuprinsă între 10.000 și 100.000 de locuitori. Cel mai mare oraș este Sydney, unde trăiesc în momentul de față peste 4,62 de milioane de oameni. Celelalte metropole importante ale acestei țări sunt Melbourne – 4,24 milioane de locuitori, Brisbane – 2,19 milioane de locuitori Perth – 1,9 milioane de locuitori şi Adelaide – 1,4 milioane.
De unde provine numele Australia
Denumirea Australia ar proveni de la cuvântul latinesc „australis”, care înseamnă „sud” și care făcea referire la un continent imaginar ce ocupa întreaga emisferă sudică. Numele „Australia” a fost folosit pentru prima oară într-o scriere în limba engleză, intitulată „Australia del Espiritu Santo” (n.n. – Australia, țara Duhului Sfânt), care a fost scrisă de Sir Richard Hakluyt în 1625. „Australia” avea să devină oficial numele continentului în 1643, înlocuind vechea denumire „New Holland”, o traducere în limba engleză a numelui olandez „Nieuw-Holland”, care fusese dat pentru prima dată de navigatorul olandez Abel Tasman. Acest nume a fost popularizat începând cu anul 1804 de către exploratorul britanic Matthew Flinders. Acesta spunea că „este mai plăcut pentru ureche și o asimilare cu numele celorlalte mari regiuni ale Pământului”.
Treisprezece ani mai târziu, în aprilie 1817, guvernatorul Lachlan Macquarie a recomandat Biroului Colonial ca acest nume să fie adoptat și folosit în mod oficial, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia. În 1824, Amiralitatea era de acord ca acest continent să fie cunoscut oficial sub denumirea de Australia, iar prima utilizare oficială publicată a acestei denumiri avea să se petreacă în 1830, când Biroul Hidrografic a publicat „The Australia Directory”.
50 de curiozități despre Australia
- Dacă vizitezi zilnic câte o plajă din Australia vei avea nevoie de 27 de ani ca să le vezi pe toate.
- Orașul Brisbane găzduiește campionatul mondial de curse de… gândaci.
- Spre deosebire de alte continente, Australia nu are niciun vulcan activ.
- Australia are de trei ori mai multe oi decât oameni. Mai exact, aici trăiesc 75 de milioane de oi şi majoritatea lor sunt în sud-estul continentului.
- În Melbourne și Victoria trăiesc cei mai mulți greci din lume, după Atena.
- Munții Alpi din Australia au mai multă zăpadă decât Alpii elvețieni.
- Australia a fost a doua țară care a acordat femeilor dreptul de vot, în 1902, după Noua Zeelandă.
- Cangurul este singurul animal prezent pe stema Australiei, iar singurul motiv este acela că nu poate merge cu spatele, ceea ce reflectă o cultură avangardistă.
- Cel mai lung gard din lume există în Australia. Acesta are o lungime de 5.614 kilometri și se întinde în toată Australia de Sud, inclusiv Noua Galie de Sud şi Queensland, potrivit Leverageedu.
- În Australia există 60 de regiuni viticole desemnate, care produc în jur de 1,35 de trilioane de sticle de vin în fiecare an.
- Un alt fapt interesant este acela că, în Australia, există mai multe cămile decât în Egipt.
- În supermarketurile australiene se vinde carne de cangur, care este considerată o alternativă la miel.
- În Australia, carnea de crocodil este considerată o delicatesă.
- Timp de 26 de ani, între 1901 și 1927, Melbourne a fost capitala Australiei.
- Aproximativ 17 dintre șerpii veninoși din lume se găsesc în Australia.
- Australia găzduiește 1.500 de specii de păianjeni și 4.000 de specii de furnici.
- Ornitorincul și echidna, care trăiesc în Australia, sunt singurele mamifere din lume care depun ouă pentru a face pui.
- Înotul pe plajele publice din Australia a fost considerat ilegal timp de peste 60 de ani.
- Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Australia a fost de 50,7°C, iar cea mai scăzută a fost de -23°C.
- Australia este locul unde a luat naștere cuvântul „selfie”.
- În anii 1880, Melbourne era cel mai prosper și mai bogat oraș din Australia.
- Australia este cel mai uscat continent locuit din lume.
- Cel mai mare exportator de cărbune din lume este Australia.
- Marele bazin Victoria acoperă cea mai mare parte a porțiunii din Australia de Vest și Australia de Sud.
- New South Wales este cel mai populat stat al Australiei, cu 65% din populația țării, în timp ce Australia de Vest este cel mai mare stat.
- Marea Barieră de Corali din Australia este cel mai mare recif de corali din lume. Este renumit pentru snorkeling și scufundări.
- Parcul Național Kakadu este cel mai mare parc național din Australia.
- Australia găzduiește mai mult de 10% din flora și fauna lumii
- Insula Tasmania are cel mai curat aer din lume, iar insula Fraser este cea mai mare insulă de nisip din lume.
- Australia are cel mai lung teren de golf din lume, care are aproximativ 1.368 de kilometri.
- În Australia se află cea mai mare fermă de vite din lume, aceasta fiind mai mare decât Israelul.
- Australia este cel mai mare producător de vin, cu 1,3 miliarde de litri în fiecare an.
- La 60 de kilometri distanță nord de Melbourne există Disappointment Mountain (Muntele Dezamăgirii). Denumirea a fost dată din cauza priveliștii din vârf.
- În Australia există 516 parcuri naționale.
- Populația australiană reprezintă 30% din imigranți, iar aceștia provin în principal din Marea Britanie, China, Orientul Mijlociu și Vietnam.
- Australia este bogată în minerale și metale, fiind al patrulea producător de aur din lume.
- Majoritatea australienilor fie s-au născut în străinătate, fie au cel puțin un părinte născut într-o altă țară.
- Cel mai vechi combustibil fosil din lume, care are o vechime de 3,4 miliarde de ani, a fost descoperit în Australia.
- În anul 2005, cuvântul „mate” (n.n. – prieten) a fost interzis pentru 24 de ore în Australia.
- Australia pretinde că are cea mai mare rată de alfabetizare din lume.
- În Australia există cei mai mulți cititori de ziare din lume.
- 88% din populația Australiei locuiește la orașe.
- 22% dintre adulții australieni nu au copii, în timp ce 16% au doar un singur copil. Statisticile arată că 32% dintre femei și 34% dintre bărbați nu se căsătoresc niciodată.
- Marele deșert Victoria este cel mai mare deșert din Australia.
- Cea mai bogată persoană din Australia este Gina Rinehart, un magnat al mineritului, a cărei avere este estimată la aproximativ 14,8 miliarde de dolari.
- Google Maps, Pacemaker-ul și Wi-Fi sunt tehnologii care au fost inventate de australieni.
- „Nu vă faceți griji” este cea mai frecventă expresie, aceasta fiind rostită de circa 75% dintre australieni.
- Numele original al orașului Melbourne a fost Batmania, care a fost numit după politicianul John Batman.
- Votul este obligatoriu în Australia, iar cei care nu votează sunt aspru sancționați.
- Australia are o viteză de internet foarte mică, fiind în urma Thailandei în această privință.
Vezi şi curiozităţi despre Japonia!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!