Despre Spania

Spania este o țară a cărei istorie și cultură au fascinat omenirea de secole, iar frumusețile naturale ale Spaniei oferă o paletă uimitoare de peisaje și posibile experiențe. De la vârfurile înzăpezite ale munților până la nisipurile aurii ale plajelor mediteraneene și la peisajele rurale pitorești, Spania este o comoară de diversitate naturală. Pe lângă nenumăratele curiozități despre Spania, este bine de știut și care sunt comorile naturale ale acestei țări.

În partea nordică a țării, se întind impunătorii munți ai Pirineilor, unde vârfurile acoperite cu zăpadă și văile verzi oferă un decor dramatic. Aici se găsesc rezervații naturale impresionante, precum Parcul Național Ordesa y Monte Perdido, cu cascade spectaculoase și stânci verticale ce atrag pasionații de drumeții și alpiniști. În timpul verii, flora diversă explodează într-o explozie de culori, creând un cadru fermecător pentru exploratori.

Pe măsură ce te îndrepți către centrul țării, peisajele devin mai aride și dominate de câmpii întinse și dealuri ondulate. Aici se află celebrul Platou al lui Castilla, o regiune vastă și luminată de soare, cu câmpuri de lavandă și grâu care se întind până la orizont. În mijlocul acestei regiuni se află orașul Toledo, cu străzi înguste și clădiri medievale impresionante.

Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki
Recomandări
Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki

În partea de vest a Spaniei se găsesc păduri umbroase și văi pline de viață, în special în regiunea Galicia. Peisajele verzi și umede ale acestei regiuni sunt modelate de precipitațiile frecvente, iar coasta accidentată a Galiciei, cunoscută sub numele de „Costa de Morte”, prezintă stânci abrupte, golfuri ascunse și plaje sălbatice.

Descoperă cele mai bune mâncăruri pe care să le încerci în Spania.

Nu putem ignora magnificul litoral al Spaniei, cu faimoasele sale plaje din Costa del Sol, Costa Brava și Insulele Baleare. Apele azurii ale Mării Mediterane și ale Oceanului Atlantic atrag turiști din întreaga lume pentru băi de soare și sporturi nautice. Insulele Canare, cu peisajele lor vulcanice și climatul blând, sunt un alt punct de atracție major.

La sud, deșertul Andaluzia dezvăluie o altă fațetă a Spaniei, cu peisaje de nisip și stânci impresionante. Orașele mozaicate, precum Granada și Sevilla, emană un aer exotic, iar celebrul Alhambra oferă o fereastră în trecutul bogat al țării.

Geografia Spaniei este un tablou variat de culori și structuri, de la munți la plaje, de la câmpii la deșerturi. Această diversitate naturală se îmbină cu moștenirea culturală bogată a țării pentru a oferi o experiență unică și captivantă pentru orice călător sau rezident.

Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații
Recomandări
Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații

Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Spania.

Istoria Spaniei, pe scurt

Istoria Spaniei poate fi urmărită până în perioada antichității. Teritoriul pe care se află Spania astăzi a fost locuit de diferite popoare și civilizații încă din cele mai vechi timpuri. Iberii și celții erau printre primele populații cunoscute care au trăit în regiunea peninsulei iberice.

O mare schimbare în această zonă a avut loc în secolul al III-lea î.Hr., când romanii au început să cucerească teritoriul. Această perioadă a adus romanizarea, adică influența puternică a culturii și limbii latine în regiune. Romanii au fondat numeroase orașe, iar Peninsula Iberică a devenit parte a Imperiului Roman.

Peninsula Iberică a fost sub stăpânire romană timp de secole, ceea ce a influențat cultura, limba și infrastructura.

După retragerea romanilor (409 – 711), Peninsula a fost cucerită de vandali și apoi de vizigoți, care au domnit până la invazia maurilor.

În 711, maurii (musulmani) au cucerit Spania, introducând islamul și creând Emiratul de Cordoba. Urmează un lung proces de recucerire (Reconquista) de către regatele creștine din nord, care a durat până în 1492.

Reconquista a culminat cu căderea Granadei în 1492, marcând sfârșitul dominației musulmane în Spania. Anul 1492 a fost și anul în care Cristofor Columb a ajuns în America. Spania a început o perioadă de expansiune colonială și a devenit o putere majoră în Europa.

Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”
Recomandări
Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”

Spania a atins apogeul său cultural și artistic în sec. XVI – XVII, cu scriitori precum Cervantes și Lope de Vega, dar și cu evenimente ca Războiul de Treizeci de Ani și conflictul cu Anglia.

În anii 1800 – 1876, Spania a fost afectată de războaiele napoleoniene și de instabilitatea politică, inclusiv conflictul carlist.

Spania a trecut prin diverse perioade politice, de la dictatura lui Franco (1939 – 1975) la tranziția democratică și aderarea la Uniunea Europeană în 1986.

Spania a trecut prin numeroase transformări culturale, politice și sociale pe parcursul secolelor, ceea ce a contribuit la conturarea identității complexe a țării de astăzi.

Curiozități despre Spania

Iată unele dintre cele mai interesante cuiozități despre Spania:

  • Spania are patru limbi oficiale: spaniolă (castiliană), catalană, galiciană și bască.
  • După Elveția, Spania are cel mai mare număr de munți și dealuri.
  • Tradiționala siesta spaniolă este o perioadă de repaus în timpul zilei și a fost influențată de căldurile de vară. Totuși, aceasta este din ce în ce mai rară în orașele mari.
  • Tunelul de cale ferată dintre Spania continentală și insula Mallorca este cel mai lung tunel submarin din lume.
  • În Buñol, oamenii se luptă cu roșii într-un festival numit „La Tomatina”. Acest eveniment atrage mii de participanți în fiecare an.
  • Restaurantele „Botín” din Madrid sunt recunoscute ca fiind cele mai vechi în funcțiune continuă, datând din 1725.
  • Cartierul Requena din Valencia are o rețea labirintică de peșteri subterane utilizate în mod tradițional pentru producția de vin.
  • Festivalul San Fermín din Pamplona include celebrele „coride cu tauri”, în care taurii sunt eliberați pe străzile orașului.
  • SMontaña de Guaza din Tenerife, un munte, este numit „Sfinxul din Tenerife” datorită asemănării sale cu Sfinxul egiptean.
  • Real Madrid, unul dintre cele mai de succes cluburi de fotbal, a fost fondat de către doi frați în 1902.
  • Spania are cele mai multe câștigătoare ale concursului Miss Universe, cu șapte titluri.
  • Biblioteca Națională a Spaniei conține peste 26 de milioane de cărți și documente.
  • În Barcelona, există clădiri proiectate de Antoni Gaudí, precum Sagrada Família și Casa Batlló, cu designuri inedite și fantastice.
  • Insula Tenerife din Canare are două aeroporturi, iar la unul dintre acestea a avut loc cea mai mortală catastrofă aeriană din istorie, în 1977.
  • Pe autostrăzi, limita de viteză este de 120 km/h, dar aceasta poate fi redusă la 90 km/h în condiții de ploaie.
  • În orașul La Coruña, semafoarele trec la culoarea verde la miezul nopții, indiferent dacă sunt sau nu pietoni.
  • Spania are 5.000 de kilometri de coastă, ceea ce o face o destinație populară pentru turismul pe plaje.
  • În nord-vestul Spaniei, există o linie de cale ferată care trece printr-un tunel excavat în interiorul unui vulcan inactiv.
  • Pe insula Mallorca, există juniperi vechi de peste 2000 de ani, numiți local „sabinas”.
  • Merida, un oraș în Spania, are unul dintre cele mai bine conservate situri romane din lume.
  • Spania este cunoscută pentru plajele sale frumoase și, în plus, multe dintre ele sunt deschise și pentru cei care doresc să se bronzeze nud.
  • Alhambra din Granada este un complex de palate și grădini mozaicate care datează din perioada maură și este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Spania.
  • Insula Tabarca din Marea Mediterană este singura insulă locuită din Spania care nu a avut niciodată bărci cu motor.
  • Un eveniment amuzant are loc în El Torcal, unde oamenii dansează în costume de găini pentru a sărbători faptul că au reușit să-i alunge pe păsările care le făceau rău recoltelor.
  • Pe insula Lanzarote, ai senzația că ești pe altă planetă în Parcul Național Timanfaya, unde peisajul este dominat de vulcani și peisaje lunare.
  • Cea mai mare regiune viticolă: La Rioja este cunoscută pentru producția de vin, fiind una dintre cele mai mari regiuni viticole din lume.
  • În Catalonia, coridele cu tauri au fost interzise în 2010, iar în alte regiuni, mișcările care se opun acestui eveniment câștigă tot mai multă susținere.
  • Punctul cel mai înalt din Spania este vârful Teide de pe insula Tenerife, un vulcan activ, în timp ce cel mai scăzut punct este în Delta Ebro.
  • Salvador Dalí și-a construit propria mormânt în muzeul său, Teatre-Museu Dalí, și se spune că este înmormântat în costumul său iconic.
  • Cetatea Toledo, situată pe un deal abrupt, este cunoscută ca „orașul celor trei culturi”, referindu-se la conviețuirea istorică a evreilor, creștinilor și musulmanilor.
  • Spania a servit ca fundal pentru multe filme celebre, inclusiv „Game of Thrones”, „Indiana Jones and the Last Crusade” și „Lawrence of Arabia”.
  • „Camino de Santiago” este o cale de pelerinaj care duce la mormântul Sfântului Iacob din Santiago de Compostela. Este un traseu celebru pentru călători și pelerini din întreaga lume.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

andreea28s   •   08.01.2024, 12:00

foarte frumos articolul. numeroase lucruri de vizitat

Liviu015   •   27.12.2023, 16:07

Spania are cele mai multe câștigătoare ale concursului Miss Univers... Frumoase, adevarat.

Costica2023   •   27.12.2023, 12:48

Spania rămâne un loc de neratat pentru cei care doresc să descopere frumusețea și bogăția sa culturală.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
FANATIK.RO
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
GSP.RO
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
FANATIK.RO
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Observatornews.ro
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI